Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '20

 
Kategori
Üniversitelinin Sesi
 

GUGUK KUŞU

Merhabalar,hazır günlerden pazarken size izlediğim bir filmden bahsetmek istiyorum. Belki de çoğunuzun bildiği bir film olan ''Guguk Kuşu'' bir akıl hastanesinde geçiyor. Guguk kuşu başka kuşların yuvalarına yumurtalarını bıraktığı için onu sadakatsizlikle bağdaştırabiliriz.

Mcmurphy hapishaneden hastaneye gelen bir hastadır ancak Mcmurphy herkesten farklıdır. Onun gerçekten hasta olup olmadığına emin olmaya çalışırlar. Hastane otoritesini yok sayan Mcmurphy'nin karşısına  her defasında çok otoriter olan hemşire Ratched çıkar. Hemşire Ratched hastaların  hayatlarını kendi kurallarına göre belirler. Mcmurphy sürekli kaçış planı yapar, oradaki hastalarla çok iyi bir bağ kurar hatta planlarına onları da dahil eder. Şef adını verdiği hastayla planlar düzenler.Şef sağır ve dilsiz taklidi yapar ancak  Mcmurphy onu farkeder.Hastane düzenini alt üst eden Mcmurphy hemşireyi son yaptığı kaçış planıyla kızdırır. Hemşire, Billy adındaki hastayı rencide ettiği için hasta intihar eder.

Bunun üzerine Mcmurphy hemşireyi öldürmeye çalışır. Bu davranışından dolayı Mcmuprhy'in bazı beyin fonksiyonları elinden alınır. Filmin sonunda beynini kullanamayan otoriteye karşı çıkamayan bir Mcmurphy ile karşılaşırız. Beraber kaçış planı yaptığı şef Mcmurphy'i yastıkla boğarak öldürür sonrasında hastaneden tek başına kaçar.Şef onu öldürerek özgürleştirdiğini düşünür çünkü zihni olmadan insan bir hiçtir.Hemşire Ratched otoritesinin sarsılma tehlikesine karşı Mcmurphy 'in düşünme gücünü elinden alınmasına sebep olmuştur. Film akıl hastanelerini eleştirir niteliktedir. Mcmurphy hastalarla arkadaş olurken, hastane çalışanları onlara sacede "deli" gözüyle bakar.Ayrıca filmi araştırdığımda oyuncuların geçmiş hayatlarında psikiyatrist olduklarını öğrenince daha çok etkilendim.

Son olarak filmin karakterlerine baktığımda her birinin hayatlarında bazı travmalar ve aşağılanlamalar olduğunu görüyorum, psikolojik rahatsızlıkların çoğu zaman sebebinin biyolojik ve genetik olduğunu biliyoruz fakat bazı durumlarda yaşanılan duyguların çok etkisi olabiliyor.

 
Toplam blog
: 4
: 145
Kayıt tarihi
: 02.09.17
 
 

İngilizce öğretmeni ..