- Kategori
- Hamilelik Öncesi
Hamilelik döneminde Annede yaşanan belirti ve değişimler
Bugünkü blog yazımda sizlere gebelik belirtileri ile birlikte hamilelik döneminde annede meydana gelecek tüm değişiklikleri, bebeğin anne karnında gelişim sürecinde hangi aşamalardan geçtiğini bahsedeceğim. Umarım faydalı bir yazı olur.
Kadınlar 23-28 gön ara ile aybaşı (regl) olurlar.Bu duruma adet görme denir. Aybaşından 14 gün sonra kadın yumurtası olgunlaşır, döllenmeye hazır hale gelir. Bu arada kadın yumurtası erkek üreme hücresiyle (Sperma) birleşince döllenme olur. Döllenme ile oluşan bu hücreye döllenmiş hücre (Zigot) denir.
İki üreme hücresinin birleşmesinden bir insanın oluşup, gelişip ortayp çıkması en önemli bir olaydır. Büyüme gelişme insanın tek hücre olarak rahimde döllenmesinden başlayarak ölümüne kadar bir bütünlük gösterir. İnsan oluşumunda büyüme ve gelişmeyi daha düzenli inceleyebilmek içinbazı dönemlere ayırmak ve özelliklerini tanımak gerekir. Doğum öncesi dönem ve Doğum sonrası dönem olmak üzere bebeklerin iki gelişim dönemi vardır.
Hamilelik Döneminde Annede Yaşanan Belirti Ve Değişimler:
Araştırmalarınsonucuna göre çocuğun doğumundan önce büyüme ve gelişimi, doğumdan sonra büyüme ve gelişimin temelidir ve birbirini tamamlar.
Döllenmeden ikinci haftanın soruna kadar olan devreye hücre dönemi denir. Bu dönemin ilk haftasında döllenmiş hücre hızla çoğalmasına devam ederken rahim içinde serbestçe hareket eder. İkinci hafta rahim duvarlarına yerleşerek büyüyen hücre, canlıdır. Çoğalma çok hızlı olur. Döllenmenin ikinci haftasında dölüt toplu iğne büyüklüğünde canlı bir hücredir.
Bu Dönemde Annede Meydana Gelen Gebelik Belirtileri ;
Geciken Adet Tarihi
Tutunma ( İmplantasyon ) Kanaması
Hamilelik belirtileri vajinal akıntı
Meme Hassasiyeti ve Göğüs değişiklikleri
Meme Başında koyulaşma
Yorgunluk
Sabah bulantıları ile mide bulantısı ve kusma
Belirli kokulara duyarlılık
Sık Sık idrara çıkma
Baş dönmesi veya bayılma
Kabızlık
Baş ve Kasık ağrısı
Aşerme
Sırt ağrısı
Ruh hali değişiklikleri
Nefes darlığı
Kilo alma
Göğüs değişiklikleri
Mide ekşimesi
Şişmiş Ayak ve Bacaklar / Varikosel oluşumu
Detaylı hamilelik belirtilerini okumak için tıklayınız. Embriyo Dönemi: Dölüt döneminden, sonra embriyo dönemi 8 hafta sonuna doğru yavaş yavaş gelişir. Bu dönemde hücreler şekil almaya başlar. Sinir Sistemi, duyu organları, solunum, deri,kas, kemik, kan dolaşımı üreme, boşaltma organı, sindirim sistemi sindirim bezleri oluşur.
Beyin, gözler, eler şekil almaya, kalp atmaya başlar. İki ay sonunda embriyo dış görünüşü bakımından insan şeklini andıran bir gelişme göstermektedir.
Bu dönemde anne sağlığımın bozulması embriyona büyük bir etki yapmaktadır.
Annenin aldığı ilaçlar çocuğu sakat yapar ya da düşük olur. Annenin düşmesi, hastalık geçirmesi özellikle kızamıkçık hastalığı çocuğu sakat yapabilir.
2 - 3 Aylar: Baş vücudun yarısı kadardır. Ağız burun kulaklar seçilmektedir. Gözler biraz yanlardadır. Kollar bacaklar kısa olmakla beraber bellidir. Makat açılmıştır.
4 - 5 Aylar: Deri cam gibi saydam, kırmızı renktedir. Baş büyük, yüz küçüktür, cinsiyet dıştan anlaşılır. Saçlar çıkmaya başlar. Hareketler anne tarafından hissedilmektedir.
6 - 7 Aylar: Yüz gelişmeye başlar. El ve tabanda deri kıvrımları belirir. Deri cam gibi saydam özelliğini yitirerek, mat kırmızı renk alır. Bütün vücut tüyle kaplıdır. Altı ayın sonlarında çok hafif solunum göfülür. Ana karnı dışında yaşaması için bu solunum şans değildir. Emme refleksi zayıftır. Altı aylıkta doğum, erken doğum değil, ilk aylarda olduğu gibi bir düşük olayıdır. Yedi ayın sonunda, erken doğumlarda çok dikkatli bir bakımla bebek yaşayabilir.
8-9 Aylar : Erken Doğumlarda, sekiz ayda yaşama şansı daha çoktur. Dokuz ayda deriburuşukluğu azalmış, deri rengi pembeleşin iştir. Yaşama gücü, dış yaşam için,: yeter derecede kuvvetlenmiş durumdadır. Eme refleksi kuvvetlidir. Yaşam için bütün iç ve dış organlar büyümüştür.