- Kategori
- Türk Mutfağı
Bulgurlu semizotu yemeği

semizotu yemeği
Bu sene, bol bol yeşil sebze- ot yemekleri ve salataları yaptım. İnanın, sanki kuştüyü gibi de hafiflemiş hissettiriyor bu ot ve sebzeler. Ülkemizde her çeşit ot, sebze mevcut; şehir pazaryerlerinde bolca satılıyor ve müthiş ucuz.
Şimdi, baharda ve yazın bolca bulabileceğimiz semizotuyla, yemek yapalım.
SEMİZOTU: Hem salatası, hem de yemeği yapılan koyu yeşil yapraklı bir sebze. Faydalarına gelince:
- Kanı temizler. Sinir krizlerini önler. Beyin yorgunluğunu alır.
- Böbreklerdeki kum ve taşları döker. Şeker hastalarının susuzluğunu azaltır.
- Diyet sırasında sıklıkla tüketilmelidir. Çünkü kilo verdirir.
- Semizotu, diş ağrısına karşı faydalıdır, iştahı zayıflatır.
-Bağırsakları yumuşatır ve mide yanmasını giderir. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Kanı temizler. Sinirleri yatıştırıcı etkisi ile zihin yorgunluğu ve uykusuzluğa iyi gelir.
MALZEMELER.
- İri bir demet taze semizotu, ( 1 kg. kadar),
- 1 çay bardağı yıkanıp, temizlenmiş pilavlık bulgur,
- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı,
- 1 iri kurusoğan / veya 3-4 adet yeşil soğan,
- 1 adet havuç, 2-3 diş sarımsak,
- 2 iri domates,
- 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası (eğer evde varsa),
-1 adet yeşil çarliston biber,
- Birer tutam tuz, karabiber, kekik,
- 3 su bardağı kaynar su.
- 1 yemek kaşığı limon suyu.
HAZIRLANIŞI:
1- Semizotunu ayıklayıp, iyice yıkayalım, irice doğrayalım.( saplarını atmayın, ince ince kıyıp doğrayın),
2- Tencereye, zeyinyağını alıp, kızdırın ve doğranmış soğanları, küp küp doğradığınız havucu ilave edip, kızartın.
3- Kabukları soyulmuş, küp küp doğranmış domatesleri ilave edin, tatlı biber salçası ve ince kıyılmış yeşil biberi de katın, karıştırmaya devam edin. ( orta derece ateşte).
4- Tüm malzemeler kıvamında kızarınca, sıcak suyu ilave edip, kaynamaya bırakın. Yıkanmış 1 çay bardağı bulguru da katın ve kaynatın. ( Az, kısık ateşte).
5- Bulgurlar iyice pişince, doğranmış semizotlarını da ilave edip, karıştırın.
6- 3-4 dadika daha tüm malzemeyi karıştırıp, pişirin ve tüm baharat, tuzunu, incecik kıyılmış sarımsağı ilave edin.
7- Ocağı söndürün, yemeğe limon suyu da ekleyin ve kapağı kapatıp, dinlendirin.
Yanında, yoğurtla veya ayranla servis edin. Dileyen üzerine kırmızı pul biber serpiştirebilir.
AFİYET OLSUN.