Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '17

 
Kategori
Babalar Günü
 

Her baba birer Kanuni'dir

Her baba birer Kanuni'dir
 

10. OSMANLI PADİŞAHI KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN (1495-1566)


-Belki hem başlığı hem de kullandığım Kanuni Sultan Süleyman fotoğrafını görüp; 'babalar için de bu ne biçim bir benzetme?', diye düşünecek birçok kimse. Ama bizdeki padişahlar, iktidarları uğruna evlatlarını boğdurtmaz, şimdiki hanedanlarda da taht kavgası yaşanmaz.-

Haftasonları keyfekeder gittiğim alışveriş, eğlence merkezlerinde neşe içerisinde çocukları ve eşleriyle birlikte eğlenceli vakitler geçiren, onlara daha farklı bir haftasonu keyfi yaşatabilmenin bir bakıma maddi mücadelesini veren babaları görürüm hep. Ama zaman geçip de eve dönüldüğünde, dışarıda neşe içerisinde çocuklarının her istediğini elinden geldiğince yerine getirmeye çalışan babanın yerini; sınırları içerisinde kendine özgü kanunları olan, evinin dirliğini, düzenini o kanunlar çerçevesinde oluşturmayı kendine şiar edinen, ev içindeki otoritesini o kanunlar çerçevesinde oturtmaya çalışan ve bu uğurda kimi zaman özellikle çocuklarına karşı ceberut da olabilen sert mizaçlı bir aile reisi alır.

Hayatımızdaki en ağır ve şiddetli kavgaları, can sıkıcı diyalogları babamızla yaşamışızdır; o kesin. Çünkü annelerin gösterdiği hoşgörü ve tolerans, belki pek çok babanın fıtratında bile olmayan insani özelliklerdir. Her baba, değişen toplumsal değerlere inat, ezelden beri benimsediği örf ve âdetlerle çatısı altındakileri bir arada tutmaya çalışır. Bu değerlerin korunmasında kendinden taviz vermez de. Genç neslin yeni değer yargılarıyla ezelden beri benimsediği değerler bir noktada sürtüşünce ve çatışınca, evde esecek olan sert havada kopacak fırtınayı dindirmek de her zaman olduğu gibi yine anneye düşer. (Evimizin Demir Leydilerine, 10.05.2017)

Belki hayatımızdaki en büyük kavgaları babamızla yaşamışızdır. Ama bir de hayatlarında baba sevgisini, baba kavramını hiç tatmamış ve tanımamış çocuklar, insanlar var. Hele de bir çocuk için anne, baba sevgisinden, şefkatinden yoksun bir şekilde büyümek, belki de hayattaki yoksullukların en ağırı ve en büyüğü.

Onunla her ne kadar sorunlar yaşıyor da olsanız, bilin ki şu an hayatta olan bir babanız var. Yıllar geçip de, günün birinde babanızı kaybettiğinizde; kendinizden de koca bir parçanın eksilip, gittiğini hissedersiniz. Kıymetiharbiyesini yitirir artık aranızda geçmiş, yaşanmış tüm kavgalar, büyük tartışmalar ve koparılan onca büyük fırtınalar. Hayattayken kıymetini bilin babanızın. Zira yokluğunda duyacağınız pişmanlıklar ve bir ömür boyu çekeceğiniz vicdan azabı, varlığında yaşadığınız sorunlar ve ettiğiniz kavgaların sonuçlarından daha büyük olur. Tüm Babaların Babalar Günü Kutlu Olsun.

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..