Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '14

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Fransa’da yaşam ve tasarruf

Fransa’da yaşam ve tasarruf
 

"Hiçbir şeyden üzgün değilim. Hayatım, sevinçlerim; bugün senle başlıyor".


Fransızlar,  Dünya’ya ışık veren, büyük bir ulusun mensupları olduğunu düşünür. Ülkelerinde hak ve fırsat eşitliğine önem verirler. Tarihi ve kültürel zenginlikleri olan güzel bir ülkedir. Fransa BM Güvenlik Konseyinin beş (5)  Daimi Üye’sinden biridir.  G-8, G-20, IMF, NATO ve özellikle Avrupa Birliği (AB) platformlarında etkindir. AB değerleri ve ekonomik büyüklüğü ile Dünya’da etkin bir güçtür. Fransızlar 1999’da AB’de para birliği için Frang’ı terkedip Avro’ya (€) geçtiler.

Bütün Avrupa bir para birimine sahip olsun, ticaret daha kolay olur. Napoleon I.

Alanı yaklaşık 550 000km2, ana ülke dışında Güney Amerika kuzeyindeki Fransız Guyanası 83 534km2 ekvatordan uydu fırlatma hizmetini sağlıyor, Guadeloupe, Martinique, Mayotte ve Reunion adaları var. Fransa nüfusu 66 milyondur. Dünyanın her yıl en çok turist (79 milyon)  çeken ülkesidir.

2013 rakamları yaklaşık GSMH 2300 milyar$, ihracatı 567.1 milyar$ ve ithalatı 641.3 milyar$’dır. Kişi başı gelir 36 100$. Devlet geliri 1353 milyar$, gideri 1480milyar$  ve Bütçe açığı 127/1353=%9’dur. Borcu GSMH nın %90’u kadar. İşsizlik oranı %10.3 ve yaklaşık 3.2 milyon kişi işsiz. 65 yaş üstü nüfusun %18’i kadardır.  Enflasyon %2.2.

Dünya’da ekonomik bakımdan sırası; dokuzuncu (9.) büyük ülkedir, bazen satın alma gücüne göre 7nci (Brezilya ve İngiltere önünde oluyor) ülke oluyor. Fransa ekonomisi güçlü bir sosyal refah devletidir. Önündeki büyük ekonomiler, en büyüklerinden itibaren ABD, Çin, Hindistan, Japonya, Almanya, Rusya, Brezilya ve İngiltere’dir.  

Nükleer güç sahibi, uzay çalışmalarında öncü ve ihraç ettiği uyduları başarılı, savunma endüstrisi güçlü, ordusu uzak mesafelere harekat yapabilir yetenektedir. Elektrik enerjisinin %75’ini nükleer enerji santrallerinden sağlıyor. Innovasyon, arge, ticari uçak, hızlı tren, otomobil, giyim endüstrisinde lider ülkelerdendir. Dünya çapında başarılı firmaları var; Total, Telecom France, Renault Group, Air France gibi. Eğitime, şirketlerde eğitimin pekiştirilmesine/ ciddi staj yapılmasına önem veriiyorlar.

Fransa sosyal bir devlet ve vergiler yüksek. GSMH’nın %46’dan fazlası vergilerden toplanıyor. Ayda 1 milyon €’dan fazla kazananlara teklif edilen %75 vergi oranı yüksek bulunuyor (Bu oran şimdilik %66) ve bu olanağa sahip kişiler Fransa yerine başka ülkelerde yaşamayı tercih edebiliyor.

2008 krizi etkisiyle ekonomi 2009’da %2.9 küçüldü. Eski Alman başbakanı Schroeder’in seçimleri kaybetmesine sebep olan fakat uygulandığında Almanya’da işsizliği azaltan reformları; vergileri azaltması, işçi sendikalarıyla uzlaşması, iş adamlarına kolaylık sağlaması;  Fransa’da çare olabilir mi diye konuşuluyor.

Fransa cumhurbaşkanı Hollande, işçilik maliyetlerini azaltmayı, gerekenden büyük olan verimsiz bürokrasiyi küçültmeyi ve Fransa’nın Dünya politikasındaki rolünü devam ettirmeyi amaçlıyor

Şimdilik görülen hatalar; işsizlik azalsın diye haftalık çalışma süresinin 35 saatle sınırlanması,  paraların maaşa ve emeklilere gitmesi, sağlık harcamalarının yüksekliği ve yatırıma para kalmaması olarak vurgulanıyor. İş adamları veya şirketlerin değil, devletin harcamaları yüksek bulunuyor. Fransa da yükselmeye çalışan ırkçılığın önlenmesi ve Afrika politikasının ekonomik gerçeklere dayanması isteniyor.

