Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzm Klinik Psk Şahin Çiftçi

http://blog.milliyet.com.tr/psikoterapinotlari

22 Temmuz '15

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Kilo vermek için soruları yanıtlayın

Yaz mevsimi yaklaştığında en çok gündeme gelen konulardan biridir kilo vermek, diyet yapmak.  Özellikle popüler kültürün oluşturduğu beden algılarının yazılı ve görsel basında ardı ardına yayınlanması çoğumuzu etki altında bırakmaktadır. Dizilerde başrollere bakıldığına güzel kadınlar ve erkeklerin revaçta olduğu, iyilik, onur, statü, dürüstlük gibi kavramların bu kişilerle özdeşleştirildiği görülmektedir. Bu dizileri ya da filmleri takip eden kişiler içinse tüm bu kavramların bütünlüğü kendi bedeninde buluşturmak için daha fazla kilo verme davranışı  – bazen aşırıya kaçan türde egzersiz ya da gıdaları kesme- ortaya çıkmaktadır.

Ancak en temel mesele hızla başlanan bu çabanın yüksek oranla hayal kırıklığıyla sonuçlanmasıdır. Kişiler ya istediği miktarda kilo veremediği için ya da verdiği kiloyu koruyamadığı için üzülmeye ve motivasyonlarını kaybetmeye başlarlar. Bu da genellikle verilen kilonun belki de daha fazlasının yeniden alınmasıyla sonuçlanır.

Kilo vermek yalnızca fizyolojik bir olay değildir. Psikolojik, sosyal ve fizyolojik süreçlerin bir bütünüdür. Bu sac ayaklarından birisi eksik olursa kişinin hayal kırıklığına uğraması kaçınılmazdır. Bu yüzden özellikle aşırı kilolu ve bir türlü kilo veremeyen ya da verdiği kiloyu koruyamayan kişiler için bilişsel davranışçı terapiler son derece yaygınlaşmaya başlamıştır. Ruh ve beden bir bütündür ve ruhen hazır olmadığınız konularda harekete geçmeniz nasıl mümkün değilse kilo vermenizde mümkün olmaz. Bu noktada bu çabaya girmeden evvel kendinize belirli soruları sormalısınız;

Neden kilo vermek istiyorum?

Hedefimi doğru olarak belirledim mi yoksa yüksek bir hedef mi koydum?

Hedefimi adımlara böldüm mü?

Hedefime ulaşmak için motivasyonum yeterli mi?

Bunu yapabileceğime inanıyor muyum?

Kilo vermek ile birlikte var olan kilomu korumaya yeterince önem veriyor muyum?

Tıkınırcasına yeme davranışım var mı?

Herhangi bir fiziksel rahatsızlığım var mı?

Spor hayatım bir alışkanlık mı?

Kilo vermeyi ve sonrasında korumayı hayatımın geri kalanı için mi düşünüyorum yoksa dönemlik mi?

Kilo verdikten sonra neyin değişeceğine inanıyorum?

Elimdeki şartlar ve imkanlar neler?

Karşılaşabileceğim engeller neler?

Bu sorulara yanıtlar vererek aslında işin büyük bir miktarını tamamlamış oluruz. Bundan sonra ki kısım ise yolu tamamlamaya kalır.

Uzm. Klinik Psk. Şahin ÇİFTÇİ

 
Toplam blog
: 10
: 138
Kayıt tarihi
: 11.01.15
 
 

2001 yılında Hacettepe Üniversitesi psikoloji bölümünden mezun olan Şahin ÇİFTÇİ, Okan Üniversite..