Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '07

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Hatıra Ormanı Nasıl Oluşturulur?

Hatıra Ormanı Nasıl Oluşturulur?
 

Sevgili Milliyet Blog Yazarları;

Çok sıkı takip edememekle birlikte, bu platformda paylaşım içinde olmaya çalışan birisiyim. Son günlerde gündemde olan Milliyet Blog Hatıra Ormanı ile ilgili yazılara göz attığımda, birtakım sıkıntılar yaşandığını gördüm. Gerçekten taktir edilmesi gereken bir çaba var ortada. Bu işin içinde bilen birisi olarak, Sayın Yusuf AYSAN Bey’in (1) yazısını okur okumaz olaya harcadığı zamanı ve emeği fark etmiştim. Benim için zamanlama olarak uygun olmamasına rağmen, bu kadar gayret sarf etmiş, bu konuda bu kadar araştırma yapıp bilgilere ulaşmış birisine ses vermeden duramazdım.

Öncelikle şunu unutmayalım lütfen. Bir işin peşine düşüp, bilgiler edinip, ortaya sunmak, sonuçlandırmak hiç de öyle sanıldığı gibi oturulan yerden yapılacak şeyler değildir. Hele hele de bizim sistemimizde, daha doğrusu sistemsizliğimizde. Üstelik de bu konu uzmanlık alanınıza girmiyorsa, hiç tanımadığınız bilmediğiniz bir disiplinse. Bu nedenle, bu konuda öncülük eden arkadaşlar gerçekten bir emek vermektedirler.

Hatıra Ormanı konusu gündeme geldiğinde fark ettim ki, bilgiye ulaşmak gerçekten çok zor bizim sistemimizde. Bundan yola çıkarak, ilgilenenlerle bu konudaki bilgilerimi paylaşmak istedim.

Hatıra Ormanı uygulaması Çevre ve Orman Bakanlığının Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğünce yürütülmektedir. İllerde bu birimin temsilcileri Çevre ve Orman İl Müdürlüğüne bağlı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Şube Müdürlükleri ve bunlara bağlı Ağaçlandırma Mühendislikleridir. Yani teknik olarak bu işin uygulamasını ve takibini ağaçlandırma mühendisleri yapmaktadır.

Hatıra ormanı uygulamasında bireysel olarak istenildiği kadar bağış yapılabilir. Ama ben ormanıma bir isim koyayım ve bir tabela ile belli olsun diyorsanız, en az 2000 fidan bedeli kadar bağış yapmalısınız ki, bir tabela ile sizin hatıra ormanınıza sizin belirlediğiniz bir isim konabilsin. Dilerseniz hatıra ormanınız için bir ağaçlandırma töreni de düzenlenebiliyor.

Hatıra ormanı uygulaması için her yıl Ağaçlandırma ve Erozyon Şube Müdürlükleri sahalar belirlerler. Talep geldikçe bu sahalara hatıra ormanı için fidan dikilir. Dileyen bağış sahipleri de isterlerse dikimde bulunup, sembolik olarak fidan dikebilirler. Ama sahanın başarısı için dikim tekniğine uygun olarak yetkililerce fidan dikimi yaptırılır.

Türkiye’nin her yerinde bu yıl için hatıra ormanı uygulamasında bir fidan bağış bedeli olarak 1 YTL belirlenmiştir. Ülkemizin neresinde olursa olsun, hatıra ormanı için bağış yapmak istediğinizde 1 YTL uygulaması geçerlidir. Bu fiyatın içinde, fidan bedeli, dikimin yaptırılması ve 3 yıllık bakım masrafları vardır. Yani bir fidan için 1 YTL bağışta bulunduğunuzda, bu fidan sizin adınıza alınıp, sahaya diktirilip, 3 yılda bakımı yaptırılır içiniz rahat olsun. 3 yıldan sonra zaten fidan kendini kurtarıp sahada varlığını koruyacaktır.

Farklı fiyat uygulamaları Çevre ve Orman Bakanlığı çalışmalarında söz konusu değildir. Ancak, bağış sahipleri gönüllü kuruluşlar vasıtası ile hatıra ormanı uygulaması yapacaklarsa, o zaman farklı fiyatlarla karşılaşılaşılabilir. Bu da çok normal bir uygulamadır tüm başka disiplinlerde olduğu gibi. Gönüllü kuruluşların da bir bütçeleri vardır sonuçta. Gönüllü kuruluşlar da bu uygulamayı gene Çevre ve Orman Bakanlığı birimleriyle ortaklaşa gerçekleştirmektedirler.

Şayet bir hatıra ormanım olsun diyorsanız, Çevre ve Orman İl Müdürlüklerinin her il için kendi hesap numaraları vardır. Hatıra ormanı bağışı yapmak istediğiniz ilde belirlenen bu hesap numarasına isminizle direk bağış yapmanız gerekiyor. Eğer tek başınıza değil, bir grup olarak hatıra ormanı kurmak istiyorsanız, iki yol vardır. Birincisi; herkesin kendi bağışını hesap numarasına yatırıp, bağış yapanların listesinin ağaçlandırma mühendisliğine ulaştırılması. İkincisi ise bir elde toplanan bağışların tek kalemde hesaba yatırılması. Bu bağış sahiplerinin tercihine kalmıştır.

Doğa ananın kollarına yeni bebekler hediye edebilmek, baksın büyütsün koca ormanlar oluşsun diye, ne yüce bir duygudur. En azından çocuklarımızı bu duygu ile tanıştırmalıyız diye düşünüyorum. Maddi değerlerin gündelik yaşamda bu kadar etkili olmasının ötesinde, manevi tatminin de var olduğunu hatırlatmak adına da çok güzel bir eylemdir. Sevgi ve saygılarımla.

NOT: Bu konuyu gündeme getiren arkadaşlara da bilgi e-maili ile ulaştım.

(1) http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=33512

 
Toplam blog
: 75
: 1357
Kayıt tarihi
: 27.12.06
 
 

Her daim doğa ile yaşayan biriyim.. Çünkü işim doğa ile iç içe olduğu gibi evimizde de doğa ile bera..