- Kategori
- Edebiyat
Hayal Bilgisi Edebiyat Dergisi sayı: 8 | Modern Zamanlarda Aşk Mümkün Müdür

AŞK
Van Erciş’te yayın hayatına Mart 2011’den beri devam etmekte olan Hayal Bilgisi Edebiyat Dergisi’nin 8. sayısı çıktı!
Hayal Bilgisi, 8. sayısında AŞK konusunu ele alıyor. Soru şu: Modern zamanlarda aşk mümkün müdür?
Bu soru etrafında yazılan onlarca şiir ile, Hayal Bilgisi bu sayısında bir aşk şiirleri antolojisine dönüşmüş.
Aşkın nedenine ve nasılına dair modern zaman yorumları gizlenmiş şiirlere. Şairler, kişisel duygu birikimlerince ‘en’ diye tabir ettikleri noktaları, öylesine özenli bir üslup ile okura ulaştırmaya çalışmışlar.
E-dergi olarak internet üzerinden de bütün içeriğine ulaşılabilecek dergi, 1000 adet basılıyor ve ücretsiz olarak edebiyatseverlerle paylaşılıyor.
Erciş’te İngilizce Öğretmeni olan Cihat Albayrak ve eşi Ayşe Ünsal Albayrak tarafından hazırlanan dergi, Türkiye’nin dört bir yanına ve Avrupa ülkelerine gönderiliyor. Hayal Bilgisi, yeni sayısında şu isimlere yer veriyor:
Leyla Arsal, Ahmet Bozkurt, Arzu Eşbah, Atilla Yaşrin, Hatice Çay, Yusuf Bal, Mavi Tuğba Ateş, Mehmet Türkmen, Müştehir Karakaya, Hakan Kartal, Rasim Demirtaş, Selami Ay, Selma Ülger, Umut Aydın, İlknur Karanfil, Yelda Karataş, Mustafa Gökhan Tosun, Emre Gürkan Kanmaz, Çağlar Biber, Lütfi Bergen, Necip Tosun, Nurdal Durmuş, Mürsel Ferhat Sağlam, İlker Nuri Öztürk, Almıla Erdem, Hatice Çay, Gülşen Çağan, Mehdi Akan, Müzeyyen Çelik, Hakan Bilge, Esra Pak, Ayşe Ünsal, Cihat Albayrak.
İnternet üzerinden okumak için: http://issuu.com/cihatalbayrak/docs/hayal-bilgisi
Dergiye yazılarını, şiirlerini göndermek isteyen, eleştirilerini, önerilerini paylaşmak isteyenler, basılı halini temin etmek isteyenler şuraya mail atabilirler: editor@hayalbilgisi.org
Bütün güncellemeleri takip etmek için: http://facebook.com/hayalbilgisi
Son Söz
Bir yılı yürüyüp, mevsimlerin kollarında büyüyüp de geldim bugün de gözlerinizin yamacına. İçimde harflerin heyecanlı ayak sesleri… Yüzümü ellerinizin arasına yasladım, içimi açtım size. İçim hep sizin söyledikleriniz kadar sesli, samimiyetiniz kadar sıcak ve güçlü, yaşadığınız kadar gerçek/ti. İlk adımımı hatırlıyorum; ‘Huzur’un penceresinden baktığım günü. O günden bu yana gördüklerimi, duyduklarımı, yaşadıklarımı. Ortak olduğum mucizeyi ve de. Büyüdüm. Bencillikler boyumu hiç aşmadı, kimseye küçümseyen gözlerle bakmadım, samimiyetten parmak izlerim vardı hep, bakışında çocuk taşıyanların engin ruhuyla anlattım dinlediklerimi.
Hayal edebileceğiniz kadar genişledi kollarım, iyilikten filizler verdi bir çocuğun gamzesinde, önemsenmenin mutluluğu oldum derdini bir türlü kimseye anlatamayan yüreklerde. Sözleri israf etmeden, törpülemeden iyi niyetleri, bugünün hamurunu hep güzelliklerle mayaladım. Etiketlemelerine, yaralamalarına, hoyratlıklarına rağmen sözü, dili, vicdanı kullananların, edebiyatı karşılarında hep ‘edep’le taşıdım. Çünkü biliyorum bugün, ‘çoğunluğun haklılık olmadığını’… İyiliğin kötülüğü terbiye edebildiğini, hayallerin büyüyünce gerçek olduğunu bildiğim gibi biliyorum. Bakışımda umutlu bir bahar taşıyorum.
Bugün ellerinizin dokunduğu sayfalarım size ‘Aşk’ı fısıldıyor. İlk adımımda toprağıma atılan tohumların mahsulü bugün içime sığmıyor... Yağmurlu günlerden kalma ıslak çatıları aşıp gökyüzünün gülen yüzüne bakın, uzaklara bakar gibi olabildiğince… Görün çocuk sesini, kuşların sesini, dalga sesini… Görün duyabildiğiniz kadar, anlattıklarımdan.