Fransızca: Fransızlar yaklaşık 32 ülkede resmi dil olan Fransızca’nın kültür, sanat, politika, ticaret ve bilimde; zengin ve müzikal bir dil olduğunu düşünürler. Yabancıların Fransızca konuşmasından hoşlanır, ingilizce sorulara isteksiz davranırlar. Fransızca önemli bir dildir. Dünya’da konuşulan diller içinde İngilizce dışında İspanyolca, Arapça, Fransızca, Mandarin Çince, Almanca, Portekizce, İtalyanca, Rusça ve Türkçe önemli  sayılabilir. Bu sıralama ülkelerin ilişkilerine göre değişkendir.

Fransız yaşam anlayışı: Fransız yaşamında koşuşturma içinde değildir, kendine stres yapmaz. Onun için yaşam sadece kariyer/mesleki başarı değildir. İş için ayırdığı sürenin yeterli olduğuna inanır, arta kalan zamanda mutlu olmaya çalışır. Çalışma amacının; kişiye kaliteli bir yaşam sağlamak ve hoşlandığı şeyleri yapmak olduğuna inanır. Fransız özgürdür, toleranslıdır, kişileri yargılamaz ve anlamaya çalışır. Estetik anlayışını yaşamı boyunca geliştirir. Yıllık tatilini planlar ve vaktini en güzel şekilde geçirmeye çalışır.

Fransız kadını: Fransız kadınından, yaşam tarzı, kendine bakması, giyim ve kişisel finans konusunda öğreneceklerimiz vardır.

Yaşamın kendisine stres yapacak kadar uzun olmadığını söyler. Özelini sadece dostlarıyla konuşur. Diğer ülkelerdeki yaşıtlarına göre daha şık ve genç görünür ve kendine özgü bir kolonya veya parfümü kullanır. Eve haftada bir çiçek alır. Kendisine bakar, cilt temizliğine önem verir, cilt doktorunun tavsiye ettiği cildine uygun temizlik ve yüz kremini kullanır. Kilosuna, kıyafetine  dikkat eder. Manikür, pedikür ve taralı saçlar önemsediği ve farklılık oluşturduğu detaylardır. Evinde beklenmedik bir misafir gelecekmiş  gibi hazırlıklı, hoş giyinir. Pilates  yapmayı ve havuzlu jimnastik salonlarını tercih eder.

Çalışırken bilgisayar masasında yemek yemez. Yemeğe daima zaman ayırır. İçki tercihi genellikle bir bardak şaraptır ve sarhoş olmaz.

Yiyeceklerden taze olanı, mevsimine uygun ve kaliteli olanı seçer. Menü ölçüsü; hafif bir kahvaltı, kuvvetli bir öğle yemeği ve biraz geç saatte hafif bir akşam yemeğidir. Yemekler yavaş yenir, acele yoktur. Kemikli etin, etini ayrı, kemiğini (çorba) ayrı kullanır, israf etmez. Tipik bir menü;  başlangıç tabağı çorba, ana tabak tavuklu yemek, takiben peynir ve meyva tatlısıdır. Yemekte birlikte oturma, sohbet, arkadaşlık geçerlidir. Yemeğin sunumu, tadı ve masa süslemesi önemlidir.

Ayrıca, büyük şehirlerde misafirler, evin dar olması ve zamandan tasarruf amaçlarıyla; restorana davet edilir. Kırsal kesimde evde ve Akdenizde hava müsaitse açık havada ağırlama tercih edilir. Misafirliğe rasgele gidilmez. Davete giderken küçük bir hediye çiçek, çikolata veya bir bitki götürülür.

Fransız tutumludur. Yaşadığı an kadar geleceği düşünür ve parası yoksa harcamaz. Kullandığı kart; üzerinde para varsa harcanan, ödeme amaçlı kartlardır (debit card). Nitekim Fransa’da 76 milyon ödeme kartına karşılık 10 milyon kredi kartı kullanılmaktadır.

Fransada tasarruf oranı yüksektir. 2006-2013 dönemi ortalaması %15.8. En düşük değer 2006 yılı %14.8, en yüksek değer 2011 yılı %16.8. Bu değerler refah içinde yaşayan halkın oldukça tutumlu olduğunu göstermektedir.

