Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

GDO'lu ürünlerin çocuklarımıza etkileri

GDO'lu ürünlerin çocuklarımıza etkileri
 

Önceki gün tüm gazetelerin internet sayfalarında ve Twitter, Facebook, İnstagram gibi tüm sosyal medya mecralarında gıdaharketiorg adlı internet sitesine dayanarak verilen şu haber vardı: ”Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü elemanlarının piyasa denetimleri sırasında, “Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı” ürününün incelemesi ile GDO tespit edildi.” Haberin devamına göre; yetkililer, GDO’nun varlığından emin olmak için ürüne ait numuneleri Ankara Kontrol Laboratuarı’nda göndermiş, burada yapılan analizlerde de söz konusu ürünün GDO içerdiği kesinleşmişti. Gıda Tarım veHayvancılık Bakanlığı yaptığı açıklama ile olayı doğrulamış ve GDO’lu ürünlerin toplatılması için, 80 il Valiliği’ne yazı göndermişti.
 Milupa ise yaptığı açıklamada Aptamil Tahıl Karışımı ürününün, Avrupa Birliği Bebek Beslenmesi Direktifleri’ne uygun olarak Portekiz’de üretilmiş olduğunu ve hiçbir şekilde Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) içermediğini belirterek gene de tedbir amaçlı olarak söz konusu ürünü piyasadan çekeceklerini belirtiyordu. (Daha fazla bilgi için Daha fazlmilupa@milupa.com.tr’ ye mail gönderebilirsiniz.)
 Haberin duyulmasının ardından sosyal medyada anneler, hekimler, duyarlı kişiler  peş peşe adı geçen mama firmasına tepkilerini dile getirdiler.  Peki nedir bu GDO? Niye GDO’lu ürünlerin hayatımıza girmeye başladığı 90'lı yıllardan itibaren aklı başında bilim adamları, hekimler, sivil toplum kuruluşları, duyarlı ebeveynler GDO lu ürünlere karşı mücadele veriyor? Yoksa bir bardak suda fırtına mı koparılıyor? Bu gıdaların çocuklarımız üzerinde etkileri nelerdir? GDO gıdalar tehlikeli midir, çocuklarımızın büyüme ve gelişmelerini olumsuz yönde etkilerler mi?

Asıl gerçek şu ki GDO lu ürünler için çocuk ve insan sağlığı üzerinde uzun vadeli, kontrollü, güvenilir ve kapsamlı bir çalışma yok. Yani belki de yukarıdaki soruların cevaplarını belki de hiç bilemeyeceğiz. Ama elimizde; GDO ların erken ergenlikten antibiyotik direncine, alerjiden kansere kadar değişen geniş bir yelpazede çeşitli sorunlara yol açtığını gösteren hayvan çalışmaları mevcut.


28 May
 2014


GDO’lu ürünler ve çocuklarımıza etkileri

Önceki gün tüm gazetelerin internet sayfalarında ve Twitter, Facebook, İnstagram gibi tüm sosyal medya mecralarında gıdaharketiorg adlı internet sitesine dayanarak verilen şu haber vardı: ”Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü elemanlarının piyasa denetimleri sırasında, “Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı” ürününün incelemesi ile GDO tespit edildi.” Haberin devamına göre; yetkililer, GDO’nun varlığından emin olmak için ürüne ait numuneleri Ankara Kontrol Laboratuarı’nda göndermiş, burada yapılan analizlerde de söz konusu ürünün GDO içerdiği kesinleşmişti. Gıda Tarım veHayvancılık Bakanlığı yaptığı açıklama ile olayı doğrulamış ve GDO’lu ürünlerin toplatılması için, 80 il Valiliği’ne yazı göndermişti.
 Milupa ise yaptığı açıklamada Aptamil Tahıl Karışımı ürününün, Avrupa Birliği Bebek Beslenmesi Direktifleri’ne uygun olarak Portekiz’de üretilmiş olduğunu ve hiçbir şekilde Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) içermediğini belirterek gene de tedbir amaçlı olarak söz konusu ürünü piyasadan çekeceklerini belirtiyordu. (Daha fazla bilgi için Daha fazlmilupa@milupa.com.tr’ ye mail gönderebilirsiniz.)
 Haberin duyulmasının ardından sosyal medyada anneler, hekimler, duyarlı kişiler  peş peşe adı geçen mama firmasına tepkilerini dile getirdiler.  Peki nedir bu GDO? Niye GDO’lu ürünlerin hayatımıza girmeye başladığı 90'lı yıllardan itibaren aklı başında bilim adamları, hekimler, sivil toplum kuruluşları, duyarlı ebeveynler GDO lu ürünlere karşı mücadele veriyor? Yoksa bir bardak suda fırtına mı koparılıyor? Bu gıdaların çocuklarımız üzerinde etkileri nelerdir? GDO gıdalar tehlikeli midir, çocuklarımızın büyüme ve gelişmelerini olumsuz yönde etkilerler mi?

Asıl gerçek şu ki GDO lu ürünler için çocuk ve insan sağlığı üzerinde uzun vadeli, kontrollü, güvenilir ve kapsamlı bir çalışma yok. Yani belki de yukarıdaki soruların cevaplarını belki de hiç bilemeyeceğiz. Ama elimizde; GDO ların erken ergenlikten antibiyotik direncine, alerjiden kansere kadar değişen geniş bir yelpazede çeşitli sorunlara yol açtığını gösteren hayvan çalışmaları mevcut.


 GDO nedir?
 GMO ya da GDO (Genetically Modified Organisms-Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar), genetik müdahale yöntemleriyle bir canlının gen diziliminin değiştirilmesi, genetik yapısına bitki, bakteri, virüs vb. herhangi bir başka canlıdan alınan gen veya genlerin aktarılmasıyla elde edilen yeni organizmalardır.

