Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '17

 
Kategori
Sağlık
 

Güzel Bir Gülümseme İçin...

Güzel Bir Gülümseme İçin...
 

Hangi yaşta olursak olalım, güzel bir gülümseme herkesin hayalidir. Çocukluk yaşlarından itibaren ağız sağlığımıza nasıl baktığımız önemli olduğu kadar genetik yapıda önemli.  Etkileyici bir gülümseme iş hayatından sosyal yaşama geniş bir yelpazede yaşamımızda yer tutuyor. Gülümseme üzerine son yıllarda yapılan pek çok araştırmada, insanların kaç yaşına kadar yaşayacağından tutun, iş hayatına ve özel hayatına kadar ne derece başarılı olacağı ya da olamayacağı yönünde detaylar mevcut. Araştırmalar ağız dolusu gülümsemenin bizi pek çok noktada başarıya ulaştırıcağını ortaya koyuyor. O halde nasıl sağlıklı  gülüşlere sahip olacağız? Son yıllarda ortodonti ve estetik diş hekimliğinin de gelişimini göz önünde bulundurursak artık klasik uygulamalara pek çok alternatif teknik mevcut. Eskiden işin estetik kısmı diş hekimleri ile yapılırken, artık ortodontistler de tedavilerinde estetik uygulamalar yapabiliyor, dahası gülümsemeyi dizayn edebiliyor. İlk intibayı 4 saniyede oluşturduğumuzu düşünürsek dişlerimize iyi bakmanın bize sağlayacağı avantaj ortada.

Ortodontist Dr. Meltem Mutlu Güler ile Ortodontik tedavinin geldiği noktayı, dişlerimize nasıl bakmamız gerektiği ve dişlerimizin sosyal yaşam, iş yaşamı ve öz güvenimiz üzerindeki etkilerini konuştuğumuz, iki bölümden oluşan keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.  Röportajın ikinici bölümü Perşembe günü yayımlanacaktır. Keyifli ve bol kahkahalı günler dileriz.

Dr. Meltem Mutlu Güler kimdir?

Dr. Meltem Mutlu Güler, Yeditepe Üniveristesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olmuş, ardından aynı üniversitenin  ortodonti anabilim dalında doktora eğitimini tamamlamıştır. Ulusal ve uluslararası düzeydeki birçok kongrede ülkemizi temsil eden Güler, mesleğine özel sektörde devam ekmektedir.

Ortodonti ve diş hekimliği arasındaki farklar nelerdir?

Ortodonti, diş hekimliğindeki uzmanlık branşlarından biridir. Diş hekimliği fakültesinin ardından  yapılan 4 yıllık ihtisas eğitiminin sonunda ortodontist unvanı alınır. Ortodonti branşının ilgi alanları; dişlerdeki çapraşıklıkların, dişler arasındaki boşlukların, çene  ilişkilerindeki uyumsuzlukların, kapanış problemlerinin, gömük dişlerin ve dudak damak yarıklarının tedavisi gibi konulardır.

Eskiden ortodonti tedavileri gri görünümlü metal braketler ile yapılan tedaviler olarak bilinirdi. Günümüzde kullanılan alternatifler nelerdir?

Günümüzde metal braketlerin haricinde porselen braketler de yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu braketler şeffaf oldukları için diş ile aynı renkte yansıma yaparlar. Bu sayede metal braketlerdeki gibi gri renkli bir görüntü oluşturmazlar.

Son yıllarda gelişen teknikler sayesinde ortodontik tedavilerin süreleri kısaldı. Ortodontide tel tedavilerine ek olarak ne gibi alternatifler mevcut?

Ortodontik tedavilerde temel prensip aynıdır. Gelişen teknoloji ile kullanılan materyallerde değişimler söz konusudur. Günümüzde, vakanın uygunluğuna göre dişlerin iç taraflarına yerleştirilen teller (lingual ortodonti) ya da şeffaf plaklar sayesinde telsiz ortodonti tedavileri yapılabilmektedir.

Lingual ortodonti ile hastalar fonasyon problemleri yaşar mı?

Lingual ortodontide kullanılan materyaller dişlerin dil tarafına bakan iç yüzeylerine yerleştirilir. Bu bölgenin dil ile komşuluğu sebebiyle konuşma sırasında temas oluşur. Bazı kişiler tedavinin başlarında zorlanabilir ancak bu durum geçici bir süreçtir.

Ortodontik tedaviler sonrasında dişlerimize nasıl bakmamız gerekiyor?

Dişlerde her zaman eski pozisyonlarına geri dönme eğilimi vardır. Bu nedenle ortodonti tedavilerine pekiştirme tedavileri, yani koruyucu uygulamalar ile devam etmek gerekir. Tedavi sonrasında ortodontistinizin verdiği talimatlara uymalı ve belli aralıklarla kontrol seanslarına devam etmeniz gerekmektedir.

Biraz da yirmi yaş dişlerinden bahsedersek, her yirmi yaş dişinini çekilmesi gerekir mi?

 

Eski çağlarda yaşayan insanlara kıyasla çene anatomimiz artık daha dar bir yapıda bulunuyor. Bu nedenle bazı kişilerde yirmi yaş dişleri düzgün bir pozisyonda kolayca yerine yerleşirken, bazı kişilerde ise diğer dişlere zarar verecek pozisyonlarda kalabiliyor. Diş hekiminizin ya da ortodontistinizin muayenesi sonucunda yirmi yaş dişlerinizin alınması gerekebilir.

Marka ve danışmanlık hizmetleri, görüş ve önerileriniz için bize aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz.

 

ÖĞ.GÖR. TUVANA EROLTU

İnstagram: tuvanaeroltu

İnstagram: tuvanaeroltuilemarkalasma

tuvanaeroltu@hotmail.com

 

 
Toplam blog
: 53
: 143
Kayıt tarihi
: 27.12.16
 
 

Bireysel ve kurumsal eğitimler - kabin memuru mülakat eğitimleri - zarafet eğitimleri - imaj eğit..