Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

mustafa kemal büyükmıhcı

http://blog.milliyet.com.tr/mihci47

04 Temmuz '19

 
Kategori
Siyaset
 

Güçlü Meclis Modeli

Adaleti ve kardeşliği en önde tutan Anadolu insanına ve egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ilkesine yakışan bir model önerisini paylaşmak istedim:

Yasama organı Türkiye Büyük Millet Meclisidir (TBMM). TBMM, yerel milletvekillerinin bulunduğu il meclislerinden ve bu meclislerin Ankara’ya il nüfusuna bağlı olarak gönderdikleri temsilcilerden oluşan Temsilciler Meclisinden (TM) meydana gelir. İl meclisleri, milletvekili seçimlerini seçim kanununa uygun olarak istedikleri tarihlerde yapabilirler ve TBMM’ne gönderdikleri temsilcilerini değiştirebilirler. Beş yılda bir yapılan seçimlere katılacak milletvekili adaylarında, adlî sicil ile birlikte siyasi etik yasası sicili temizliğinin yanı sıra asgari yüksek okul mezuniyeti ve bulunduğu ilde asgari 10 yıl ikamet şartı aranır.  Adayların herhangi bir siyasi parti ile bağlantısı olamaz.  YSK, başvuran adayların özgeçmişlerini, referanslarını ve görüntülü konuşma dosyalarını kullanarak adayları seçim sürecinde kamuoyuna tanıtır.

Yasama organının görevleri, halkın memnuniyet ve beklentilerini izlemek, kanun çıkarmak, siyasi partiler arasından yürütmeyi seçmek ve icraatını denetlemek, kendisine bağlı kurumların üst kurullarını seçmek ve bu kurumları denetlemektir. Yasama organının başkanı, organizasyonu ve işleyişi bu organın çıkardığı iç tüzükte belirlenir.

Yasama organına bağlı kurumlar şunlardır: HSK, YSK, Danıştay, Sayıştay, Diyanet, Merkez Bankası, TÜİK, Sivil Toplum Kurumu (Taleplerin izlenmesi ve değerlendirilmesi, STK’ların denetimi), Yerel Denetim Kurumu (Belediye başkanlıkları koordinasyon ve denetim)

Kanunlar hiyerarşik sırayla, temel kanunlar, çerçeve kanunlar ve kanunlar olmak üzere üç grupta ele alınır. Yürütmenin çıkaracağı kararnameler ise bu kanunlara uygun olur. Yasama organına bağlı kurumlar, iktidar partisi / ittifakı, Yasama organından % 10 üzerinde oy almış muhalefet partileri / ittifakı ya da asgari bir sayıda imza toplayan STK’lar kanun teklifi verebilir. Teklifler ilgili komisyonlar üzerinden TBMM veya TM oylamasına sunulur.

Temel kanunlar[1], aynı günde ülke genelinde yapılacak TBMM oylamasında asgari % 51 çoğunlukla çıkarılır. Çerçeve kanunlar[2], TM’nin asgari %60 çoğunluğu ile ya da çoğunluğun % 51 üzerinde olması halinde aynı günde ülke genelinde yapılacak TBMM oylamasında asgari % 51 çoğunlukla çıkarılır. Bütçe Kanunu, Acil Eylem Kanunu ve diğer kanunlar, TM’nin asgari %51 çoğunluğu ile çıkarılır.

 


  • [1] Temel kanunlar:  Anayasa, Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu, Siyasi etik kanunu, Yürütme Kanunu, Yüksek Yargı Yapılanma Kanunu, Yerel Yönetimler Kanunu, Sivil Toplum Kanunu, Diyanet Kanunu, Merkez Bankası Kanunu, TUİK Kanunu, Bilgi edinme ve kişisel verilerin korunması kanunu
  •  
  • [2] Çerçeve kanunlar: Medeni Kanun, Devlet Personel Kanunu, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, TSK Kanunu, Bağımsız Kuruluşlar Kanunu, Kamu İhale Kanunu, Devletin Yapılandırılması Kanunu, Düşünceyi İfade ve Basın Kanunu, Rekabetin ve Tüketicilerin Korunması Kanunu, Olağanüstü Hâl ve Sıkıyönetim Kanunu, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu, Sosyal Güvenlik Kanunu

 

 

 
Toplam blog
: 112
: 152
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

ODTÜ'lüyüm, makina yüksek mühendisiyim, vicdanı rahat bir memur emeklisiyim, iki çucuk babasıyım,..