- Kategori
- Psikoloji
Hayatı okulda öğrenmeliyiz
Hayatın acılarla dolu olduğunu her geçen gün biraz daha anlamak ve kavramak ne kadar acı verici bir olay.
Her gün bir acı olay duymak ve yaşamak bizleri daha da mı? Kenetlemeli, yoksa yine harman vurup sarmalı mı?
Ey! Hayat okulu sen bize ders mi vermeye çalışıyorsun yoksa bizler bu hayat okulunda yine sevdiklerimizin kalbini kırmaya devam mı? Edelim ne dersin hayat okulu. Hayatın acıları insanları olgunlaştırmalıdır bana göre.
İnsanoğlunun hayat okulunda kendi çıkarlarını ön planda tutup hep var olan gerçekleri görmezlikten gelmesi ve var olan değerleri kay betikten sonra onların değer yargılarını anlaması bu okulun bir kuralıdır. Toplumsallaşmayan bir yaşamda ne kadar yasalar ve ilişkilerde söz ederseniz ediniz ilk önce hayat okulunda kendinize bir çeki düzen vermedikçe her şeyinde boş olacağını anlayacaksınız.
Toplumlarda kendiliğindenlik, insan ilişkilerinde başıboş denetlemez güçlere dönüşerek insana egemen olmalarında dile gelir hayat okulunda. Hayat okulunda ne kadar ilkel olursa olsun sınırlı olan yaşam alanı siz kendinize göre yönlendirmediğiniz sürece ilkel olmaya devam edecektir.
Oysa bizler bu okulda hayat boyu öğrendiklerimizi uygulaya bilsek daha farklı bir yaşam alanı, her ne kadar tüm genişliği içinde kavrana bilir durumda olsa da topluma karşı daha duyarlı olmamız gerekmektedir.
Hayat acılarla kenetlenip insanoğlunun dramlarını ne kadar su üstüne çıkarsa da bu okulun insanoğluna vereceği derslerde o dramlarda çıksa da yine bir acı olay, yine bir hayat dersi karşımıza çıksa da bizler hep bildiğimizi okumaya devam edip dururuz.
Hayat okulunda geçmişte yapılmış hatalardan ve başkalarının deneyimlerinden öğrenmek, ana fikir çıkarmak, var olan ana fikri ortaya koyup tartışmak ne kadar akıcıdır bilmiyorum bildiğim tek şey bilmediğimdir hayat okulunda. Bakınız ülkemizde yaşanan olaylar her gün çığ gibi büyümektedir. Bir taraftan acılarımız, diğer taraftan da çeşitli ilce ve ilerde hayat derslerini çıkarabileceğimiz tarzdan olaylar karşımıza çıkmaktadır. Toplumsal alanda beraberlikler olmalıdır.
Hayat sürekli durağan değildir tıpkı bir nehir gibi akıp kendi yatağında gidebildiği son noktaya gitmektir. Acılar olsalda birlikler asla koparmamalıdır. Hayat okulun kuralları gereği bu inancı taşımalı taşırken de hayat boyu sergilenen davranışlar her dilin, her kültürün, bir ürünü olarak algılayıp ortak nokta da birleştirilmedir.