Özgürlüğün aşk olduğu.
Gözlerinizi getirin tekrar tekrar sayfalarıma. Ellerim fırından yeni çıkmış ekmekler gibi sıcak. Bakışımda taptaze umutlar var. İçinizden gelenleri taşıdım, size sizden geldim. Size bu sayıda
‘Aşk’tan haberler getirdim. Gelecek sayıda buluşmak üzere…
Gözlerinizden öpüyorum.
[Ayşe Ünsal]
Ön Söz
Değerli Hayal Bilgisi Okurları,
Uzun bir aradan sonra 8. sayımızla devam ediyoruz yolumuza. Hayal Bilgisi 7. sayısını yayınladığı Mart 2012’den bu yana Van Erciş’te haftalık yayınlanan Erciş Bülteni’ni çıkarmaya başladı. Bunun yanı sıra Gökmen Sakin’in Otomotik Gelinler adlı şiir kitabını Hayal Bilgisi’nin 3. kitabı olarak çıkardı. Sevimli hackerler internet sitemizi hackledi. Arşivimizi yok etti. Mail kayıtlarımızı ve siteye eklediğimiz tüm yazılarımızı. İnternetin ne kadar ‘gerçek’ olduğunu bir kez daha tecrübe ettik.
Hayal Bilgisi, AŞK konusu ile oluştu 8. sayısında. ‘Modern zamanlarda aşk hala mümkün müdür?’ diye sorduk kendimize. Aşk, mümkün olmalıydı. Aşk ile mümkün olabilirdi zira mevcudat.
Aşk, insanın tanımlama çabası. Kendini tekrar eden en güzel şey. Adını Leyla koymuşuz misal, ya da Züleyha. Anne demişiz, ya da oğul. Bahar, Kur’an, ya da Allah. Aşk, izmlerin nedeni ve nihayeti. Aşk, kapitalizmin kuklası, bencilliklerin esnek kumaşı, şiirlerin yutan elemanı. Aşk, arka sayfa güzeli hayatın. Aşk, gerçek. Adı şiir, ya da taze çay kokusu, yağmur damlası, çocuk tebessümü, karınca telaşı, güvercin şükrü, anne şefkati, kurşun kalem…
Bu yüzden konumuz Aşk. Çünkü insan, birikimlerin kendisine sunduğu tanımlarla tatmin olmadıkça, yeni tanımlar getiriyor hayata. Ve zorlama tanımlar ile vazgeçmiş oluyor yaratılanın güzelliğinden. Şikâyet etmek yerine, çözüm üretmek istedik. Aşkı suçlamadık, aşktan af diledik.
Hayal Bilgisi 8. sayısında, bir ‘Aşk Şiirleri Antolojisi’ olarak çıktı karşınıza.
Her sayımızda değişiklikler yaşıyoruz. Bu genel bir yorumla olumsuz görünebilir. Ama ilk sayımızın önsözünde de belirttiğimiz gibi, biz Hayal Bilgisi’ni bir edebiyat dergisinden ibaret görmedik. Bir iyilik projesiydi Hayal Bilgisi. Bu nedenle, geçici bir heves olarak değil, estetik ve pratik olarak gönüllerimize, fikirlerimize artılar katacak şekilde sürekli olarak düzenledik bu projeyi. Dergimiz yayın hayatına daha az sayfa sayısı ile devam edecek. Ve ücretsiz olarak dağıtılacak. Yalnızca kitapçılarda 1 liradan satılacak. Ki bu da kitapçıların kazancı olacak.
İlk günkü samimiyetimizle ifade etmek istiyoruz ki, Hayal Bilgisi, en çok da bizim bencilliklerimizden uzaktır. Bu nedenle, bazı isimler yer alamayacak artık Hayal Bilgisi’nde.
Hayal Bilgisi, okuruna kendi edebiyatını dayatan edebiyat dergilerinden biri değil. Hayal Bilgisi okurunun şekillendirdiği ve edebiyat dergilerini bir zıplama tahtası olarak görmeyen yazarların kaleme aldığı bir dergi. Bu nedenle kimilerinin ‘taşra’ diye kötü niyetle etiketlediği bu dergi, ‘edebiyat satanların’ şaşkın bakışları eşliğinde, devam ediyor yoluna.
Hayal Bilgisi’nde mutlaka size hitap eden bir yazı ve yazar ile tanışacaksınız. Gelecek sayıda buluşmak üzere…
¦ Yakın zamanda Şair Abdurrahim Karakoç hayatını kaybetti. Allah’tan rahmet diliyorum. Rabbim, böylesine değerli insanlara, ölümlerinden önce hak ettikleri değeri veren bir millet kılsın bizi.
[Cihat Albayrak]