- Kategori
- Halkla İlişkiler
Halkla ilişkiler bölümü nedir? Ne değildir?
Bu yazıyı yazmamdaki amaç;
1. Bu bölümü tercih edecek olanlara yarar sağlayabilmek.
2. Bu bölüm hakkında fikir verebilmek.
Bu bölümü neden okudum?
Üniversiteye hazırlanırken bu bölümle alakalı en ufak bilgim yoktu. Zaten istediğim tek bölüm vardı o da Türkçe öğretmenliği.
Sonra sınava girdim, puanlar açıklandı. Türkçe öğretmenliği için ya tekrar hazırlanmam gerekiyordu ya da ikinci tercihim edebiyat bölümünü okuyacaktım. Sınava hazırlanırken ve tercih zamanlarımda her zaman yanımda olan Sultan teyzem bana halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünü bir araştırmam gerektiğini söyledi. Dershanelerin verdiği bölüm tanıtım kitapçıklarını okudum ve internette ufak bir araştırma sonrası evet dedim, ben bu bölümü okumalıyım!
Tamam dedirten noktalar şunlardı:
1. Dersler sosyal bilimler ağırlıklı. (Psikoloji, sosyoloji, uygarlık tarihi, Türkiye’nin toplumsal yapısı vb. )
Benim Kocaeli Üniversitesi’ne ilk girdiğim sene Bologna eğitim sürecine denk geldiğimden ders programı ve ders kredileri araştırmalarımı yanılttı. Yani ben bir yıl öncesi 4 kredilik olan dersi 10 kredi olarak aldım. (Uygarlık tarihi) Ve ders programında olan sosyoloji, psikoloji gibi dersleri ayrı ayrı almadım, farklı bir dersin içinde aldım. Sağolsun hocalarımız bu eksikliği kapatmak için çok uğraştılar. Çünkü bir halkla ilişkilercinin bu dersleri almaması olamaz.
2. İletişim Fakültesi’nde okuyacak olmak beni daha da heyecanlandırmıştı. Ki iyi ki bu bölümde ve bu fakülte de okumuşum. Özellikle Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi hocaları olarak ve ders seçenekleri ile dolu doluydu. Sınıfım açısından da çok şanslıydım, dersler dolu dolu geçer. Muhakkak bir şeyler öğrenip çıkardık.
3. Halkla ilişkiler bölümü denilince akla ilk gelen sarışın, renkli gözlü, mini etekli, topuklu ayakkabılarıyla çıt kırıldım kadınlar akla gelir (!) Bu bölüme bakış açınız sizin de böyleyse lütfen bu bölümden uzak durun.
4. Halkla ilişkiler; kişi, şirket ya da kurumla hedef kitle arasındaki karşılıklı anlayış ve iyi niyeti geliştirme bilim ve sanatı olarak ifade edilir. Büyük sabır ve özveri gerektiren iletişimi sevmeyle yakından alakası olan bir bölümdür.
5. Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümü sadece kadınların okuyacağı ya da meslek olarak tercih edebileceği bir bölüm değildir. Çok başarılı halkla ilişkilercilerimiz var. Örnek olarak; Alaaddin Asna, Ünal Uzun, Ergüder Tırnova, Sancar Maruflu...
Ben bölümümü çok severek okudum. O yüzden bu maddeleri dilediğimce uzatabilirim ama yazımı uzatarak sizleri sıkmak istemem. Gerçekten istiyorsanız bu bölümü severek okuyacağınızdan eminim. Çünkü en önemli madde bence kişinin istekleri ve beklentileri. Bu bölüm Türkiye'de hak ettiği değeri göremese de, sıkıştırılmış bir bölüm gibi gözükse de iyi ki okumuşum. Ders içerikleri olarak fikir edinmeniz açısından aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.
http://if.kocaeli.edu.tr/?p=departments&sub=2&content=plan
(Tabii ben kendi üniversitemin linkine yer veriyorum. :))
Sevgiler