Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '08

 
Kategori
Bilim
 

Günümüzün Leonardo Da Vinci’si Jacque Fresco Türkiye’ye geliyor

Günümüzün Leonardo Da Vinci’si Jacque Fresco Türkiye’ye geliyor
 

Jacque Fresco - Geleceğin Tasarımcısı - Fütürist - Future World


Jacque Fresco, geleceğin tasarımını planlayan ve somut olarak gerçekleştirmeye çalışan 1916 doğumlu, endüstri mühendisi, mimari tasarımcı, toplum mühendisi, fütürist* ve düşünürdür. Günümüzün Leonardo Da Vinci’si olarak anılıyor, Einstein ve Buckminster Fuller’a benzetiliyor, Florida’da yaşayan Jacque Fresco Kasım ayında ülkemize geliyor.

Jacque Fresco kendisiyle yapılan bir röportajda kendini ve geleceği şöyle anlatıyor:

<ı>“ Hatırlayabildiğim zamanlardan beri, geleceğin şehirlerini, sualtı şehirlerini, yüzen şehirleri ve uçakları planlıyorum.

<ı>Gelecekte denizde dairesel konumlanmış şehirlerimiz, bu şehirlerde doğrudan denize açılan evlerimiz olacak. Hayvanat bahçesi ya da deniz canlıları için özel alanlar olmayacak.

<ı>Deniz yaşamı doğal haliyle izlenebilecek.

<ı>Denizaltı şehirlerinde dalgıçlık okulları, yatçılık okulları ve üniversiteler olacak.”

<ı>

Çok sayıda belgeseli, ödüllü projeleri, patentleri bulunan Jacque Fresco, devlet başkanlarına ve çeşitli kurumlara danışmanlık yapıyor. Asistanı Roxanne Meadows'la Venüs Projesi’ni gerçekleştiren Jacque Fresco, yaşayan en deneyimli, en saygın fütüristlerden biri.

Jacque Fresco, 1926-30’lardaki büyük kriz sonrasında, sosyal bilincinin şekillenmeye başlamasıyla; sahip olduğumuz bilgiyi doğru kullandığımızda kurabileceğimiz yeni dünya uygarlığının nasıl olabileceğini tasarlıyor.

Fresco, insanlığın karşı karşıya olduğu problemlerin ve gelecek endişelerinin artık, “kıtlık temelli” sistem ve yaklaşımlarla çözülemeyeceğini savunuyor. Açlık, fakirlik, savaş gibi büyük insanlık sorunlarının kabul edilemez ve engellenebilir olduğuna inanan bir kültürün temelden inşasını öneriyor.

Fresco düşünüp, söylediklerini aynı zamanda somut olarak modelliyor ve gösteriyor.

Günümüzde pek çok insan, sürdürülebilir küresel gelecek için etik değerlere olan duyarlılığın artırılmasını ve uluslararası hukuk düzeninin kurulmasını gerekli görüyor. Fresco, ‘’var olan global ve sosyal problemlere gerçekten son vermek istiyorsak, dünyayı ve kaynaklarını tüm insanlığın ortak mirası olarak kabul etmeliyiz” diyor…

Bazı tasarımlarını izleme ve inceleme şansını bulduğum Jacque Fresco’ya Kasım ayında ülkemize geleceği için şimdiden teşekkür ediyorum. Bir adım ötemizi göremediğimiz şu günlerde umarım gelecekte bizleri nelerin beklediği konusunda güzel fikirlerden bahseder.

Saygılarımla,

Işıl Tabağ

Director

http://www.okulariyoruz.biz/


Bilgi ve Resim Kaynak: www.futuristlerzirvesi.com

 
Toplam blog
: 189
: 6400
Kayıt tarihi
: 11.10.06
 
 

Endüstri Mühendisi olan Işıl Tabağ, Avrupa Okullar Birliği görevinden sonra 1998 yılından bu yana..