Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '15

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Gıda takviyesi nedir?

Gıda takviyesi nedir?
 

Gıda takviyesi nedir?


Takviye kelimesinin anlamı “ destekleyici ve yardımcı kuvvet ” anlamına gelir. Yok yok size eksiksiniz hadi tamamlayın demiyorum. Bugünlerde herkesin daha da ilgilendiği, merak ettiği gıda takviyelerinden bahsetmek için böyle bir giriş yaptım. Eskiden gıda takviyeleri mi vardı? Yoktu. Biz de eskide değiliz zaten yenideyiz. Gıda takviyeleri konusunu lisans bitirme tezi olarak yazdığım için aramızda çok duygusal bağlar oluştu, zamanında güzel anlar yaşadık. Bu sayede sevgili danışman hocamın da yardımlarıyla güzel bilgilere ulaştım.  Bunu size anlatabilmem için samimiyetinize ihtiyacım var. 

Başlayalım. Hadi şimdi itiraf edin doğal gıdalarla ne kadar beslendiğinizi, nasıl ilgilendiğinizi.

Gün içerisinde uyanıp sadece kahve içenlerden misiniz?  Olmadı...

Öğle yemeğini atlayanlardan mısınız? Yine olmadı…

Akşam yemeğini abur cuburla es geçenlerden misiniz?  Hiç olmadı.

Mesleğiniz gereği tüm bu yorgunluğunuzun üstüne kendinize bu cezayı vermeye bence hakkınız olmamalı. Şuan bunları okurken “ Evet haklısın ama nedir bu gıda takviyeleri özge ? ”  diyorsanız şimdi gelelim asıl meseleye. 

Gıda takviyesi, vitamin ve minerallerin yüksek dozlara karşılık gelen miktarlarının kapsül şurup veya hap olarak kullanılabilir formlarıdır. Takviyeler hiçbir zaman sağlıklı beslenmenin yerini almaz sadece eksiklikleri kapatmaya çalışır. Özellikle 50 yaş üstü insanların, emziren kadınların, veganların “doktorunun izniyle “  gıda takviyesi alması gerekiyor. Gıda takviyelerini asla kafanıza göre almamalısınız. Aksi takdirde ilaç etkileşimleri gerçekleşebilir ve zarar görebilirsiniz.

Doktorunuza danışmanız şart…

Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ortaklaşa oluşturulmuş olan Kodeks Alimentarius Komisyonu (CAC), tüketici sağlığını korumak için seri genel ve çok özel gıda güvenliği standartlarını oluşturur. Gıda takviyeleri çok kapsamlı bir konu olduğu için burada tez yazar gibi sizlere sıkıcı bir şekilde anlatmanın yanlış olduğunu düşünüyorum. O yüzden basit bir şekilde anlatmam gerekirse, şimdi sizin çocuklarınız, yani okul çağı çocukları (7 -9 yaş ) günde 2-2,5 su bardağı süt yoğurt tüketiyor mu?  1 porsiyon et / balık ? 4-5 porsiyon meyve sebze?  8 porsiyon tahıl? Bunlar ne durumda lütfen biraz sorgulayın kendinizi ve çocuklarınızı.

Diyetisyen arkadaşlarım beslenme alanında uzman olup bu konuda daha bilgililer bunun önemini size anlattıkları takdirde hala bu gıdaların tüketimini sağlayamıyorsanız, gıda takviyelerine başvurmanız şart. Bayanlardan ricam ise D vitamini eksikliklerinin farkına varmaları ve ona göre gıda takviyelerine başvurmaları. Genel olarak tavsiyem, doğal ve prenatal gıda takviyelerini araştırmanız.

Fakat ilaç etkileşimi açısından lütfen doktor faktörünü unutmayın.                                                      

Sağlıkla kalın!

Not : “Adam gibi beslen . “

Gıda Mühendisi- Nermin Özge BİLGE

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..