- Kategori
- Yemek - Mutfak
Fırında kuzu kol

Tavuk konusunda yazılıp çizilenler malum. Biz de uzun zamandır eve tavuk satın almıyoruz. Sadece babaanne ya da anneannede tavuk yemeğine denk gelirsek onları kırmamak adına biraz da olsa tadına bakıyoruz. Geçen gün bir arkadaşımla konuşurken doktorundan tavuk üretiminde kullanılan ilaçların çocuklar üzerinde yarattığı hastalıkların etkilerinin şimdiden görülmeye başladığını öğrendiğini duyunca korkum bir kat daha arttı, hatta dehşete kapıldım.
Bu yüzden az olsun, öz olsun mantığı ile haftada bir gün kuzu eti, bir gün kuzu kıymasından köfte yapmaya çalışıyorum. Danaya karşı da biraz temkinliylm ama güvendiğim bir kasapta, gözüme hoş gözüken bir parça olursa dana eti de satın alabiliyorum.
Pazar günü satın aldığım kuzu kolu dün akşam pişirdim. Yanında nohutlu, şehriyeli bulgur pilavı ve ev yapımı yoğurt ile afiyetle tükettik.
Tarifi ise şu şekilde:
MALZEMELER:
700 gr kuzu kol
2 adet orta boy patates
1 adet orta boy havuç
2 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı öğütülmüş himalaya tuzu
1 çay kaşığı öğülmüş tane karabiber
1 çay kaşığı muskat rendesi
2 adet defne yaprağı
YAPILIŞI:
Et parçaları baharatlar, tuz ve bir tatlı kaşığı salça ile hafifçe ovulur. Etin daha lezzetli ve yumuşak olması için üzerindeki fazla yağlar temizlenmeden bırakılır. İki kaşık kadar zeytinyağı bir tencerede hafif kızdırılır. Etler arkalı önlü ikişer dakika kızartılarak mühürleme işlemi yapılır ( ben teflon tencere kullanmadığım için çelik tencerede yaptım, istenirse yapışmayan teflon tencerede de kızartılabilir )
Diğer tarafta 1 tatlı kaşığı salça iki bardak suyun içinde ezilir ve hazırlanan karışım tencereye dökülür. İki adet defne yaprağı ilave edilerek etler yaklaşık yarım saat haşlanır.
Haşlanan etler bir süre dinlendikten kapaklı geniş bir borcama alınır. Haşlama suyu etlerin üzerine dökülür. İçine küp küp doğranmış patates ve havuç ilave edilerek borcamın kapağı kapatılır, 200 derece fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirilir. Pişme sırasında bir-iki kez kapak açılarak dipteki salçalı sos etlerin üzerine gezdirilirse kuruması engellenmiş olur.
Afiyet olsun