Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '09

 
Kategori
İlişkiler
 

Gittiği yere kadar gider....

Düşüncelere daldığım zaman aklıma gelir bu söz " Gittiği yere kadar gider..."
Ben de ilk çağrıştırdığı ise, eskiden bayramlarda bize alınan zemberekli ve kurmalı oyuncaklar oluyor. Hani şu kurma kolu yardımıyla zembereğini kurduğumuz oyuncalar. Kurulduğunda zembereğinin sahip olduğu potansiyel enerjiyi kinetik enerjiye dönüşerek gittiği yere kadar giden oyuncaklarımız.

Bayramlarda bayram hediyesi olarak alınndığından onların heyacanlarını yaşardık. İlk alınan oyuncak o ise, bir daha da elimizden düşmezdi. Her seferinde kurma koluyla kurardık oyuncağımızı ve gideceği yere kadar koşardık peşinden. Bir süre sonra da zembereği özelliğini yitirdiğinde gititği yer de erimi de her geçen gün kısalırdı. Hızı ve ulaştığı nokta azalır, eski zevki de vermezdi.

İlişkiler de buna benzermiş.. Gittiği yere kadar gidiyormuş. " Giittiği yere kadar gider" deniyormuş..
Bu söz bana söylediğinde, şaşırmıştım..Anlam da verememiştim. Öğrendim ki, karşımdaki kişinin içinde kurulan bir zemberek ve belirlenen bir erim varmış.
İki kişilik kurulan zembereğin sahip olduğu potansiyel ve duygusal enerji kadar bu tür ilişkilerin erim noktası. Burada önemli olan bu ilişkiyi yaşayan her iki kişideki içsel ve duygusal kurulumun yarattığı enerji olmalı gidilecek erimi sağlayan.

Acaba ilişkilerde yaşanan dışa yansıyan duygular da bu kurmalı oyuncaklar gibi mi?
Bir duygusal zemberek mi var içinde kişinin.? Yoksa neden gittiği yere kadar gitsin ilişki? Her yaşanan günden ve paylaşımlardan sonra o duyguları kurulu olan zemberek gevşiyor ve erimi de azalıyor diyebilir miyiz?
İlişkilerin zamanla yavaşlamasında ve yitirilmesindeki felsfedir bu diyebilir miyiz? Buna evet diyorsanız, bu saptama doğru mudur ? diye sorabilmelisiniz kendinize.

Bu duruma ben; "duygularından emin olmayan kişinin, eski deneyimleriyle bunu düşündüğünü ve ne kadar öncesinden bunu kurguladığının kanıtıdır" diyorum. Sevgide ciddiyetsizliğin bir anlamda belirtisidir. Ve devam etmesi için de çaba gösterilmeyeceğinin ifadesidir o söz.

Eğer hayatın belirli bir yerinde iseniz ve duygusal anlamda çok şeyi paylaştığınız kişi, kendisini de sizi gördüğü gibi kurmalı bayram oyuncağı gibi algılar ve sevgisinin yetmezliğine inanmışçasına zembereğinin yettiği yere kadar gider mesajını veriyordur size.
Çünkü kendi duygusal zembereğinin potansiyel enerjisinin farkındadır. Sizden önceki deneyimlerinden, ulaştığı erimlerinden elde ettiği duygusal mesajdır size verdiği. Bu yüzden de ilişkisinde ulaşabileceği yeri tahmin ediyordur. Zembereğinin yettiği yerdir orası.Geçmiş yaşamındaki deneyimleri zembereğindeki enerjiyi almıştır ve kalanı kadar yol alacaktır sizinle.

Sizin o zembereği onarmanız olanaksızdır artık. Her onarımda daha da gevşeyecek ve özelliğini yitirmeye başlayacaktır. " Hiç uğraşma gittiğim yere kadar gidebilirim " diyecektir size.
Ön yargısızlık gibi algılansa da bu söz, aslında tam tersini anlatamak için kullanılıyordur. ilişkinin ucundan tutmakta olduğunu söylemektedir. Onarma eylemleriniz, kazanma girişimleriniz dirençle karşılanır. Tüm çabalarınız boşa çıkacaktır. Onarma çabalarını sürdürdükçe de katlanılmaz bir durum yaratacaktır. O kişiye katmaya çalıştığınız yeni bir nefes ve sevgi, bir süre sonra bitecek deniyordur size . Çünkü karşınızdaki kişi buna hazırlıkdır. Düşüncelerinde sürekli nasıl olsa bitecek bu ilişki vardır. Aşkve sevgi onun için belki de bayram çocuğunun sevincini yaşaması gibi heyecandır.

Oysa o kişi, bu süreç içinde sizin ona ve beklentilerine ne kadar, ne verdiğinizle ilgilenmektedir. Ve kendisinin ne kadar mutlu olduğunu fark etmektir düşüncesi. Bir renk armonisi yaşamaktadır. Belki de geçmişine dönmüştür sizinle iken anılarıyla başbaşadır. Geçmiş rekleriden yeni renkler yaratma çabasındadır. Sizin onarma çabalarınızı da bu yüzden duymazlıktan gelerek algılarını kapatmıştır. Çünki size kurmalı bayram oyuncağı gibi bakmaktadır o sırada.

Biraz daha ilişkinin sürmesi için üsteleyecek olursanız ya zembereğinin kurma kolunu ya da yayını kırcaksınızdır o kişinin.. Her zaman kurulu bir zemberek ve bayram oyuncağı vardır onun geçmişinde ve geleceğinde. Geçmişindeki bayram oyunncaklarının ona verdiği mutluluklar gibi sizinle de yaşadıklarını anılarına taşıyacaktır.Anılarıyla yaşamayı sevmektedir oysa o. Ya yeni erim noktalarına ulaşama çabasında olacaktır ya da eski ulaştığı noktaları deneyecektir. Sizin çabalarınıza ironiyle yanıt verecektir. Bu sevgide ilkesizlik ve saygısızlık vardır demeyecektir.
Siz çabaladıkça kazanmak adına o, eski ulaştıklarını anımsayacak ve eskilleri yaşamaya başlayacaktır anılarıyla. Yaşadıklarının da o eski zemberekli oyuncaklar değil, o oyuncaklarla oynarken duyduğu mutluluklar olduğunu söyleyecektir. Çabanız boşunadır.
Kurma kolunu bırakın ve gideceği yere kadar gitmeyin peşinden..

Ve size de şunu diyecektir." Ben sana gittiği yere kadar gider" demiştim..
Çünki bahanesi hazırdır ve daha baştan bunu söylemiştir size.......

 
Toplam blog
: 6
: 974
Kayıt tarihi
: 20.02.09
 
 

Eğitim fakültesi mezunuyum. İstanbul'da  yaşıyorum. Yazar ve eğitimciyim. Eğitimin yanında matema..