Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '07

 
Kategori
Matematik
 

Havuz problemi

Havuz problemi
 

Hani şu, Türk halkını matemetikten soğutan, her neslin kabusu, baş belası, havuz problemi. Manken kızlarımızın bile, matematiğin zorluğuna kanıt gösterdikleri, havuz problemi.

"Ay aslında ben Matemetiği çok severim. Okuldayken çok iyiydi aram. Ama şu havuz problemi yok mu? Onu hiç beceremiyorum." derler ya yeri geldiğinde bu kızcağızlar. Sanırsın Matematiğin en zor konusu bu problemli havuz. Ve de hanım kızımız, polinomlardan, diferansiyel denklemlere matematiği yalamış yutmuş da,
bir havuz problemi kalmış anlamadığı.

"Güzel ablacım, matematik bile değildir havuz problemi, matematiğe giriştir, aritmetiktir. Bildiğin 4 işlem." desek, mümkünü yok, inanmayacak.

Ama öyle,gerçekten öyle. Akıllının biri zor diye bir laf çıkarmış zamanında, korkutmuş herkesi. Şehir efsanesi olmuş mübarek. Gelin şimdi birlikte bir havuz problemi çözelim de, korktuğundan ya da sevmediğinden, bugüne kadar uzak duran varsa aramızda, anlasın ne kadar kolaymış. Anlasın ki, çevresini, çoluğunu, çocuğunu da ikna etsin, korkulacak bir şey olmadığına.

Türk halkının kıvrak zekasına hiç yakışmıyor, havuz probleminden korkmak. Avrupayı, Amerikayı görenler bilirler. Sistemin kayıtsız şartsız egemenliği vardır oralarda. İnsanların aklına bile gelmez sistemi sorgulamak. Bir kaç akıllı insan, sistemi kurmuştur, geri kalanlar kafa yormaz, uyar yalnızca. Bizde ise bilirsiniz, sistem yetersizdir. Uymayı da sevmeyiz, karakterimiz öyledir.

Bu kötü alışkanlığımızın iyi bir sonucu olarak da, zekamız gelişmiştir. Gerçi Aziz NESİN "Türkün %60'ı aptaldır." demişti ama, (%70 miydi yoksa?) bir kızgınlık anında söylemişti bence onu usta.

Ecnebi ahalisinin, sistemin tıkandığı yerlerde, bizim kolayca aklımıza geliveren çözümleri zinhar akıl edemediklerine ,bir çoğumuz şahit olmuştur mutlaka. O nedenle bizi birbirimizle değil de, yabancılarla kıyaslarsak; eğitimsiz Türk, cahil Türk çoktur ama, aptal Türk pek yoktur bence.

Probleme dönecek olursak; 1 havuzumuz, 2 de musluğumuz var. Süs havuzu ya da yüzme havuzu hiç farketmez. Yeterki, tapası takılmış olsun. Bu musluklardan biri tek başına açık olduğunda, 3 saatte dolduruyor havuzu, diğeriyse 6 saatte.
Soru şu; 2 musluk birden açılırsa, havuz kaç saatte dolar?

Demek ki 1 saatte; 1.musluk 1/3'ünü doldurabilirken havuzun, 2.musluk 1/6'sını doldurabiliyor. O halde 2 si birden açıkken havuzun 1 saatte kaçta kaçının dolacağını bulmak için yapacağımız işlem; yukarıdaki 2 kesiri toplamak olacaktır yalnızca. 1/3 + 1/6 = 1/2Yani 2 musluk birden, 1 saatte, havuzun 1/2' sini dolduruyorlarmış. 1 saatte yarısını dolduruyorlarsa birlikte, havuzun tamamını 2 saatte dolduracaklardır, doğal olarak. Kolay değil miymiş?

NOT:Bu sorunun 2 den fazla musluklu, hatta tapası açılmış versiyonları da vardır.
Çözüm değişmez, mantık aynıdır.

 
Toplam blog
: 30
: 2257
Kayıt tarihi
: 03.11.06
 
 

İzmirliyim ama, İstanbulda yaşıyorum. Elektronik Mühendisiyim ama, ilaveten yazıyorum. Evliyim ama..