Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '13

 
Kategori
İnternet
 

Google-Bank

Google-Bank
 

Arşiv


Google, Google Earth’ü yaptı, Google Translate’i yaptı. (Youtube’u yapmadı, satın aldı.)

Durmadı, Android’i yaptı, akıllı gözlüğü yaptı, sürücüsüz arabayı yaptı.

Şimdi de finans piyasasına girmiş.

ABD’de deneme amaçlı olarak, e-posta ile bedavaya para gönderme yolunu açmış.

“Arama motoru, e-posta, haritalar, çeviri, video, sürücüsüz otomobil ve akıllı gözlük Glass derken internet devi Google, cüzdan uygulaması Google Wallet’e eklediği ‘Para Ekle’ (AttachMoney) ile bankalara rakip oluyor. Şirketin San Francisco’da düzenlenen geliştiriciler konferansı Google I/O 2013’te tanıtılan yeni özellikle artık Gmail kullanıcıları fotoğraf veya herhangi bir belge ekler gibi e-postalarına para ekleyip gönderebilecek.”

http://m.haberturk.com/teknoloji/haber/845568-google-postaya-para-da-ekledi

Peki, bu hayra mı emaret, şerre mi?

Öncelikle, kağıt paranın, e-paranın ve daha birçok tür paranın şakkadanak ortadan kalkmasını beklemek, tekno-liberallerin aymazlığı, onu belirtelim.

(Konuyla ilgili bilgi, matbu gazetede daha geniş olarak yer alıyor ve orada fütürist Alphan Manas’ın kağıt paranın 2025’te ortadan kalkacağına ilişkin bir kehaneti var.)

Devamında, bir Paypal var yıllardır. (Para transferinden % 7,5 gibi fahiş bir komisyon almakta ki bunu en vahşi kapitalist bir banka bile yapmıyor.)

Bir de, mafyanın kendi interneti, kendi borsası ve kendi iç para aktarım şebekesi var, az yıldır. Yani, ABD genelkurmayı, CIA’i şusu busu bile oralara ulaşamıyor.

Demek ki önümüzde üçlü bir yol çatallanması var:

Bedava telefonla konuşturan Skype’ın telefon şirketlerinin çanına ot tıkaması gibi, bedava para yollamak da, bankaların çanına ot tıkayacak tabii ki...

Ancak, daha da önemlisi, para kayıtdışına çıkacak.

Artı e-ticaret, feci kuralsızlaşacak. (Bundan yanayım açıkçası.)

Ancak, e-ticaret yapan biri olarak 2 noktayı başından beridir vurguladım.

Bir:E-ticaret ve internette her tür mal ve hizmet aktarımı bir tür seyyar satıcılıktır ve semt pazarcıları nasıl gelir vergisinden muafsa, buraların da yerleşik hukuka göre öyle olması gerekir.

İki:E-para, cepteki paradan farksızdır. Nasıl ki kimsenin cebindeki nakit paradan vergi almıyorsanız, devasa miktarlarda da olsa, e-paradan da vergi alamazsınız. (Ayrıca, biri size eft üzerinden para transferi yaparsa, bundan gelir vergisi alınması anlayışı da alaturka devlet tefeciliğidir kanımca.)

Haa, neo-globalist neo-liberallerin kanıtladığı üzere, dünyanın ortalama güçlü br devleti, hala en büyük şirketten daha güçlüdür. Yani, öyle pek liberal momentte falan değiliz.

Sonuç?:

Google ilk dolar trilyoneri şirket olmak yolunda tam gaz gitmekte.

Ancaak:

Akıllı gözlük ve sürücüsüz araba gibi, erken teknoloji, moda olmayacak teknoloji veya örneğin burada olduğu gibi, araba şirketlerinin dizel motorlulara yaptığı üzere, penaltılık devlet veya özel şirket girişimleriyle, bu girişim bloke edilebilir veya geciktirilebilir veya karsız hale getirilebilir.

Sonucun sonucu:

Prensip itibarıyla, Google’ın artık tekelsel (monopolik) parçalanması ve diğer girişimcilere yolu kapamaması gerekiyor.

Ya da:

Google bu girişimi de kıvırıp, teknoloji ve ticaret tarihinde bir dizi ilki becerecek.

Hangisinin olacağı hiç mi hiç belli değil henüz...

Dipnot 1: Koşut gelişme olarak, ABD’nin ‘bit-coin’ uygulamasını bloke etmesi de yeni bir uyulama ve sonucu henüz öngörülemez gibi.

(“ABD Hükümeti, MtGox'un Dwolla hesabını durdurdu.”)

https://www.facebook.com/BitcoinTurkiye?ref=stream

Dipnot 2: Google’ın çıkış noktası olan arama motorunda hala bir semantik gelişme sağlayamaması nedeniyle, yakın gelecekte birilerinin bunu yapıp, Google’ı kendi evinde yenmek gibi bir sürprizi becerebileceğini de hesaba katmak gerekli.

Devamında:

Dipnot 2-1 veya 3: Google arama motorunda birincilikte yenilirse, ne olur diye epeyi merak ediyorum. Bunun Google’ı iflas ettirmesi gerekmez en azından. Google o noktayı geçti.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..