Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '10

 
Kategori
Felsefe
 

Güvenilirlik var mı ?

Güvenilirlik var mı ?
 

İnsan yaşamında onur da, ödül de, iyi özelliklerini davranışlarıyla gösterenler tarafından kazanılır.”
ARİSTOTELES

Güvenilir olabilmek, uzun bir zaman içinde elde edilebilen, ancak çok kısa sürede yitirilebilen bir önemli ve güçlü bir değerdir. Güvenilirliği kazanabilmek sözlerin ötesinde davranışların da tutarlılığı ile kazanılır. Çünkü davranışlar öncelikleri ve tercihleri kelimelerden daha etkili olarak gösterirler.

Güven duygusunu kazanan kişiler çoğu kez karşı tarafın davranışlarını değiştirebilme gücüne sahip olurlar. Tarafların geçmiş performanslarıyla elde ettikleri şöhret, güven duygusunu artırmak için tek yöntem olmasa da önemli bir unsurdur. Örneğin, ayrılmanın ağır şekilde cezalandırıldığı bilinen kurumlarda ayrılma caydırılmış olur. Bu nedenle mafyadan, terörist organizasyonlardan ayrılmak güçtür. Bir başka örnek “Delidir ne yapsa yeridir” sözüyle ortaya konabilir. Bir delinin çılgın tehditlerine, aynı tehditlerin normal bir insan tarafından yapılmasından daha fazla inanılır. Dolayısıyla, delice davranışlarla elde edilen şöhret ileride tehditleri yerine getirmeden sonuç getirmeye yardımcı olur.

Güven yitiren davranışlar arasında yalanın açığa çıkması, verilen sözden dönülmesi, açıkça söz verilmemiş bile olsa ilişkinin gerektirdiği kabul edilen davranışlardan sapılması sayılabilir. Güveni yok eden uygulamalar ilerisi için bağlayıcı bir şöhret oluşturur. Tutarlı olmak ise bazen kısa vadede kayıplara yol açsa da, yarattığı güven duygusuyla değer artırır.

Hayat oyunu bir bütündür. Dolayısıyla, hayat oyununda atılan her adım sadece o adımda elde edilen sonuçlarıyla değil, aynı zamanda güvenilirlik etkisiyle birlikte değerlendirilmelidir. Kısa vadeli kazançlar için güvenilirliliğini yitirenler, değerlerinden kayıplara uğrarlar.

BANA GÖRE:
Ufak şeylerden zevk alabilmek; Lüks yerine zarafet ve samimiyet aramak; Saygı beklemek yerine kimseye muhtaç olmamak; Sıkı çalışmak, derinlemesine düşünmek, sevgini göstermek ve dürüst olmak; Yıldızları, kuşları, bebekleri ve bilgeleri açık kalple dinlemek ve anlamaya çalışmak; İşte benim dinlemeye doyamadığım senfoni…

VE SON SÖZ:
Nerede karşılıklı sevgi ve saygı varsa orada güven ve itaat vardır. Güven ve itaatin olduğu yerde disiplin vardır. Disiplinin olduğu yerde huzur, huzurun olduğu yerde başarı vardır.
Mustafa Kemal ATATÜRK

 
Toplam blog
: 11
: 921
Kayıt tarihi
: 27.05.07
 
 

1967 İstanbul doğumluyum. Bir kamu kuruluşunda görev yapıyorum. Mesleğim gereği sanatla, insanla ve ..