- Kategori
- Türk Mutfağı
Geleneksel Lezzet Karnıyarık-Light Haliyle

Karnıyarık
(4 kişilik)
Patlıcanın sanırım 100’den fazla yemeği, reçeli hatta tatlısı bile yapılıyor. Ancak biz Türkler için patlıcan deyince aklımıza ilk karnıyarık geliyor. Bugün çok sevilen bu geleneksel yemeğimizi daha hafif, daha kolay yapılan bir tarifle değerlendireceğim.
Lise yıllarında anneme karnıyarık yapalım bugün dediğimde, cevabı şu olurdu: “kızım şimdi olmaz, vakit yok, karnıyarık çok zahmetli”. Çalışan anne çocuğu olmak da böyle bir şey işte, zahmetli uzun saatlerde yapılan yemekler sofranızda daha az bulunuyor.
Yağı suyla beraber patlıcanların üzerine gezdirip ön haşlama yapmak patlıcanların basınç altında yağı içine çekmesini sağlıyor. Kızartılmış patlıcan lezzetini bu şekilde yakalayabildiğim bu yöntem sayesinde karnıyarık yemeğinin zahmeti de, kalorileri de azalıyor. Şimdiden afiyet olsun.
1 porsiyon karnıyarığın kalorisi: 150 kalori
Malzemeler
4 Orta boy patlıcan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
120 gr kıyma
2 domates
4 sivri biber
1 kuru soğan
Tuz, karabiber, pul biber
Yapılışı
Patlıcanları yıkayıp, çizgili çizgili soyun. Düdüklü tencerenin içine yerleştirin. 1 çay bardağı sıcak suyun içine 1 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyip patlıcanların üzerine gezdirin. Düdüklü tencereyi kapayıp 5 dakika ilk kaynama sesi gelene kadar pişirin. Ayrı bir tencerede ince kıydığınız soğanı 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve kıymayla kavurun. Domatesi rendeleyin ve baharatlarla beraber karışıma ekleyin. Kıymalı içi 10 dakika pişirin. Düdüklü tencereyi açıp yumuşayan patlıcanların içine kıymalı içi paylaştırıp, sivri biberleri üzerine yerleştirin.. 1 çay bardağı daha su ilave ederek tencerenin kapağını kapayın. Kaynadıktan sonra 5 dakika pişirip ocağı kapayın. 5-10 dakika yemeğin demlenmesi için kapağını açmayın. Yemek saatine yakın tencerenin kapağını açın ve direk servis tabaklarına alın.
Uzman Diyetisyen Aysen Arıcan Öz