Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '11

 
Kategori
Güncel
 

Fransa ve Maraş üzerine

Fransa ve Maraş üzerine
 

Fotoğraf www.pskad.org adresinden alınmıştır.


Fransa’nın soykırımın inkarını suç sayan tasarıyı kabul etmesi ülkemizde yoğun bir tepkiyle karşılandı. Haklı olarak, bu kararın düşünce ve bilimsel özgürlüğe aykırı olduğu pek çok kesim tarafından dillendirildi.

Tam da Fransa’nın özgürlükler açısında eleştirildiği bu ortamda Maraş katliamının 33.yıldönümünün anılmasına izin verilmeyişi ve hatta anma girişiminde bulunanlara şiddet uygulanması Türkiye açısından ciddi bir ikilem oluşturdu.

Maraş’ta yaşananlar tam bir vahşetti. Bu vahşet ve katliamın devletin gözü önünde olması acıyı daha da büyüttü. Aynı zamanda mağdur kesimlerin devlete olan güvenini sarstı.

Yakın tarihimizde Alevilere yönelik kıyım maalesef Maraş ile sınırlı kalmadı. Çorum ve Sivas katliamları da, acısı hiç bitmeyecek derin yaralar bıraktı.

Olaylarda suçluların gereken cezalara çarptırılmaması, hatta kimi yerde suçluların hiç bulunamaması ayrı bir skandal olarak karşımıza çıktı. Hatta bu kişilerden kimileri daha sonraları milletvekili oldular. Daha da ötesi Maraş olayları sırasında Vali Vekili olan Abdülkadir Aksu, ilerleyen yıllarda Bakan oldu.

Bu acılar yaşandı. Bunları yok saymanın ya da görmezden gelmenin demokrasimize hiçbir faydası olmayacaktır. Tam tersine bunlarla yüzleşmek daha doğru bir davranış olacaktır. Örneğin Kahramanmaraş’ta bir katliam anıtı yapılmalı ve katliamın her yıl dönümünde kaybettiğimiz insanlarımız, bu anıtın önünde resmi törenle ve en yüksek makamın katılımıyla anılmalıdır.

Aynı şekilde Sivas’taki Madımak Oteli müze haline getirilmeli ve her 3 Temmuz’da devletin en yüksek makamının katılımıyla, resmi törenle kaybettiğimiz canlar anılmalıdır.

Bunlar gerçekleşmeden geçmişte yaşanmış acılar için yapılan kuru özürlerin de bir anlamı olmuyor.

Demokrasi ve özgürlük dolu nice yıllar dilerim...

 
Toplam blog
: 1042
: 299
Kayıt tarihi
: 02.03.08
 
 

Yazmak benim için bir tutku, bir yaşam kaynağı. Sadece basit bir hobi olarak açıklanamaz yani. Be..