Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '10

 
Kategori
Özel Günler
 

Geleneksel gazeteciler günü

Geleneksel gazeteciler günü
 

TGC amblemi


“<ı>Fikirler, cebir ve şiddetle, top ve tüfekle asla öldürülemez.” – M. Kemal Atatürk

27 Haziran 1938 tarihinde Türk Basın Birliği’nin kuruluşu gerçekleşti. Çalışmalarını sürdüren birlik, ne ki siyasal nedenlerle 1945 yılında kapatılarak görevi sonlandırıldı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kuruluş tarihi 1946’dır. Cemiyet, basın mesleğini temsil etmek, mesleğin ve üyelerinin haklarını korumak, üyelerine kimi sosyal yardımlarda bulunmak ve birbirleri arasında yakınlaşmayı gerçekleştirmek ereği ile kuruldu.

Adı gecen kurum; üyelerinin kendi mesleklerinde gelişme sağlamaları için her yıl gazetecilik başarı armağanı ödülleri dağıtım töreni düzenlemektedir. Söz konusu ödüller, sansürün kaldırılışını anma anlamlı olup bu yıl da 24 Temmuz akşamı Dolmabahçe Sarayı Hasbahçe’de düzenlenen törenle hak sahiplerine verildi.

Gazetecilik Başarı Ödülleri gecesinde konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç: “<ı>İfade özgürlüğü, gazetecilerin kimlik ve kişilik sorunlarıyla ilgili bundan on yıl öncesine göre hiçbir gelişme yaşanmadı.” diyerek başladığı açış konuşmasını, "<ı>Hiçbir gelişme olmamış. Aksine Ahmet Taner Kışlalı ve Hrant Dink'i silahlı saldırıda, İsmail Güneş'i de görevi başında kaybetmişiz. Saldırıya uğrayan, tehdit edilen, yargılanan, yayın organları aranan meslektaşlarımızın sayısı yüzleri aşıyor." tümceleriyle sürdürdü.

Bu yıl ödüller; “kişi” dalında Sedat Ergin’e, hapis cezası tehdidi altında olan ve tutukevinde bulunan gazeteciler adına da İrfan Aktan, İsmail Saymaz ve Vedat Kurşun’a verildi. Kurum dalında ise ödülü Bağımsız İletişim Ağı (Bianet) aldı. Bu yıl özel ödülün sahibi Sibel Kalaycı oldu. Ödül sahipleri, çağrılı katılan yoğun kalabalığa anlamlı ve etkili birer konuşma yaptılar.

Büyük düşünür Bernard Shaw’ın söylemiyle: “<ı>Sansür, geçerli anlayışları ve var olan kurumları ve yasaları birilerinin sorgulamasını engellemek için var. Bütün ilerleme geçerli anlayışların sorgulanmasıyla ve var olan yasaların ve kurumların değiştirilmesiyle gerçekleşir. Sonuç olarak ilerlemek için gerekli olan ilk şey sansürün kaldırılmasıdır."

*

Muhsin DURUCAN

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..