Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '07

 
Kategori
Sinema
 

Görgü Tanığı

Görgü Tanığı
 

Lokman Hekim Aydoğan: 27 yaşındayım, otomotiv sektöründe çalışıyorum. Uzun zamandır aklımda olan senaryomuzu sonunda Atahan’ la beraber bitirdik. Yapımcı firmaların beğenisine sunduk. Eskiden beri sinemaya karşı sempatim vardı. Sinemada film izlerken neden bir gün benimde aktif rol aldığım bir film oynamasın diye düşündüğüm zamanlar oldu. İlk etapta askerdeyken senaryoyu yazmak aklıma geldi ama o zaman yeterli zamanı ve ruh halini bulamadım...

Atahan Gönen: 1979 doğumluyum, 15 yıldır sigorta sektöründe çalıştım. Halen çalıştığım plazada Şube sorumlusuyum. Lokman’ la ortak paydamız hayalimizdekileri görsele dökme isteğimiz. Aklımızdaki fikirleri her zaman bir sinema karesinde görmeyi hayal ettik. Bunu düşünmek bile bize büyük mutluluk verdi. Lokman bu konuyu bana açtığında hastaya ilaç vermiş gibi hissettim kendimi. Bu işlerde çok deneyimli değiliz ama hayallerimizin şova dönüşüp bir izleyici kitlesi tarafından seyredilmesi ve beğenilmesi en büyük hedefimiz...

Kendinizi nasıl tanımlarsınız?

Lokman: Sinema sektöründe hedefi olan birisiyim. Normal hayatta fazla hırslı bir yapım yok ama sinema konusunda fazlasıyla hırslıyım. Bu yolda ileriye dönük büyük hedeflere koşmak istiyorum. Atahan' la tanışmam hayatımın dönüm noktası oldu.

Hırslı mısın?

Lokman: Sinema konusunda, ‘ Evet ' ama diğer konularda fazla hırsım yok.

Nasıl tanıştınız?

Lokman: Birlikte aynı işyerinde çalışıyor olmamız ikimiz için büyük bir şans. İkimiz de sinema konusunda çok heyecanlıyız ve idealist bir yapımız var. Bu bende ortak çalışma duygusu hissettirdi. Atahan’ da sağolsun beni kırmadı. Beraber bu yola baş koyduk. Tek hedefimiz yolumuzda ilerlemek ve hayallerimize ulaşmak.

Atahan: Aynı yerde çalışıyoruz ve bu şekilde uyuşan bir frekansımız olduğunu hemen fark ettik. Lokman’ ın da söylediği gibi tanışmamız büyük şans.

Bu işler şans işi. İşi bilmek önemli ama bazen de doğru zamanda doğru yerde olma olayı diye düşünüyorum...

Lokman: Evet, biz bir yıl önce başladık senaryoyu yazmaya, nisan ayında bitirdik. Mayıs ayında yapımcı firmaların beğenisine sunduk. 10 tane yapımcı firmaya gönderdik. ( Firmaların isimleri bizde saklı )

Atahan, sen kendini nasıl tanımlarsın?

Atahan: Kendimi dışarı yansıtmamla yaşamım arasında fark var. Galiba biraz karmaşığım ama bir o kadar da sadeyim. Normal hayatta görseniz çok disiplinli sert kuralları olan biri zannedebilirsiniz ama iç dünyamda ve çok yakınımdaki ben çok farklı. Dışa karşı sert maskeli içe karşı merhametli. Benim için; iç dünyası neşeli, dışı serk kabuklu diyebiliriz.

Senaryoyu özetle anlatır mısınız, konusunu karakterleri?

Atahan: Başrolde Kenan karakteri var. Kenan ilk başta Kahraman gibi algılanıyor. Ama finalde sürprizler mevcut.

Kimdir bu Kenan?

Atahan: Herkesin kahramanı. Film Kenan’ ın etrafında şekilleniyor.

Lokman: Sürpriz bir final sahnesinde ise gerçek kimliği ortaya çıkıyor.

Atahan: Bir şirket düşünün. İki ortaklı. Banka hesapları boşaltılıyor ve daha sonra büyük ortak öldürülüyor. Kenan da bu cinayette görgü tanığı.

Lokman:
Kusursuz plan sonuna kadar gidiyor ama polis devreye girip olayın ayrıntılarını çözünce herşey finalde patlak veriyor ve kötü son kaçınılmaz oluyor.

