Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '08

 
Kategori
Kitap
 

Hayatlar, hatalar ve hatıralar..

Hayatlar, hatalar ve hatıralar..
 

Türkler tarih yapar ama tarih yazmaz, diyen kimse, bizi iyi tanıyan biri olduğuna şüphe yok..!
Tarih yazmak bir yana, nice tarihi olayların merkezinde bulunmuş insanlarımızın tarihe tanıklık edecek "hatıra" ları bile bir elin parmakları sayısını geçmez..
Oysa, özellikle tarihin dönüm noktalarında bir öge olarak bulunmuş bu insanların Hayatları, hataları ve hatıraları sonraki nesiller için hazine değerindedir.
Çünkü gelecek bunlar üzerine kurulacaktır.. Bunlar geleceğin kurulmasında ana sermaye olarak kullanılacaktır.
Hayatlar ve Hatıralar, ideolojinin kör bakışına teslim olmuş "Tarihçi" lerin, tarih saptırmalarına karşı da koruyucu özellik taşır.Çünkü birinci eldir, apaçık ve yorumsuz..!
Hiç bir "Hatırat" ne kadar öznel olursa olsun, ideolojiye saplanmış bir "Tarihçi" kadar subjectif ve yanıltıcı olamaz.. Hiç bir insan, kendi hayatı üzerinde-eğer yazan gerçekten kendisiyse-büyük yalanlar söyleyemez..
Hayatlar yaşanır biter, hatalar hata sahipleriyle birlikte tarihe karışır ama Hatıralar bize kalır..Yargılamak için değil ama yararlanmak için...
Batı toplumlarında geniş bir Hatırat külliyatı varken, bizim bundan yoksun oluşumuz ne büyük bir eksikliktir ki, eksikliğini her an hissettiriyor..
Sosyal, siyasal ve toplumsal hayatımızın kırılma noktasında önemli görevler almış kişilerin, yaşadıklarını, yaptıklarını ve yanılgılarını öğrenmek, bizim ve gelecektekilerin yeni hatalara düşmesini önler..
Bunlar bugünkü "Resmi" tarih tezlerine ne kadar aykırı düşerse düşsün, olayları farklı açılardan görmek hem hakkımızdır ve hem hakikati anlamanın tek yoludur.
Bugün, bu şahsiyetler ölmüş gitmişken, biz yani bu toplum, bu millet yaşamaktadır ve yaşamak istemektedir. Tarihi yargılamak için değil ama ondan yararlanmak için istiyoruz.
Dünü, bugünü ve yarını anlamak adına çok önemli bir hazine olduğunu düşünüyorum bu eserlerin.. Her konuya, özellikle de tarihe "at gözlüğü" ile bakmaktan kurtulmak için ya da dürbünün tersinden bakmak aymazlığından kurtulmak için, her tür hatıraları okumak gereği var..
Hakikat birdir belki ama bir yüzü yoktur..! Ve ancak tüm yüzleriyle gördüğüz de gerçekten anlamış oluruz..!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..