Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '14

 
Kategori
Kitap
 

Gazeteci Adnan Avuka hayatını yazdı

Gazeteci Adnan Avuka hayatını yazdı
 

Gazeteci ve Fotoğraf Sanatçısı Adnan Avuka


Adnan Avuka, Mardinli bir gazetecidir. 1968-1973 yılları arasında Mardin / Kızıltepe’de öğretmenlik yaptığım günlerde çiçeği burnunda genç bir gazeteciydi. Dostluğumuz o günden bugünlere kadar devam ediyor. O yıllarda Mardin Sesi ve diğer yerel gazetelerde zaman zaman bir araya geliyorduk. Halen de Çukurova/ Adana’da yayımlanan değerli hemşehrim Halil Arslan Bey’in GÜNEY HÂKİMİYET gazetesinde genel olarak Mardin ve İlçeleriyle ilgili haberlerini ve benim yazılarımla yine birlikte oluyoruz. O yıllarda Hürriyet, Tercüman, Son Havadis, Milliyet, Cumhuriyet ve Akşam gibi gazetelerde muhabirlik yapıyordu. 1966 yılında başlayan gazeteciliği namla devam ediyor. Gazetecilik mesleğinin yanı sıra aynı zamanda başarılı bir fotoğraf sanatçısıdır.

Daha önce “Hoş Görülerin Diyarı MARDİN” adlı bir kitabını daha yayımlamıştı.( 2010 ). Adnan Avuka Gazetecilik mesleğinin yanı sıra iyi bir fotoğraf sanatçısıdır aynı zamanda.  Daha çok Mardin ve ilçelerle ilgili çektiği 100’e fotoğrafları Yurtiçinde Mardin, Diyarbakır, Gaziantep, Ankara, İzmir ve İstanbul büyük şehirlerde açtığı gibi yurt dışında da Mardin’i onurla temsil etmiştir. Örneğinin Suriye / Halep ve Avusturya’nın başkenti Viyana’da birçok sergiler açmıştır. Çalışkan ve üretken olan Adnan Avuka Mardin’de Gazeteciliğinin yanı sıra birçok sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunmaktadır. Mardin’de Yüksek Okul Yaptırma Derneği ( MARSEV ) Mardin, Diyarbakır Gazeteciler Cemiyeti Üyesi ve Atatürkçü Derneğinin ( ADD ) nin ilk kurucuları arasında yer almıştır. Bir Mardin’in Türk Sporu atletizm temsilcisidir.

Gazeteci ve iyi bir fotoğraf sanatçısı olan Adnan Avuka kendi hayatını dünden bu yana hayatını bir kitapta toplamıştır. Kitabımın tertemiz bir baskısı vardır. Yazılar kroma kâğıda basılmış ve renkli olarak çıkarılmıştır. Öz geçmişi, dün bu yana fotoğrafları, anıları, Jimnastikçi ve maratoncu oluşu, bir fotoğraf sanatçısı olarak Adnan Avuka, düzenlediği sergiler, Adnan Avuka’ya sorulanlar ve alınan cevaplar.Haberlerde ve basında Adnnan Avuka, Adnan Avuka’ya gönderilen çeşitli  mektuplar ve yazılar  düzenli bir şekilde bu kitapta yer almıştır. Kitabın ÖNSÖZ bölümünü değerli meslektaşım Şekip Yurttaşer yazmıştır. Özünden bir iki cümle alıntı yapmak istiyorum:

“ Halk arasında yaygın bir söz vardır: İşi ehline veriniz! ” diye işte benim tanıdığım ve ağabey olarak da hep saygı duyduğum Sayın Adnan Avuka Bey’de gerçekten işinin ehli oylan örnek bir gazeteci ve fotoğraf sanatçısıdır. Adnan Bey’le yüz yüze tanışmadan önce henüz lisede bir öğrenci iken onun adıyla tanıştım. Çeşitli ve haber ve röportajlarını oktur, O’na hayranlık duyar ve imrenirdim. Aradan yıllar geçip de iş hayatına atıldıktan ve kendisiyle tanışıp dostluk kurduktan sonra, ondaki çalışma azmini, yüreğindeki samimiyeti, benliğindeki cesareti keşfetmiş cesareti, yüzündeki sevecenliği, sözlerindeki nezaketi, pırıl pırıl cevheri daha yakından keşfetme olanağını buldum. Ben şahsen; Adnan Bey’in ruhunda barındırdığı tüm bu iyi meziyetlerini mesleğine de yansıtmış olmasını mesleğindeki başarısının sırrı olarak algılamış ve kabul etmişimdir. Çünkü Fotoğraf Sanatçılığı ve Gazetecilik mesleği öyle bir şeydir.”

Sayın Şekip Yurttaşer’in dediklerine aynen katılıyorum. Ben de Adnan Beyi böyle çalışkan, samimi, sıcakkanlı, girişken ve mesleğini hakkıyla gerçekleştiren bir kültür adamı iiyi bir gazeteci ve ünlü bir fotoğraf sanatçısı olarak tanıyordum olarak tanıyorum.

Kitabın başka sayfalarında Valilerin, Bakanların ve tanınmış iş adamlarımızın mektuplarına ve kendisiyle birlikte çekilmiş fotoğraflarına, çeşitli törenlerde  Adnan Avuka’nın aldığı ödüller  ve bunlarla ilgili  belgelere de yer vermişledir. Bunlar Adnan Avuka’nın gelecekte çocuklarına ve  torunlarına bırakılacak en büyük bir kültür mirasıdır diye bililerim. Bu açıdan değerli hemşerim gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Adnan Avuka’yı bu güzel çalışmadan dolayı kutluyor, sağlık ve  başarılı dileklerimle uzun ömürler diliyorum…

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..