Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ekim '09

 
Kategori
Resim
 

Güz mevsiminin tüm kızıl ve canlı renkleri düştü Muğla'ya, sanatta Gabriele Gabriel'in resimleri

Güz mevsiminin tüm kızıl ve canlı renkleri düştü Muğla'ya, sanatta Gabriele Gabriel'in resimleri
 

Güz mevsiminde kızıl renkler, Yerkesik


İzlenimler, Gizemli Bir Söyleşi, Nabide KILINÇ

GÜZ MEVSİMİNİN TÜM KIZIL VE CANLI RENKLERİ DÜŞTÜ MUĞLA’YA SANATTA GABRİELE GABRİEL’İN TABLOLARI...

Mevsim sonbahardır. Muğla’ya güz vurmuştur. Güz mevsiminin soğuk rüzgarları. Öğleyin tam aksine güneşi kavurur yine. Hazan mevsimi de denir, bu dökülen yaprakların mevsimine. Binlerce yaprak ağaçların dallarından düşer. Güz mevsiminin o renkleri Muğla’nın güzelim doğasına, coğrafyasına düşer. Renkleri kızıldır, sarıdır, mavidir, koyu mavi, yeşil... Gökkuşağının renklerinde görebileceğiniz renklerdir bunlar.

Güz mevsiminin tüm dökülen yapraklarını ve renklerini yaşamaktayım. Evime giderken bir çınar ağacı vardır. Yazın gölgesinde serinlediğim, dallarının arasından sızan güneş ışığında. Yapraklarının hışırtısında dinlendiğim. Bir melodi gibidir, yapraklarının hışırtısı. Başını gökyüzüne çevirirsin, yaşamak budur diye hissettiğin. Sonbahar bu. Sapsarı yapraklarını döker ağaçlar, ne güzeldir yeryüzü...Ne güzeldir renklerin en kızılı. En sarısı , en kurusu.

Güz mevsimi Muğla’ya da vurmuş. Böyle bir mevsimin “hazan ve hüznün” yaşandığı yerde bu coğrafyanın topraklarına düştü resimler. Resim sergisi. Alman ressam. Gabriele Gabriel. En güzel coğrafyada , tarihin , sanatın, kültürün buluştuğu yerde. Muğla’da. Ülkenin en şirin, en güzel, en can kentinde, açıldı resimler. Muğla Sanatseverler Derneği Başkanı Sadettin Özbek ve çalışma arkadaşları buluşturdu resimleri. Sadettin Özbek Muğla’ya sanat, sanat , sanat kattı, bir de şiirleri okudu can yüreğiyle. Kültürün ve sanatın can damarı oldu Sadettin bey. Sanatı dostlukla buluşturdu, kutluyorum çok. Muğla bu buluşmalara sahne olacak, gitgide. Çoğalacak....

Şimdi sıkı durun resimlerine baktıkça etkilenecek, çoğaldığınızı renklerin ardında yaşadığınızı ve düşünsel görüntülere daldığınızı göreceksiniz resimlerde. Bir Alman ressamın anılarından tablolar. Gabriele Gabriel. Biraz kendisini birlikte tanıyalım. Nasıl esinlenmiş, nasıl resimlerine almış, renkleri nasıl vermiş, müzik nasıl vurmuş kıyılarda, resimlere?

1956 yılında Mettmann’da doğmuş Gabriele. Bonn’da yaşıyor. Asıl mesleği o benim ilgi duyduğum “Halkla İlişkiler”, beğenimi oluşturan. Tekstil ve halı tasarımcılığı alanında da çalışmış. Resimlerinde grafik, karakalem, pastel, akrilik, yağlı boya, dijital teknikler verilmiş. 2003- 2004 yılı arasında Afrika’da çeşitli ülkelerde resimle ilgili inceleme yapmış, gezerek yaşamış, görmüş resimlerine çekmiş.

Gabriele Gabriel sanatın keşifle bir ilgisini kurmuş. Bonn şu klasik müziklerin doyulmaz tadlarını veren Bethoven’in doğum yeri olan, kent. Resimlerinde dikkati çekici bir algı var. Sıra dışı resimler gibi. Evrensel bir kesitte verir. İnsanın içinde sakladıklarını da çıkartır. Bu resimler alışılmış gözlerin bakışlarının ötesinde düşünmeye çekicilik katıyor. Şaşırtır resimleri, görenleri incelemeye ve anlamaya. Görmek için iyi bakmak gerek. Kurgusal bir düş , bir dünyanın evrenidir.

Gabriele Gabriel resimlerini iyi bir keşifte sanki çizmekte, resmetmektedir. Esinlendiği bir şey vardır. Kağıtlarında Ren nehri kıyısında vurduğunu fırçasının renklerinde anlatır. Ren nehri kıyısında bir kültürel mirası, sanayileşme sorunlarını, Dom katedralini ünlü Filarmoni orkestrasıyla betimler. Ren nehrinin kenarlarında biriktiği bu olguların şehrini yansıtır.

Pek çok resim sergisinden söz ediyor. Bunlar nelerdir göz atalım? Dikkat Bonn’da Sanat, Çarpışmalar, Cennet nerededir?, Karın Tokluğuna Sanat, Oyunlar, Şaşırma Zamanı, Yerel renk sergisi, Özel Sergi, Biz Yürüyebiliriz, daha bir çok...

Muğla tarihi Konakaltı’nda Gabriele Gabirel’in açıtığı resimlere Muğla Belediye Başkanımız Dr. Osman Gürün ev sahipliği yaptı. Gabriele Gabriel hanımefendi bir tablosunu Muğla Belediye Başkanlığı’na hediye etti. Yerel yönetimin ne olduğunu tam olarak görselleyen Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün oldukça etkileyiciydi.Avrupa’da yerel yönetim çevreyle, kentiyle uyumlu, kent meclisleri bulundukları bölgenin sorunlarını çözen ve kenti yaratan bir anlayışla çalışmaktalar.

Bu resimleri tanıştıran Muğla Sanatseverler Derneği Başkanı Sadettin beye çok teşekkür ediyoruz.

Sanat bu şehre çok yakıştı.

Gabriele Gabriel’e teşekkürler...

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..