Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '13

 
Kategori
Futbol
 

Galatasaray: Almanya’da “tur” atmak ya da atlamak!..

Galatasaray: Almanya’da “tur” atmak ya da atlamak!..
 

Bugünlerde futbolun gündeminde “tur” var.

“Tur”, ne anlatır?

Tek başına çok şey de anlatır, az şey de... Çünkü sözcükler tek başına, ancak “çağrışımsal anlam”ıyla öne çıkar. Bu da, kişiden kişiye değişeceğine göre, o kişiye “çağrıştırdıkları”yla sınırlı kalır. Sözcükler, başka sözcüklerle öbekleşince, yargılı anlatıma dönüşünce, anlam belirginleşmeye başlar.

Tur atmak, tur atlamak, turu geçmek,..

Ya “tur”la oluşan “turlamak” eylemi?

Futbol için başka, gezip dolaşmak için başka anlam taşır. Konumuz futbol olduğuna göre soralım:

Bugün Galatasaray, perşembe günü Fenerbahçe turlar mı?

*****

“Dün”den “bugün”e gelmek!..

Schalke 04'ün “nam”ı, kendinden önce geldi İstanbul’a. Ama o “nam”, küçümsemeyle ilgiliydi. Bu, o kadar abartıldı ki, Fatih Terim duyduğu rahatsızlığı eleştirel bir bakışla dile getirmek zorunda kaldı:

“Öyle bir hale getirdik ki, Galatasaray çıkacak ve hayatında oynamadığı kadar iyi bir maç oynayacak. Bu, bize yapılan bir kötülüktür.”

“Kötülük”ün kaynağı ne/ydi?

Medyada çıkan, “Schalke'de kriz tavan yaptı! Tam 9 sakat..”, “Schalke perişan halde..”, “Schalke’de şok sakatlar..”, “Schalke’de sakatlar can sıkıyor...” başlıklı haberlerdi.

(“Gaz vermek”, iyi hoş da, bunun bir ölçüsü olmalı. Ölçü kaçınca, “gerçek”in yerine “abartı”yı koyunca olmuyor. Birini “küçültürken”, öbürünü “yüceltirken”, ortadan gitmek niye unutulur ki?  Sanki bir “cephe” var. Oysa alt tarafı bir yarış; bugün üzülürsün, yarın sevinirsin...)

Schake 04 Teknik Direktörü Jens Keller, maç öncesi neler yaptıklarını tek bir cümleyle anlatmıştı:

“Galatasaray’ı çok iyi gözlemledik ve analiz ettik.”

(“Gözlemlemek” ve “çözümlemek”, birbirini tamamlayan iki kavram. Önce, ne yaptığına, bundan giderek ne/ler yapabileceğine bakmak; sonra, ona göre önlem/ler almak, çare/ler düşünmek... “Teori” ile “pratik” arasında, sonuca gidecek uyumu sağlamak. Özetle, Galatasaray’ın “silahları”nı susturmak, “yumuşak karnı”ndan vurmak!...

“Silahların susması”, genelde “barış”ı çağrıştırsa da, futbolda, “yenilgi”nin adı oluyor. “Yumuşak karın” da, her alanda öyle; “yenilgi”yi hazırlayan nedenlerden biri oluyor
.)

*****

İstanbul'daki skordan, özellikle Galatasaray memnun değildi.

Maç öncesi oluşturulan havayla maçın havasının farklı olduğu görüldü. Ayrıca, Schalke 04’ün öyle kolay teslim olacak bir takım olmadığı, Teknik Direktörü Jens Keller’in Galatasaray nasıl “gözlemlediği”, “analiz ettiği” de...

İlk maç, ikinci maçın nasıl olacağı konusunda, taraflara bir “fikir” vermiş olmalı. Önlemler de, buna bağlı olarak alınacaktır. Olasılıklar üzerinde gidilirse, 2-2, 3-3 gibi beraberlikler Galatasaray’ın Almanya’da turlamasını sağlar. Yenmek ise, “Bu iş bitti!” demektir.

Kolay mı?

İşte bu sorunun yanıtını vermek, verirken bunu “somut veriler”e dayandırmak zor. Çünkü bir önceki maçın bir sonraki için ölçüt olmayacağını söylemek, “derin bilgi” gerektirmiyor. Spor Toto Süper Lig ile Avrupa maçlarının havasının da farklı olduğu ortada. Avrupa maçları, kendini gösterme, gücünün üstünde oynama maçları.

Avrupa, yerlisi yabancısı için bulunmaz bir “vitrin”dir. Fatih Terim bu “vitrin”e alışıktır.  Galatasaray’ın içrerideki sıkıntısı, bu “vitrin”e yansır mı? Daha çok, Avrupa’da “yola devam” düşüncesiyle alındığı söylenen Sneijder ile Drogba, bu maçta kendilerini gösterecekler mi?

Fatih Terim’in, “onlar”sız buraya kadar gelindiğini söylemesine bakmayın. Doğru, “onlar”sız buraya kadar gelindi, ama buradan sonra “onlar”la gidilmesi için “onlar”ın alındığı da bir başka doğru.

*****

Bugünlerde futbolun gündeminde “tur” var.

Dün iki teknik direktör, basının karşısına çıktı. İlk maç öncesine göre, farklı denecek bir yaklaşım içindeydiler. Roller değişmiş gibiydi. Şu iki cümlede bunu görmek mümkün:

“Geride hata yapmamak zorundayız, beklemeden, hızlıca oynamalıyız.”

(Demek ki, Schalke 04’ün “yumuşak karnı”, defans... Galatasaray’da da öyle değil mi? Öyleyse daha çok açık veren yitirecek.)

“Galibiyet dışındaki her sonuç, benim için hayal kırıklığı olur.”

Fatih Terim, İstanbul’daki maç öncesi söyleyemediğini bugün söylüyor.

Umarız, bugün de öbür gün de, ülkemiz futbolu adına  “hayal kırıklığı” yaşanmaz.

Yola çıkanların yolu açık olsun!..

 

http://www.facebook.com/turgutcelik

https://twitter.com/#!/turgutcelik

turgutc@ttmail.com

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..