Polisiye bir senaryomu?

Lokman: Senaryoda bir hırsızlık olayı söz konusu. Dolayısıyla polisi konuya dahil etmemiz gerekiyordu. Ama polisi çok fazla aktif halde yansıtmamaya çalıştık. Genele yaydık. Filme Kenan' ın gözüyle bakılıyor.

Senaryoyla ilgili beklentileriniz neler?

Lokman: Bu senaryomuzla amacımız ülkemizi yıllardır işgal eden Hollywood sinemasına karşı bir dik duruştur. Onlar yapıyorsa bizler de neler yapabileceğimizi göstermek istiyoruz. Eğer yönetmen arkadaşımız bu senaryoyu en iyi şekilde işleyebilirse inanıyorum ki artık Türkiye’ de de aksiyon filmi çekilebileceğini göstereceğiz.

Atahan: Basit sonu belli olan filmlerden yapmak yerine sürprizli ve değişik bir tarz getirmek.

Bu senaryoyu çekme imkânınız olsa sinema filmi olarak mı yoksa dizi olarak mı düşünürsünüz?

Lokman: Kesinlikle sinema filmi. Dizi olarak düşünmedik. Hem de sinema bütçesini göz önüne alarak yazdık bu senaryoyu. Dizi olayını ilerleyen senelerde değişik konularda düşünüyoruz.

Atahan: Bu senaryo asla dizi olmamalı. Bilsek ki dizi olarak bize 10 kat daha çok kazandıracak yine de sinema filmi olarak değerlendiririz.

Lokman: Belki bu sektöre sizin konuya olan ilginiz sayesinde balıklama dalmak gibi girmiş olacağız ama sektöre tam girmek istiyoruz. Temelimizi sağlam atmak istiyoruz. Kendimizi bu sektöre kabul ettirip aksiyon konusunda beynimizdekileri ülke insanıyla paylaşmak istiyoruz.

Atahan: Bize göre ülkemizdeki sinema felsefesi değişmeli.

Sinema filmi olarak düşünecek olursak bu filmde hayalinizde, ‘ Şu rolde şu oynasa ‘ dediğiniz isimler var mı?

Atahan: Komiser Hakan rolünü işyerinden arkadaşımız ve dostumuz olan Ahmet Cunbul’ un oynamasını istiyoruz.

Lokman: Evet, Ahmet’ e bu fikrimizi ilettik. Düşüncemiz Ahmet’ i oynatmaktan yana ve temennimiz o yönde.

Yapımcılara bu isteğimizi ileteceğiz. Umarım bizi üzmezler.

Atahan: Diğer oyuncularda tam bir nokta bulamadık ama sinemaya yeni yüzler vermek istiyoruz.

Sponsorunuz var mı?

Lokman: Şu an itibari ile yok ama öyle düşünüyoruz ve umuyoruz ki ikinci filmimizde olacaktır. Bu filmimiz büyük ölçüde beğenilip ilgi göreceğinden sponsor firmalar kendiliğinden ortaya çıkacaktır.

Dizi filmler hakkındaki düşünceleriniz neler?

Lokman: Özellikle ağalı ve köylü dizileri çok abarttıklarını düşünüyorum. Her sezonda en az 4 tane dizi var. Bizim tarzımız, aksiyon ve macera yüklü bir görsel şölen sunmak.

Atahan: Aslında sinemaya kalite olarak bir düşünce gelmediği için saçma dizilerin kalitesi olmasa da piyasada tutulması. Kalite olarak örnek yok yani. Onlar aslında kaliteli, sorun kalitesiz olduklarını gösterecek yapım yok. Kıyas olmadığından böyle.

Lokman: Şimdi ben birazda bu dizileri o bölgedeki ileri gelenlerden destek alındığından yapıldığını düşünüyorum. Kendi kültürlerini ön plana çıkarmayı hedefliyorlar. İnsanlarda bir bıkkınlık söz konusu. Herşey bir yere kadar.

Atahan: Sinema filmi olarak ben görselliği hep sevdim ama görsellikteki duyguyu iletmek bazen yazıda değil, bir nefes almada olmalı. Böyle düşünce çok beğenilen bir yapım çıkmasa da Türk filmi olarak hiç yabancı Amerikan dünyalar savaşı vardı. Dünyalar savaşında konuşmalar hiç denecek kadar az olsa da oradaki bakışlar adrenalin ve çaresizliğin çıkmazlığın baskısı herşeyi anlatmıştı bana göre. Ben de hep bu tarzda gitmek istemişimdir.

