Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '10

 
Kategori
Siyaset
 

Fişliyoruz, not ediyoruz

Fişliyoruz, not ediyoruz
 

Eğitim amaçlı kullanımları dışında, not etmek terimi, fişlemek sözcük ya da terimine göre kullanım açısından daha eski sayılır. Not etmek belki kalemle birlikte veya kalemden az sonra kullanılmaya başlanmıştır. Sonradan hatırlamak üzere kayıt altına almak anlamını çağrıştırıyor.

“Yaz bunu bir yerlere, kafana yaz, bir kenara not al.” Tehdit içeren anlam taşıyor.

Kullanım olarak fişlemek terimi, not etmek terimine göre daha yeni .Her şeyden önce, “fiş”, teknolojik bir terim. Teknoloji ile fişlemek, kayıt altına alarak fişlemek, fişleyip damgalamak, fişleyip ele güne göstermek, fişleyip bazı şeylerden men etmek, fişleyerek zamanı gelince gerekeni yapmak gibi.

Fişleme sözcüğü, argo veya düzenleme gibi anlamlarının dışında, daha çok suç işlemiş kişileri belli etmek ve bilmek için kayıt altına alma, damgalama işi için kullanılır.

Fiş veya fişleme, 12 eylül askeri hareketi ile ülkemizde yaygınlaşmış. Yüz binleri bulan kişi fişlenmiş suçlu muamelesi görmüştür. Fişlemenin etkisi, fişlenen kişinin kendisi ile kalmamış kardeşine, yeğenine, çoluğuna çocuğuna da geçmiştir. Kamuda herhangi bir işe müracaat ettiğinde karşısına “fiş” çıkmış , "sen fişlisin" denilerek işi engellenmiş yapılmamıştır. Onlarca yıl fiş sahipleri ve yakınları mağdur edilmişlerdir. Yargı kararları ile takipsizlik kararı verilmiş olsa veya beraat ettirilmiş olsa da, uzun yıllar fişleme işi sürüp gitmiştir.

“Bunları not ediyoruz, şimdi de biz fişliyoruz.” Bu sözler, kamuoyunda aynı anlamı çağrıştırdı. Ses tonları aynı, söyleyiş biçimleri de.

Bu sözler niçin bu şekilde dile getirilir? Taraflara moral vermek, bir yerlere mesaj iletmek için mi? Yoksa tehdit etmek, korkutmak, sindirmek , sinirleri germek, kutuplaşma yaratmak veya baskı rejim özlemleri mi?

Artık halkımız, politikanın seviyelisini teknoloji sayesinde daha iyi anlayabiliyor ve seviye istiyor. Mahalle kavgasından pirim veren, toplumun çok az, cahil bir bölümü.

Hüseyin Seyfi

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..