- Kategori
- Haber
Gelibolu'da iş makineleri

kent haber com
Binlerce şehidin yattığı Gelibolu’da, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun bilgisi dışında, iş makineleri ile yol genişletme çalışmaları yapıldı.Bu sırada şehitlerin kemikleri kepçelere takılıp etrafa saçıldı. Çanakkale’de askerleri yatan Avustralya Türkiye’ye nota vermeye hazırlanıyor. Vali, Orhan Kırlı, ‘kemiklerin Mehmetçiklere ait olduğunu belirledik, dini törenle toprağa vereceğiz ‘ dedi. (Posta)
“Kapadokyamız Çanakkalemiz” başlıklı, milliyet blog’daki bir yazımda, doğanın tahribine vurgu yaparken Kapadokya yapılaşmadan dolayı bozuluyor, yakında Çanakkale’yi de bozar bu zihniyet anlamında , ‘gidin bakalım Gelibolu’ya da inşaat yapın’ diye serzenişte bulunmuşum.
Gelibolu ve Kapadokya’nın özellikleri ayrı, birbirinden ilgisiz ve birbirine uzak yerler. Ortak yönleri, ikisinin de Anadolu’da bulunan güzel, gizemli ve turistik yerler olması. Kıymet ve değerlerinin ölçülemeyecek derecede yüksek oluşu.
Hal ve durumun böyle olduğu bilindiği halde niçin böyle yerlerde adımlar dikkatli atılmaz?
Hani Çanakkale bir ruhtu? Hani orada binlerce kefensiz yatanlar vardı?
Yahu kardeşim, orada iş makinelerinin işi ne? Yol genişletme çalışmaları niçin yapılır? Ralliye hazırlık mı var?
Gelibolu’ya gittim gördüm. Dokuz gün karış karış dolaştım.Görünümü bozan ışıl ışıl parıdayan yollardaki asfalt idi .Hiç bir yerinde trafiği aksatacak, tehlikeye düşürecek bir ortama rastlamadım.Diyelim olsun, insin orada yaya yürüsün kardeşim. O ruhu, o inceliği, o bilgi ve birikimi taşımıyorsa o kişinin Gelibolu’da işi ne?
Yalnız Gelibolu’da değil, yurdumuzun her yanında, sonradan görmüş olmanın vermiş olduğu iştahla kültürel değerlerimiz didiklenmekte ve yok edilmekte.
Şehit kemiklerinin Mehmetçiğe ait olduğu belirlenmiş, dolaylı bir gönderme bu. Mehmetçiklerimizin değil kemikleri, bir zerresi dahi rahatsız edilmemeli. Makine gürültüsü bile oraya yakışmaz.
Tarihi turistik yerler, biraz da eski zamanı yaşamak için görülür. Hayal kurulur, o devrin yaşamı göz önüne getirilir ve bundan mutlu olunur. Tarihi yerlerde doku bozulduğu zaman her şey biter.
Sanat, kültür, inanç, duyguları ve mizaç hepsi iç içe. İnsan üstünde birinin eksikliği bile bazen çok pahalıya mal oluyor.
Gelibolu örneği yerlerin aslı ve orijinal yapıları bozulmamalı. Kutsal değerlerin ötesinde tüm insanlık için yetkililer bu bilinç içinde olmalılar.