Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

11 Eylül '10

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Gayri Safi Mutluluk

Gayri Safi Mutluluk
 

Aslında eğitimin yeni görevi sürdürülebilirlik temasında bir yazı yazacaktım. Araştırırken karşıma ikinci kez aynı ülke adı çıkınca dayanamadım, peşine düştüm.

Bhutan Krallığından (Butan) bahsediyorum.

Arama motoruna “Bhutan “ yazdım. http://www.binrota.com/PageDetail.aspx?PageID=12369 adresinde Özlem Özalp’e ait güzel bir anı/gezi yazısı okudum. Sayın Özalp’in detay ve gözlemlerini masal gibi anlatması merakımı iyice arttırdı…

Himalayalar’da bir ülkenin olması gerektiği gibi engebeli bir ülke Bhutan; " Hintçe “ yüksek topraklar” demekmiş.

Topu topu 47bin m2. Subtropik iklimi, 7500m. ila 97m.rakımında dağılmış kapalı anaerkil yaşayan 600bin nüfusu ila ilginç bir ülke. Son Kralı Oxford mezunu. Bhutan’da sigara içilmesi yasak, bira ve viski içmek serbest … rivayetlere göre önce yılda 2bin ve sonra 5bin ziyaretçi kabul eden Bhutan, son yıllarda bu sınırı da kaldırmış ve 2007’de ülkeyi 21bin kişi ziyaret etmiş.

Bir ilginç anekdot daha; Kişi başına düşen yıllık gelir 1200 dolar civarında.

Şimdi diyeceksiniz ki, 1200 dolarla mutluluk olur mu?

Oluyormuş.

Bhutan Krallığının adını ilk kez Dünyanın Durumu 2008’de okumuştum.

/…/ “Krallık, son 35 yıldır resmi hedefini, tek başına ekonomik büyüme değil, “ gayrisafi ulusal mutluluk” üzerine kurmuş. Ülkedeki resmi politikalar, gayrisafi yurtiçi hasılayı (GSYH) arttırmaktan ziyade; eğitim düzeyini yükseltmeyi, yoksulluğu azaltmayı, ülkenin çevresel ve kültürel geleneklerini korumayı amaçlıyor.” İ

kini kez Dünyanın Durumu 2010 kitabında karşıma çıktı.

/…/ Eğitimde ulusal önderliğin belki de en uç örneği Butan devletidir.1972’de ölçü olarak , “ gayrisafi milli hasılanın” yerine “gayri safi milli mutluluğu” koyan devlet, şimdi vatandaşlarına bir mutluluk, sürdürebilirlik, adalet ve barış eğitimi verme çabasının sponsorluğunu yapıyor. Önderliğini Başbakan Lyonchen Jigmi’nin yaptığı girişimin ilk hedefi insanlarla doğanın karşılıklı bağımlılığı gibi GSMM ilkelerini her seviyede müfredata entegre etmek. İkinci hedef, orta Butan’da memurlarla öğretmenlerin “çevrenin korunmasına, sürdürülebilir ekonomik gelişmeye, sorumlu ve hesap sorulabilir liderliğe olan bağlılıklarını yenilemek için uzun ve kısa kurslara katılabilmelerini” sağlayacak bir GSMM modeli yaratmak. Hedef, bireysel psikolojiyi daha büyük ekolojik ve kültürel sistemlerle birleştiren, kendini sürdürebilen bir sistem yaratmak.”

Sanırım, Himalayaların zirvesindeki bu küçük ve az bilinen ülkeyi, en iyi bu ülkede evlenen ilk yabancı çift olarak tarihe geçen Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Mahruki biliyor.

Bir gün karşılaşırsak, “Anlat, anlat …” diyeceğim. .

 
Toplam blog
: 272
: 734
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

1959 Sinop Bektaşağa Köyü doğumluyum. Yaşamda, anlaşılacak bir şeyi olanlara ve bunu öğreti yapan..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara