- Kategori
- Kişisel Gelişim
Gençler; hedefinizi belirlediniz mi?
Bill Gates zengin olmayı, Michael Jordan başarılı bir sporcu olmayı daha çocukluk yıllarında kafalarına koymuşlardı. Yani, kendilerince birer hedef belirlemişlerdi.
Başarılı olmuş kişilerin hepsi gayesini bilen, hedefini belirleyen kişilerdir.
Umutsuzluğun, bezginliğin, yılgınlığın en önemli sebebi hayata bir mana verememe ve hiçbir ideal taşımamadır. Bu durumda olanlar kendilerine olan güvenini yitirmiş, boş vermişlik duygusu ile hareket eden, hayat boyu huzursuz kimselerdir. Böyleleri kendileri için hayatı işkence haline getirmişlerdir. Çevresindekiler başarıdan başarıya koşarken kendilerinin yerinde saymaları onları rahatsız eder. Huzursuz olurlar ve daima suçu başkalarında ararlar. “Sistem bozuk, torpil lazım, o da yok, onun şansı vardı, benimse yok, para yok, iş yok, havalar kötü, eğitim sistemi çökmüş, v.s. , v.s. “
Hedef belirleme sürecinin başında, öncelikle ilgi alanlarımıza bakmalı; nelere ilgi duyuyoruz, kişilik özelliklerimiz nelere uygun, yeteneklerimiz hangi işleri başarmaya yetiyor, gibi soruları yanıtlamalıyız. Bunları tespit ettikten sonra üstesinden geleceğine inandığımız bir hedefi seçebilmeliyiz. İnsan bir işe başlarken ne istediğini bilmeli bu isteği elde etmek için gerekli şartları yerine getirmelidir. Unutmayalım ki: “Hedeflerine ulaşanlar hedefe varmak için mücadele edenlerdir.”
Hayatında hedeflerinin olması insanı motive eder, canlandırır. Hele bir de ulaşma yolunda adım adım ilerliyorsanız mutlu olmanız için küçük ve günlük sebepler yaratır. Hedefiniz varsa derslerinize, okulunuza daha sıkı sarılırsınız. Her şeyde olduğu gibi hedeflerimize varmak için de plan yapmak, belli bir program takip etmek ve kararlı olmak işimizi kolaylaştıracaktır.
Hedefe varmak birkaç farklı süreç içerir. Önce hedefinizi belirlersiniz, sonra bu hedefe nasıl ulaşabileceğinize dair bir plan yaparsınız. Son olarak bu planınızı uygulamaya koyarsınız. Hedefi belirlemeden plan yapamazsınız, plansız bir hedefi de uygulamaya koyamazsınız. Belirlenmiş ve planlanmış bir hedefi de eyleme geçirmediğiniz sürece amacınıza ulaşamazsınız. Bu üç değeri birlikte harekete geçirebildiğinizde hedefinize doğru adım adım yaklaşacaksınız.
Hedefleriniz açıkça tanımlanmış olmalıdır. Neyi istediğinizi bilmelisiniz. Enerjiniz, bilginiz ve azminiz bir amaca yönelmeli ve bu amaç açık, somut ve kesin olmalıdır. Gelecekte olmak istediğiniz konumu hayal edin, canlandırın zihninizde… Nereye varmak istiyorsunuz? Gelecekte varmak istediğiniz noktada neler yaşamayı planlıyorsunuz, hissedin, canlandırın hayalinizde… Canlandırdınız mı? Eh, o zaman bu hedeflerinize ulaşmak için okul-dersi bir araç olarak görebilirsiniz…
Bir üst kata çıkmak için, asansörsüz binada, kullandığınız merdivenin basamakları gibidir okul-ders… Amaç bir üst kata çıkmaktır. Her bir basamak, bizi yukarıya taşıyan bir araçtır. İyi bir meslek, kaliteli sosyal hayat, sağlıklı ve başarılı bir ömür istiyorsak bunun gerektirdiği basamakları da safha safha aşmalıyız.Unutmayın ki hedefiniz belli değilse, fırtınaya tutulmuş, yelkensiz ve dümensiz bir gemi misali, hayat yolunda bir oraya bir buraya savruluverirsiniz…
Hedef belirleme fazlaca önem taşıyor… Gerçekten ne yapmak istiyorsunuz? Liseyi bitirmek mi? Üniversiteye gitmek mi? Üniversiteyi bitirmek mi? Çalışmak mı? Çalışmaksa, nerede, nasıl, hangi şekilde, hangi ücretle? Hedefiniz üniversite ise, hangisi, nerede, hangi bölümde? Bitirdiğiniz zaman ne şekilde çalışacaksınız? Nerede çalışacaksınız? Hangi sosyal faaliyet ve hobilerle uğraşacaksınız, kimlerle ve hangi sosyal çevrede yaşayacaksınız? Yoksa çalışmayacak mısınız? Evde oturup kısmet mi bekleyeceksiniz? Ne yapacaksınız? Bütün bunları detaylandırın…
Bu yazı, eş zamanlı olarak, gelisimbahcesi sitesinde yayınlanmaktadır.