Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '07

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Turizm ve tur organizasyonları

Turizm ve tur organizasyonları
 

Belki şartlar değişti, organizasyonlarda ona uyum gösterdi. Olsun ama turist tanıma açısından daha güzeldi. Arkadaş oluyorduk, çocukluğumuzda. Yabancı dili öğrenme hevesiyle turistleri gürültüye boğardık. Onlar sa çok sakin sevecen davranırlardı. Şimdi sokakta görebiliyormusunuz turistleri.

Çarşılarda, alış veriş yapan turisten geçilmezdi. Öyle değilmi, Kuşadalılar, Şimdiler de turist gemileri gelince, sokak lar kalabalıklaşıyor. Eskiden bütün turistler çarşı da olurdu, gemi gelmiş gibi. Kapadokya Ortahisar'da, kale girişindeki antikacı dükkancımız, eski gramafondan çıkan nağmeleri hep kendisi dinliyor. Eskiden turist kaynardı buralar. Son yıllarda otellerden çıkmıyorlar diyor.

Turizm sektörüde, son şekillenmeler, ekonominin genel seyri doğrultusunda, küçük işyerlerini ve esnafı vuruyor. Yeni tur organizasyonları, gurub turları şeklinde oluyor; Son onbeş yıldan buyana. Önceden münferit gelenler istediği süre kalıyor, istediği yerleri mekanları geziyordu. Proğramını gezi sırasındaki duruma göre düzenliye biliyordu. Şimdi nemi oluyor, önemli olanda bundan sonra başlıyor.

Turizm acentaları daha yaygın ve aktif hale geldi. Elbette bundan rahatsız olan olmaz , gereğince çalışsalar. Adamın gelip günlerce gezeceği, dinleneceği zaman ve yeri rakabete kurban ediyorlar. Kapadokya da bir hafta onbeş gün kalacağına iki gün tur attırıp işi bitiriyorlar. Gelen turist görmesi gerekenin çok azını belki görüp geziyor. Başka yer varmı ne bilsin. Bu durumu sorduğunuzda tur proğramı bu kadar diyorlar. Ha bire siz destinasyondan yeni sayfalar açmaktan söz edin. Hazırkiler kırpılıyor, neymiş efendim, zaten ücretler çok düşük.

Rekabet edeceğim diye ülkenin turizm potansiyelini kültür zenginliğini gizleme doğru olmasa gerekir. Biz zenginliğimizi tanıtalım diye ne paralar hacıyoruz, devlet olarak .Turizm sektörüne destek olalım diye.

Hiç olmaz sa küçük esnafa verilen zararı, ekonomik olarak telafi etmek için büyük turizm yatırımcıları olarak ekonomik açık doğmasını önleyin.

Ülkemizi merak edip gelen insanlarda hem ödediğinin karşılığını bulmuş olsun hemde bu kadar zenginliği bir iki tur da tamamladım zannetmesim.

Bu konular sektör içinde eğitim ve toplantılarda, konferanslarda gündeme gelip işleniyor . Ama uygulamada gözardı etmemek gerekir.

Tüm turizmciler zarar etmesin dileğiyle.

 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..