Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '06

 
Kategori
Ekolojik Yaşam
 

Geleceğin yakıtı BTL

Alkol ve bitkisel yağ karışımı olan biyodizelden sonra, ‘ sıvılaştırılmış biyokütle ’ anlamına gelen BTL (biomass to liquid) de geleceğin yakıtları arasında katılmış.

Bu yakıtın iyi yanı litre başına petrolden en az 40 sent daha ucuz olacak olması.

Olumsuz yanı ise, yılda 200.000 ton kapasiteli bir tesisin 1 milyon ton hammaddeye ve 300-400 milyon avroluk bir yatırıma gereksinim duyması. Hammadde saman, tomruk, yaprak, sap, meyve, talaş ve her türlü nebati üründen kazanılabiliyormuş. Organik kütle halinde toplanan bu maddeler, yüksek ısı ve basınç altında moleküllere ayrılıp sentetik gaza dönüştürülüyormuş. Almanya’da 2020 yılında kullanılan tüm yakıtın % 25’inin BTL olması umuluyormuş.

Büyükkentlerin yılda milyonlarca ton organik atık yarattığı düşünülürse, hammadde bedavaya gelecek demektir. Sorun yalnızca bunları ayrı toplayıcılarda biriktirmek. AB ülkeleri gibi, tüketici bilincinin yüksek olduğu ülkelerde sorun yok da, az gelişmiş ülkelerde bu oldukça zor olabilir.

Organik atığın yakıt olarak kullanılmasının en önemli yanı, atmosferdeki karbon dioksit miktarırının değişmeyecek olması, çünkü seneye onlar yeniden bitki olacak. Üstelik birçok yerde yılda 2-3 kez ürün alınabiliyor. Artı, petrolün içinde var olan sülfür veya kurşun gibi insan sağlığına zararlı yan maddeler de ortadan kalkmış olacak.

Durumun üzücü yanı, AB’nin ve/ya ABD’nin bile yumurta kapıya dayanana dek beklemesi. 1950’lerdeki şimdikilerin 4-5 katı benzin tüketen kuyruklu canavarları bir düşünün. Yalnızca gösteriş uğruna, milyonlarca kişinin kışları üşümesine neden oldular.

Ne yapalım: Zararın neresinden dönülse kardır.

http://www2.dw-world.de/turkish/wirtschaft/1.200101.1.html

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..