- Kategori
- Kişisel Gelişim
Hayatı yaşamayı becerebilmek
İyi olmadığınız bir alanda çalışmak ne kadar doğrudur? Ya da iyi olduğunuz konularda gücünüzü kullanıp zayıflıklarınızı kabullenmeniz gerekmez mi? İnsanların zayıflıkları onların güçlü taraflarında kayba neden olur diye düşünmek yanlıştır. Fakat güçlü taraflarınızın üzerine gidip daha da geliştirmek zayıf taraflarınızla boğuşmaktan daha iyi sonuçlar verebilir.
Örneğin ben resim yada müzik konusunda hiç becerikli değilimdir. Anaokulundayken SOL elimle çok güzel resim yapmama rağmen maalesef annemin “günah söylemiyle kalemi sürekli sol elimde malıp sağ elime vermesi yüzünden resim yeteneğim gitmişti. Artık çok bilinen bir şey olan çocuğun hangi elini kullandığına müdahale etmeme bilincine maalesef bizimkiler sahip değildi. Halen yazı hariç herşeyi sol elimle yapıyorum. Fakat resim ve müzik konusundaki beceriksizliğimi bilgisayar veya internet konusundaki becerilerimle kapamışımdır.
Herkesin güçlü tarafını kullanması gibi kendi işine odaklanmasıda önemlidir. Bankacı ile simitçinin bir hikayesi vardır. Simitçi herzamanki gibi bankanın önündeki yerinesimidini satmaya çalışırken birarkadaşı gelir ve “Bana biraz borç verebilir misin? ” der. Simitçide “Malesef, Banka Müdürüne söz verdim veremem” der. Bu cevaba şaşıran arkadaşı sorar “Ne alaka? ” “Biz birbirimize söz verdik “ der simitçi. “Ben kimseye borç vermeyeceğim o da kimseye simit satmayacak”
Yeteneklere bağlı zayıflıkları diğer şeylerden ayırmak gerekir. Yani sesin güzel olması, boyun uzun olması vb. Bunları çalışarak geliştirmeniz mümkün olmayabilir. Eğer sesiniz güzel değilse müziğe küsmemelisiniz, sırtınızı çevirmemelisiniz. Sesi güzel olanın söylediği şarkı kadar beste yapan, söz yazan, stüdyoda kayıt yapan, konser salonu işletenlerde müzik konusunda güçlü bir yer kapmışlardır diyedüşünmelisiniz. Ve yukarıda bahsedilen her konuda profesyonel olmak, en iyi olmak ve “kitabını yazar olmak” gerçekten çok önemlidir.
Her ne konuda iyi olmaya çalışırsanız çalışın yada güçlü taraflarınız olursaolsun sağlığınızı mutlaka dikkate almak zorundasınız. Çok iyi bir koşucu olabilirsiniz ama eğer kalbinizde bir problem varsa koşmamanız gerekir. Kalbinizi yormayacak güçlü taraflarınızı ön plana çıkaracak bir şeyler. Örneğin antrenörlük gibi.
Bazı güçlü özellikleriniz diğer özelliklerinizin gelişimini ve performansını artırır. Örneğin benim hafızam oldukça güçlüdür ve klavyeyi hızlı kullanırım. Bu yüzden Milliyet Blog’a bir şey yazmak ile ilgili harcadığım süre oldukça az zamanımı alıyor. Ayrıca hızlı okuduğum için araştırma yaptığımda zamanı çok iyi kullanabilirim. Hızlı okuyup, hafızanın güçlüyse ve klavyenizde hızlıysa yazı yazmayı oldukça hızlı gerçekleştirebilirsiniz. Sağlığıma dikkat ediyorum bu sayede enerjik olmayı ve konsantre olabilmemi kolaylaştırıyorum.
Vücudunuz, hafızanız, ilişkileriniz ve inançlarınız görmezden gelemeyeceğiniz kadar önemli şeyler. Bunların herhangi birindeki zayıflık hayatınızı ciddi anlamda etkileyecektir. Basketbol’da kondisyonunuz azalırsa idmanla artırabilirsiniz ama giden sağlık gelmez. Bir şeylere inancınız yoksa, bir hedefiniz yoksa gittiğiniz yer farketmez. Unutulmaması gereken “hayatı yaşamayı” becerebilmektir.
Belki hayali ama “çok sağlıklı, entellektüel birikimi yeterince iyi, ailesi ve arkadaşları ile çok iyi ilişkiler götüren ve onu motive edip güç veren inançları olan biri olmak” hedefi fena bir fikir olmayabilir.
İşyerinizde güçlü taraflarınızın üzerine gidin fakat fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal açıdanda güçlü taraflarınızı mutlaka geliştirin. Hayat ne kadar adil olmasada, herhese aynı kapıları açmasada size bir şeyleri deneme fırsatını her zaman verir. Stephen Hawking belki hiç bir zaman iyi bir koşucu olamayacak ama sağlıklı beslenme konusunda öneriler getirebilecek.
Hayatınızı iyi değerlendirin ve onu gerçekten yaşamaya çalışın.