Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '08

 
Kategori
Güncel
 

Hangi türbeden ne istenir?

Hangi türbeden ne istenir?
 

Dünkü yazımda içi boş mezarların nasıl türbe haline getirildiği ve kutsandığını anlatmıştım. Bugün ise bu türbelerin ne işe yaradığı, hangi ihtiyaçlarımızı karşılamak amacıyla var ettiğimizden bahsedeceğim. Ülkenin hemen her köşesinde rastladığımız ve sayısı 1260 dolayında olan bu türbelere kim, neden gider ve ne ister?

Hepsi farklı dertlere derman olan bu türbelerin içinde aspirin veya gripin gibi her derde deva olanları da var. Prospektüsleri ağızdan ağıza dolaşır. Kullanma şekli, dozajı ve kullanıldığı yerler dilden dile yayılır. Bu yatırların kerametleri sınırlar aştıkça, zamanlar geçtikçe daha da büyür.

Onkoloji hastanesi gibi çalışan türbeler olduğu gibi, iş bulma kurumu önü gibi işleyen türbelerde vardır.

Kızına kısmet arayan anneler, araba almak isteyen gençler, kredi kartı borcunu ödemede kolaylık isteyen mudiler, aş isteyen yoksullar, ev isteyen fakirler türbelerin önünü doldurur.

İşte bunlardan bazıları;

Kocam olsun Türbesi
Kısmet arayan kızlar, Manisa’daki Yedi Kızlar Türbesine gidip adak adayarak dua ederler. Türbe her zaman telli duvaklı olarak hazır tutulur.

Çocuk istiyorum Türbesi
Çocuk sahibi olmak isteyenler, Zile’deki Hüseyin Gazi Türbesine giderler. Hüseyin Gazi Türbesinin yanında bulunan Güllü ve bebeğinin türbesinden mercimek büyüklüğünde yedi tane taş alıp yastığınızın altına koyuyorsunuz. Yedi gün sonra bu taşları tarlaya serperek çocuk için dilek dileyeceksiniz. Çocuğunuz olunca da (şüpheniz olmasın) kurban keseceksiniz ama...

Sünnet öncesi Türbesi
Sünnet olacak çocukların getirildiği Eyüp Sultan Türbesi İstanbul’un en gözde türbelerinden birisidir. Tahta çıkan Padişahların kılıç kuşandığı yerde, çocukların sünnet öncesi ziyareti arasında bir bağ kuruluyor demek ki...

Ev araba iş türbesi
Ankara’da bulunan Hacı Bayram Veli Türbesinin minaresinin kilidini ev anahtarıyla kurcalarsanız eviniz, araba anahtarıyla açmaya çalışırsanız arabanız ve bir iş yeri anahtarını içine sokup oynatırsanız işiniz olurmuş. Cuma günleri ve kadınlar yapacak bunu ama.

Genel Hacet Türbesi
Her nevi istekleriniz içinse Manisa’da bulunan Hacet Dede Türbesine Hıdırellezde gitmelisiniz. Kısmetinin açılmasını isteyenler türbenin kenarındaki tahtalara yüzük resmi yaparken, kimileri de tuttukları takımın amblemini çizerek, şampiyon olmasını diliyor. İsteklerin yazıldığı Hıdrellez akşamı dışında, Hacet Dede'ye horoz adağı yapanlar da perşembe akşamları burada horozlarını kesip istekte bulunuyorlar.

Yola çıkacağım Türbesi
Ankara’da bulunan Gülbaba Türbesine uğrarsanız yolculuğunuz esenlik içinde geçiyor ve kazasız belasız varacağınız yere varıyorsunuz.

Çıban İyileştiren Türbe
Konya’da bulunan Sadrettin Konevi Türbesi çıban ve benzeri yaraları iyileştirdiği söyleniyor.

Kolay Doğum Türbesi
Hamile kadınların doğumlarını kolay yapabilmek için Niğde’de bulunan İbni Dai Dede Türbesini ziyaret ettiklerini bilmiyordunuz değil mi? Anne sütünü artırmak için ise yine Niğde’de bulunan Sürmeli Dede Türbesini ziyaret ediyorlar.

Tez olsun Türbesi
Anadolu'nun birçok yöresinde Tezveren Dede Türbesi bulunur. Elbette ki, bu türbeler aynı kişiye ait değil. Ancak dileklerin tez gerçekleşmesi anlamında kullanılan bu isim, türbede yatan zatın kim olduğuyla ilgili değil.

Evliliğim iyi yürüsün Türbesi
Rumelikavağı'ndaki Telli Baba, genellikle evlenmek isteyen genç kızların ziyaret ettikleri ve bu ziyaret sırasında daha önce bırakılmış olan gelin duvaklarından tel alıp, hayırlı bir kısmet için dua ettikleri bir türbedir.

Felce Çare Türbesi
Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde bulunan Dedebaba Türbesi felçli ve sara hastalığından kurtulmak için başvurulan bir türbe. Bu hastalığa modern tıbbın yaygın bir iyileştirme sağlayamadığından dolayı ülkenin her köşesinden felçli hastasını alıp gelen insanlarla dolup taşıyor.

İş Bulma Türbesi
Elazığ’da bulunan İmam Efendi Türbesi işsizliğe çare için gelen yüz binlerce insanın akınına uğrayan bir yer. Kulaktan kulağa yayılan türbenin kerametiyle iş bulan kişilerin hikayeleri yeni gelenler için bir umut kaynağı.

Kerametleri dilden dile abartılarak anlatılan bu türbelere binlerce kilometre yolu aşıp gelen ziyaretçiler oluyor. İçinde kimin yattığı değil, , ne işe yaradığı ile öne çıkan bu türbeler insanlar için bir umut niteliği taşıyor. Alevi, sunni, şafi, protestan, musevi, katolik dini ve mezhebi fark etmeyen bir gelenektir ölüden medet ummak. Türbeden veya kutsal mekanlardan şifa aramak hemen her inanışta vardır.

Çare bulunamayan hastalıklar için, gelirdeki sosyal adaletsizliğin getirdiği yoksulluk ve işsizlik için türbe kapıları hep açık kalacaktır.

Evlenememiş kızların kısmetini açmak için,

Öss’de başarılı olmak için,

oğluna iş bulmak için,

Piyango biletine ikramiye çıkması için,

Felçli babasının bacağına derman için,

Tümör için, bel fıtığı için, sedef hastalığı için, saç dökülmesi için, kocasının alkolü bırakması için, babasının kumardan vazgeçmesi için, ev sahibi olmak için, araba almak için.....

Bağlanan çaputlar, toplanan taşlar, kesilen horozlar, atılan bozuk paralar, el yüz sürülen tabutlar, öpülen mezar taşları...

Alizarin’den saygılarla...

Kaynak: Erhan DOĞAN (Merkez)

 
Toplam blog
: 105
: 7006
Kayıt tarihi
: 27.04.07
 
 

Ereğli - Konya Gazi Lisesi (yatılı) - İstanbul Üniversitesi İşletme (İng) Fakültesi - Ressam ve A..