Beğendiğiniz filmler hangileri?

Lokman: Matrix benim vazgeçilmezim. Bence devir açıp kapatan bir film.

Atahan: Son Kinkong. Aslında Matrix çığır açtı. Düşünceleri görselliğe indirdi. Biz de tam olarak bunun peşindeyiz. Hayaldeki tarif etmekte zorlandığımız uçları sinemaya vermek. Yani basit bir konuyla aksiyon yapıp kurtarmak değil.

Kaç sayfalık bir senaryo?

Atahan: 70 sayfa . Aslında bazı yerleri tamamen yönetmenin kafasındaki düşünceye teslim ettik. Yazmaya kalksak daha uzun olurdu. Yönetmen ne kadar içinde olursa o kadar iyi olacağını düşündük.

Lokman: Yönetmenin işine karışmak istemedik. Konuyu işledik çekim biçimlerini ve altyapıyı kendisine bıraktık.

Bu senaryodan ekmek yemeği düşünüyor musunuz?

Atahan: Kesinlikle EVET, emek ekmek içindir...

Türk sinemasından bir örnek istesem?

Lokman: Şu ana kadar kafamızdaki gibi bir film çekilmedi ama en yakını olarak, ‘ Kurtlar Vadisi Irak ‘ yakın duruyor ama o da tam olarak değil. Nihayetinde bir intikam filmi.

Atahan: Bana göre, ' Turist Ömer Uzayda ' Hayalindekinin korkmadan yapan, idealist bir yapım. Şimdi o filmi izleyenler çok dalga geçebilir ama onun hayalini sinemaya aktarmak başlı başına bir yapım bence.

Müzikle aranız nasıl?

Atahan: Ağır türkü tarzında müzikler, yöresel müzik.

Lokman: Halk müziği favorimiz kuşkusuz

Mihriban’ ı sever misiniz?

Lokman: Kesinlikle. Sevilmeyecek gibi değil

Atahan: Kırşehir’ liyim desem yeterlidir sanırım.

Sinemayla aranız nasıl?

Atahan: Sinemayı düzenli olarak görsel ve yazılı medyadan takip ederim. Tarzımızdaki filmleri ilgiyle takip ederim.

Lokman: Bu sektöre ilgim olmasından dolayı her gün bir saat kadar görsel medyadan takip ederim. İlgimi çeken filmleri kaçırmamaya özen gösteririm. Ayrıca Atahan' la birlikte oluşturduğumuz DVD arşivimiz mevcuttur.

SENARYO SYNOPSİSİ

Hiçbir şey göründüğü kadar saf değildir.

Bu hayatta kime güveneceksiniz?

Güvendiğin kişi güvenine layık mı?

Eşin, ortağın ne kadar güvenilir ?

Bu zincirin kaç halkası olduğunu düşünüyorsun?

Bence yanılıyorsunuz...

Ercan şirket hesaplarının boşaltılmasından sonra uğradığı suikastte öldürülür. Bu suikastte Kenan ve Elif görgü tanığıdır. Bir anda kendilerini tehlikenin ortasından bulurlar. Olayları çözüme kavuşturma amacında olan ikili, Filiz ve Selim' i karşılarında bulurlar. Ercan' ın kardeşi Yasemin yurt dışından dönüpte suikast olayında Kenan' ın safında yer alır. Suikastçiler yakalanır ama bunların maşa olduğunu anlamak uzun sürmez. Şimdi zihinleri meşgul eden asıl soru şudur:

Bu hırsızlık ve suikastten kim ne fayda sağlayacaktır ?

Geniş düşün, hızlı tahmin et...

YAZARLAR HAKKINDA

Lokman Hekim AYDOĞAN: 12 EYLÜL 1979 doğumlu. Eveliyatından beri sinemaya olan ilgim beni sonunda aktif bir görev üstleneceğim projede yer alma fırsatı meydana getirdi.

Aklımızdaki sinemasal düşünceler sonunda hayallerimizi sergileme yeri olan sinema salonlarında yer alacak olması umutlarımızı yüceltme modunda ilerletiyor. Hayatta ki idealim yeni başladığımız bu yolda ileriye dönük çalışmalarımızı daha da güçlü hale getirip bu sektördeki bize göre macera film boşluğunu doldurmak ve Holywood' a karşı ülkemizi savunmak.

