Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ağustos '10

 
Kategori
Futbol
 

Galatasaray Turladı: 5-1

Galatasaray Turladı: 5-1
 

Ali Sami Yen’de hayal kırıklığı yaratan Galatasaray deplasmanda OFK Belgrad karşısında 5-1 galip gelerek tur atladı.

Burada olması gereken orada oldu. Tabi bu sadece skor için söylenebilecek bir saptama. Oynanan futbola baktığımızda daha önce yaptığımız saptamaların doğruluğu bir kez daha belgelenmiş oluyordu.

Motor Rölanti Ayarı?

Galatasaray rölanti futbolunu bir türlü beceremiyor. Nedendir bilemiyoruz. Kadroya baktığımızda teknik kapasitesi hayli yüksek olan futbolcuların bolluğu dikkat çektiği halde ne hikmetse rölanti futboluna ihtiyaç duyulduğunda aynı teknik beceriyi göremiyoruz.

Maç 22. dakikada 2-0 olunca Galatasaraylı futbolcular biraz rahatladı. İlk maç skorunun yarattığı stresten kurtulmaları ayaklarını gevşetti. Doğaldır ve abes değildir. Ancak bu durumda istenir ki topu ayağında tutsun, top çevirsin, pas sayısını arttırarak rakibine hücum şansı vermesin.

Fakat bu olmuyor. Topu ayağında tutması gerekenlere ya top gelmiyor, ya da gelen toplar acele edildiği ve acemi davranıldığı için kaybediliyor. İlk maçta 2-0 skor avantajı yakalanmışken beraberliğe razı olunmasının sebeplerinden birisi de bu idi. Bu maçta da 2-0’dan sonra Belgrad golü gelince eminim bütün Galatasaraylılar “eyvah” demiştir.

Ortadaki Saha mı, Kuyu mu?


Orta saha dediğimiz vakit aklımıza gelen oyunu her iki yönde yani hem defansta hem de ofansta oyunu forse edebilen; defansa destek olurken ofanstaki arkadaşlarına da fırsat yaratmaya mahir bir blok anlaşılır. Rijkaard’ın ısrarla uygulamak istediği 4-3-3 sisteminde ise ortadaki bu üçlü mahir kere mahir olmak zorunda.

Oysa oynayan futbolculara baktığımızda (Ayhan-Lorik-Sarp) hiçbirinin bu kadar mahir olmadığını kolayca görüyoruz. Serdar, Arda ve Kewell geriye çekilip orta sahaya destek vermezse orta saha kuyuya dönüşüyor. Öndeki üçlü geriye sık geldiğinde ani ataklarda etki gücünü yitiriyor.

Teknik ve Keklik


İleri üçlünün teknik becerisi yüksek olduğu ve Belgrad defansı zaman zaman keklik taklidi yaptığı için Galatasaray kendi ayarında olmayan böylesi rakiplere gol atmakta zorlanmıyor. Defansif zafiyet giderildiği takdirde hücum gücünü daha efektif kullanabilecek ve bizi de kahretmeyecek.

Prekazi Oynasaydı!


Keşke Prekazi mikrofon başında değil de sahada olsaydı. Hem sahadaki gençlere futbolculuğun olmazsa olmaz sırlarını verirdi hem de sıcaktan ayılıp bayılmış izleyicilere işkence yapmamış olurdu. NTV hangi akla hizmet Prekazi'yi yorumcu yaptı bilmem. Efsanevi oyuncunun hakkını teslim ediyoruz, taraftarın sevgilisi olduğu da malum. Ancak yorumculuk başka bir şey. Hele bozuk Türkçesiyle ekranda hoş durmayacağı hesap edilmeliydi.

Maç arasında ya da sonunda 3-5 dakika yorum yaptırılabilirdi, bunu da anlarım. Spiker ile birlik olup zaten seyir zevki olmayan maçı daha fazla katletmelerine gerek yoktu. Spiker demişken, arkadaş beşinci golde bile hala final golüne sevinir gibi seviniyordu. O kadar abartmasına gerek yoktu. Heyecanı olmayan maça heyecan katma çalışmalarını takdirle karşılıyorum ancak bizimki de can be birader :)

Kolay Lokma


Galatasaray için ölçü olamayacak bu skoru yarın ki gazete manşetlerinde şimdiden görüyorum. Beşi bir yerde, beşlik lokum, beşer şaşmadı falan gibi bir dolu başlık atılacak. Spor yazarlığından ziyade skor yazarlığımız depreşecek yine :) Tamam ben de skor yazarıyımdır. Eskidendi o, çok eskiden. Artık değiştim, geliştim. Sanırım :)

Kewell + Pino + Arda + Baros


Galatasaray’ın etkili oyuncuları olacak ve rakiplerini korkutacak ayaklarından üçünü gördük. Henüz hazır değiller ama ayaklarına top gelince kalitelerini gösteriyorlar. Bunlara Serdar, Ayhan, Lorik de ayak uydurabilir ve M.Batdal tutuk kalmazsa özlenen Galatasarayı sahada görebiliriz. Bu anlamda Batdal’ın gol atmasına sevindim, kendine güveninin gelmesi açısından iyi oldu.

Eller Havaya


Rakip 11 kişi olsaydı bu kadar kolay ve rahat galibiyet olmazdı diye düşünüyorum. Penaltı ve kırmızı kart dirençlerini kırdı. Zaten kapasiteleri sınırlıydı, iman gücüyle oynuyorlardı, o da kırılınca farkın açılması kaçınılmazdı. Bu arada son adama yapılan faulde bariz gol şansı uygulaması bütün saçmalığı ile devam ediyor. Bence büyük haksızlık. Zaten penaltı ile cezalandırırken bir de kırmızı ise katmerli cezalandırılmış oluyor. Bence fazla. Daha söyleyecek çok şey var da, şimdilik bu kadarı yeterli. Birkaç maç sonra daha acımasız eleştiriler yaparız :)

Sevgi, hürmet ve muhabbetle..

Murat HACIOĞLU

www.murathacioglu.com

Bu blog Canlı Maç Anlatımı sayfamızda da yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 656
: 1708
Kayıt tarihi
: 08.12.08
 
 

Allah kimisine “Yürü ya kulum” demiş. Ben onu “Yürü, yaz kulum” anladım. Yürü anca gidersin manas..