- Kategori
- Kültür Turizmi
Harşena Kalesi

Amasya il merkezinin kuzeyini kaplayan Harşena Dağı üzerindedir. Harşena Kalesi adıyla da bilinir.
Amasya Kalesi'nin kurulduğu kaya kütlesi, denizden 700m, Yeşilırmak'tan ise 300m yüksekte bulunmaktadır. Arap Bizans Dönemi Mezar Lahiti Bu Bizans dönemine ait yüksek kabartma mezar lahiti, Merzifon'da bulunmuştur. Lahit üzerindeki kitabede, "Saygı ve Merhamet duygularıyla yaklaşanlar Tanrı'dan iyilik görsünler. Ancak kötü niyetle yaklaşanlar ve mezarı ele geçirmeye çalışanlar veya başka bir kötülük yapanlar için, bu dünya basılmaz, denizler aşılmaz olsun. Çocuklarının ve karısının hayrını görmesin, rızkı azalsın" cümlelerine yer almaktadır. tarihçilerine göre kaleyi ilk defa Kumandan Karsan veya Harsana yaptırdığı için Harşana / Harşena ismini almış olabileceği söylenmektedir. Batılı tarihçilere göre ise Kale, Pontus kralı Mitridates tarafından yaptırılmıştır.
Bu kaleyi gezmek, merdivenlerle tepesine çıkmak ve geri dönmek tam üç saatimizi aldı.
Kalenin tepesinden Amasya'yı ve Yeşilırmak'ı izlemek harika bir duygu ancak yazın ve sıcakta, gölge bir yer ya da kafeterya olmadığı için, bulacağınız kayaların gölgesinde dinlenmek zorundasınız.
Buradan sonra şehre inerek, diğer bir bölgede bulunan Kızlar Sarayı ve Kral Kaya Mezarları'nı dolaştık. Kral Mezarlarını o tarihlerde nasıl yapmışlar, nasıl bir teknolojiyle o hale getirmişler?İnanamazsınız...
Özellikle, bu mezarların etraflarına konulan ışıklar, geceleri bu manzarayı mükemmel hale getiriyor. Buraları da yaklaşık iki saat sürdü ve yorgun düştük.
Buraların dışında görülmeye değer yerler olan Darüşşifa, Bimarhane, Sultan II. Bayezid Kulliyesi, Cami, Medrese, İmaret ve tabhane (Misafirhane), Hazeranlar Konağı, Gökmedrese, Amasya Müzesi ve Aynalı Mağara'yı bir dahaki ziyaretimize bıraktık.
Bu gezimizdeki sponsorumuz olan sayın Adem Çalışkan'a teşekkürler.
Resim: Kendi objektifimden.