GDO’lu ürünler bebek mamalarında serbest mi?


26 Ekim 2009 tarihli resmi gazetede, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na ait yönetmelikte madde 5/3'de şunlar yazar:

“GDO lu ürünlerin, bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması yasaktır.”

 

Neden GDO lu ürünlerden çocuklar daha çok etkilenir?

 
Vücudumuzda zararlı ve tehlikeli maddeleri etkisizleştirmeye yarayan çeşitli enzim sistemleri vardır. Zararlı bir madde ile karşılaştığımızda bu zehirsizleştirme mekanizmaları devreye girer ve metabolizma için tehlikeli molekülü uzaklaştırmaya çalışır. İşte bu etkisizleştirici sistemler bebekler ve çocuklarda tam olgunluğa ulaşmamıştır ve istenen etkinliği gösteremeyebilirler. Dolayısıyla bir erişkinle aynı miktarda zararlı ürün alan bir çocuk, zararsızlaştırma mekanizmaları erişkin kadar etkin çalışmadığı için daha fazla zarar görür.

 
Büyüyen ve gelişmekte olan organ ve sistemler, tehlikelere gelişimini tamamlamış organlardan daha duyarlıdır. Bir başka deyişle GDOlu ürünler genç ve hızla büyüyen organlar üzerinde daha tahrip edici etkiye sahiptir.

 
GDOlu ürünlerin önemli bir etkisi de alerjik reaksiyon oluşturma potansiyellerinin yüksek olması. Çocuklar, gıda alerjisine erişkinlere göre 4-5 kat daha yatkın. Bu durum özellikle de 2 yaş altı bebeklerde daha bariz ortaya çıkıyor. Bebeklerde küçük miktarlarda bile gıda alerjisi ortaya çıkabiliyor.

 
Çocukların vücut kütleleri daha azdır. Dolayısı ile erişkinle aynı miktarda zararlı maddeye maruz kalan çocukta birim hacme düşen zehir miktarı daha fazla olacaktır.

 

GDO’lu ürünler nelere neden olabilir?

Yapılan hayvan çalışmalarında, GDO’lu ürünler
Kanser

Genetik olarak büyükbaş hayvan büyüme hormonu (rBGH) ile genetiği değiştirilen ineklerin süt ve süt ürünlerini tüketenlerde meme ve prostat kanseri ile ilişkili risk faktörlerinden biri olan, IGF-1 miktarında bir artış gözlenmiştir. rBGH, alerjik reaksiyonlardan da sorumlu tutulmaktadır.
Alerji

 
Antibiyotik direnci: Antibiyotik verilerek ince kemik bol et vermesi sağlanan tavukları, etleri çocuklara yedirdiğimizde bir süre sonra antibiyotik direnci ile karşılaşmamız işten bile değildir.

 
Enfeksiyonlara yatkınlık

 
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu

 
Obesite

 
Erken ergenlik

ile ilişkili bulunmuş.

 

Hangi gıdalar GDO açısından yüksek riskli

 
Soya
Pamuk
Kanola
Mısır

GDO açısından en yüksek riskli gıdalardır.

Aldığınız paketli bir üründe

 
Mısır şurubu
Yüksek fruktozlu mısır şurubu (nişasta bazlı sıvı şeker)
Mısır yağı
Mısır nişastası
Maltodekstrin
Soya unu
Soya yağı
Bitkisel yağ
Pamuk yağı
Soya lesitini
Soya proteini
Fruktoz
Dekstroz
Kanola yağı varsa o ürünün GDO’lu olma ihtimali yüksektir.

 Çocuklarımızı GDO lu ürünlerden korumak için neler yapmalıyız?

 
Mümkün olduğunca paketlenmiş gıda almayın

 
Aldığınız paketli gıdaların içindekiler kısmını dikkatlice okuyun ve yukarıda bahsettiğim GDO içerme riski yüksek içeriğe sahip ürünleri almayın

 
Satın aldığınız etlerin, çimen, ot yiyen hayvanlardan elde edilmiş olmasına dikkat edin. GDO‘ lu ürünlerle beslenen hayvanlardan elde edilen etleri almamaya özen gösterin.

 
Yağ olarak mısır ve kanola yağı yerine zeytin yağı kullanın.

 
Organik etiketli ürünleri tercih edin.

 
GDO riski yüksek olan ürünleri ve bunlardan üretilmiş ürünleri (kola, sakız, hazır meyveli yoğurtlar, cips, gazlı içecekler, bisküvi, gofret, jelibonlar) almayın.

 
Çocuklarınıza çikolata yedirecekseniz; mısır şurubu, glikoz şurubu konulan şeker ve çikolatalar yerine organik ve GDO’suz ve %100 şekerkamışı şekerinden, buharlaştırılmış şeker kamışı suyundan ve organik şekerden yapılmış şekerler ve çikolataları seçin.

 
Dondurulmuş gıdalar, hazır çorbalar, soslar ve salata sosları, ketçap. mayonezlerin GDO içermesi çok yüksek ihtimaldir, bunları sofranızdan uzak tutun.

 

Elif Çakır

 

http://www.guncelanne.com/

https://www.facebook.com/GuncelAnne?fref=ts

https://twitter.com/drepb

http://instagram.com/guncelanne

 
Toplam blog
: 12
: 1018
Kayıt tarihi
: 22.12.12
 
 

30 Ekim 2010 doğumlu Çağın Aras'ın annesiyim. 10 yıllık hekimim. Çocuk doktoruyum. Araştırmacı ok..