 “Para yoksa, alışveriş yok” kuralı geçerlidir. “Şimdi al sonra öde” bir Amerikalı veya Türk için harcama sebebi olabilir ama tutumlu Fransız için işe yaramayan ve kabul edilemeyecek bir tekliftir.

Aşk çok şey, para her şeyi yapar. Fransız ata sözü

Yaşamda şık olmak kadar tasarruf yaklaşımı önemlidir. Fransız önce gardrobuna bakar, gardrobunda alışveriş yapar. İhtiyacını tespit eder. İhtiyaç olarak planladıklarının mevcutlarla uyumlu olup olmayacağını  düşünür. Bekler ve fiyatların indirimli olduğu mevsimde alışveriş yapar.

Minimalisttir, o yılın modasına değil kendi vücuduna uyan elbiseye bakar ve sayıdan ziyade kaliteye önem verir. Altı (6) tane orta kaliteli elbise yerine bir (1) veya iki (2) üstün kaliteli elbise yeter der ve az miktardaki giysiden seçip, karar vermenin daha kolay olduğunu bilir. Giyimde kendisine yakışan, renk ve ten uygunluğu olan ve üstüne tam uyan giysiyi sabırla arar, bulur ve satın alır.

Bağımsızdır. Evlilik anlaşması yapar. İsterse hesaplarını ayrı tutar. Örneğin iş yeri olan kocasının iflası halinde elindekileri kaybetmemek için, O’nunla varlık ayrılığına dair evlilik sözleşmesi yapabilir ve bu gibi durumlar normaldir.

Fransız seçicidir, evini çok eşya ile doldurmaz. Ev mobilyasında kaliteyi öne alır, renk uyumuna ve canlılığa önem verir. Kullanmayacağı eşyaya para ödemez.

Fransa pahalanıyor. Gıda, yakıt fiyatları devamlı artarken, gelir sabit kalınca insanların satın alma gücü azalıyor, sıkıntı hissediliyor. Bu durumda tüketiciler daha ucuz ürün satan mağazalara yönelmek istiyor. Fransa’da indirimli ürün kataloğu yayınlayan (www.bonial.fr/.) mağazalardan ürünün son kullanım tarihini kontrol ederek alışverişinizi yapabilirsiniz. Bunların indirimli ürün dergileri, turizm mevsiminde kaybolur, daha sonra tekrar çıkar. Vanilyalı şeker gerekiyorsa ikisini ayrı alıp Siz birleştirin, daha ucuz olur. Veteriner dükkanları daha pahalı olabileceğinden köpeğinizin mamasını mağazadan, ilaçlarını ilgili eczaneden alabilirsiniz. Faturalarınızı mutlaka kontrol edin, hatalar olur. Şikayetinizi ilgiliye iletin ve sonuç almak için takip edin.

Fransız devleti Dünya’nın en bürokratik devletlerindendir. Memur sayısı fazladır. Herhangi bir işinizi halletmek için sabırlı olup yüzyüze görüşmeli ve sonradan verilecek hayır cevabına hazırlıklı olmalısınız. Ev yapmak için izin alma işleminin 5-8 ay sürdüğü söylenmektedir. Paris’te 100m2 bir daire fiyatı bir (1) milyon$ üzerindedir. Bakım onarım bedelleri yüksektir ve apartman sakinlerince paylaşılır. Evin yıllık vergisi vardır  ve varislere evin geçişi %20 vergi vermeyi gerektirir. Mirasçılar Fransız kanunlarına göre önceden tespit edilir, ev sahibinin vasiyeti dikkate alınmaz. Fransa’da yaşıyorsanız komşularınızla ilişkide  Siz kendinizi tanıtıp, aktif olun böylece Sizi sosyal faaliyetlere davet ederler.

Fransa’nın ne düşündüğünü öğrenmek için Ben kendime sorarım.Charles de Gaulle Sons of France

Sonuç: Fransızlar geçmişleriyle gurur duyarken; günümüzdeki problemlerini çözmeyi ve geleceklerini inşa etmeyi umuyorlar. Devam eden yumuşak düşüşün önlenmesi,  problemlerin kalıcı olmadan çözüme kavuşturulması ve tekrar başarma hırslarını tetiklemeleri gerekli. Vive La France.

Yararlanılan kaynaklar:

8 Ways To Save Money Like A French Woman by Kristin Harmel, 08 August 2012

How to Save Like French Women; What living in the style capital of the world taught one American about scaling back. By Janine di Giovanni, October 13, 2010

Down and out: the French flee a nation in despair By Anne-Elisabeth Moutet, 20 Oct 2013

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..