Yıllardır Holywood sömürgesinde olan sinemamızın artık benliğini aşması gerekir. Hep onların yaptığı filmleri hayretler içerisinde izledik. Onları gözümüzde büyüttük ama bundan sonra ki ümidim ülke insanımız artık bizimde onlardan kalır bilr yanımız yok diyebilmesi. Onlar kadar yüksek bütçeli olmasada onlara kafa tutabilecek aksiyon tarzda filmler yapıp sinemamızın çıtasını yükseltmek. Öyle ki dünya sinemasında artık Türkiye'nin isminin geçmesi bizleri mutlu edecektir. Kendimizi yüceltmek yerine ülkemizi ve sinemamızı yüceltmek onu dünyada saygın bir konuma getirmek yolunda ilerliyoruz. Dolayısı ile ülkemizdeki önemli yerlerde film sahneleri düşünüyoruz.

Hedeflediğimiz bu yolda en büyük destekçimiz kuşkusuz seyirci olacaktır. Verecekleri destekler bizlere daha iyi projeler yapma imkanı sağlayacaktır.

Atahan GÖNEN: 1 Ocak 1979 doğumlu.

Annem yılbaşı kutlamaları yapıldığını söylerdi doğumumda. Çocukluktan hayal alemini yaşantıma sokmaya çalışırdır. Sinemaya olan ilgim ilk olarak TRT2 ilk bizim televizyonda çekmeye başladığında orada izlediğim yabancı bir filmdi, çok değişik sıra dışı geldi. Filmi izlerken ona kapılıp sanki filmde yaşıyormuş gibi hissettim.

Bu sinemada her oynayan film için geçerli değil. Zamanla aklımda bir anda oynayan sahnelere kurgular yapmaya başladım sadece bir sahneden öncesini ve sonrasını oynatmaya başladım. Bu bir hayalin kıvılcımıyla oluyor bende, tabi başkalarının da başka kıvılcımları muhakkak vardır.

İş hayatında sert bir tarafım olsa da özel hayatımda çok merhametli ve duygusalım. Şiirlere olan merakımda ayrı bir raf kendimde. İçimde bir şey canlanır, hayalimde bir kız yaratırım o kadar güzeldir ve özeldir ki kendi dünyamda ben ve o vardır. Ona olan aşkımı dillendirdiğimde şiirim ortaya dökülür kelimeler sanki hazırdır ve yazılması için can atarlar. Sinemadaki en büyük beklentim dünya çapında her izleyicinin hayran kalacak ve her karesinin, cümlesinin kişilerin ve o tarihin en meşhur fethinin sinemaya uyarlanması.

Kendi idealimse bir savaş filmi çekmek. Öyle bir film ki savaşın o berbat iğrenç acımısız iki saatlik bölümü bir şehir savaşı iki ülke kuvvetlerinin göğüs göğse mücadele ettiği günümüz teknolojilerin kıran kırana geçtiği bir film. Soğuk ve acımasız. Öyle bir film ki izleyen her fert savaşın ne berbat bir şey olduğunu görmesi ve deli gibi silahlanmayı bırakması.

Lokman Hekim Aydoğan ve Atahan Gönen konuklarımdı. Hedefleri olan iki genç adam. Yaptıkları işe çok inanıyorlar. İnançlarını da çalışarak pekiştiriyorlar. Emek veriyorlar.

Bu ikiliye şans verelim, yönetmen arkadaşların bilgisine...

Sevgili Lokman Aydoğan ve Atahan Gönen, sizleri tanımak keyifti. Umarım hayalinizde olduğu gibi Kenan rolünde, ' Ahmet Cunbul ' u da oynatarak ortaya keyifle izleyeceğimiz bir sinema filmi çıkarırsınız.

Size şans diliyorumi sefalar getirdiniz...


İletişim Adresleri :

Atahan GÖNEN: atahan000@yahoo.com

Lokman Hekim AYDOĞAN : lokmanhekim_aydogan@hotmail.com


 
Toplam blog
: 1929
: 661
Kayıt tarihi
: 11.11.06
 
 

  Hayatı ciddiye almam, emeği çok ciddiye alırım. Dünyanın en vazgeçilmez üçlüsü; çocuklar, çiçek..