Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '07

 
Kategori
Anılar
 

Her derde deva, hastalara şifa yoğurt

Her derde deva, hastalara şifa yoğurt
 

Hikaye bu ya 16. asırda Fransız krallarından I François ateşli ishal hastalığına yakalanır, sarayın tüm doktorları seferber edilir, bir çare bulamazlar krala, sararır solar hazret. Kralın annesi çaresiz kalır Kanuni Sultan Süleyman’dan bir hekim ister çaresizce.

İstanbul’ dan Fransa’ya gemi ile gelen doktor yanında götürdüğü keçinin sütünü yoğurt yapıp krala yedirir ve kral kısa zamanda iyi olur.

Rus bakteriyolog Metchnökoff yoğurdun bağırsaktaki kokutucu bakterileri öldürdüğünü ve faaliyetlerine mani olduğunu fark edip hayatı uzattığını ileri sürmüş ve misal olarak Kafkasya, Balkanlar ve Türkiye'deki uzun ömürlü insanların hep yoğurtla beslendiği yaptığı araştırmalarla farketmiş, yıllardır hep yaşlı insanlara sorulur nedir uzun yaşamın sırrı diye, hepside ağız birliği edercesine "yoğurt "derler.

Her derde deva yoğurdu günlük hayatımızda ne de çok kullanıyoruz, her sofrada yerini alır, sade yemek istemiyorsan salatalıktan yardım istemelisin ve nane, az biraz zeytinyağının katkısı ile cacık, olmadı kızartmalara hoş bir eşlik ama sarımsak kardeşe haksızlık etmemek gerek, buz gibi bir su ile buz gibi bir ayran her derde deva, bağırsakların bozuldu ise pirinci azcık su ile haşla süzme suyunu, yoğurt ve nane ilavesi ile bir güzel ye ki rahatlasın içinin bulantısı…

Güzelleşmek mi istiyorsun yap güzel bir yoğurt maskesi, güneşte fazla mı kaldın, al bir tabak yoğurdu e artık yemeyeceksin bu kez süreceksin kızaran tüm tenine.

Çocuktuk, şimdiki gibi hazır küçük kutularda meyveli şekerli yoğurtlar yoktu.

Bir kaseye iki kaşık yoğurt koyar annemiz üstüne iki çimdik şeker atar, al sana bugün ki yoğurtların atası şekerli yoğurt…

Çok fazla sevemediğim kabağı, yoğurt ve cevizle öyle güzelleştirmişlerdi ki tanıyamadım sevgili kabağımızı…) Önce kabağın kabuklarını soyup rendeleyeceksin, azıcık su ile haşlayıp, ceviz ve nane ilavesi ile hoş bir misafir avutması yapılır…

Biz de ne yapıyoruz, soframızdan yoğurdu eksik etmiyoruz, çocuklarımızı asitli içeceklerle değil, ayran gibi içeceklere alıştırıyoruz. Haydi herkes mutfağa buz gibi bir ayrana kimse hayır diyemez…Sağlıklı günlere.


Resim;http://photos4.flickr.com/8962114_77fd4b58f2.jpg


 
Toplam blog
: 292
: 1094
Kayıt tarihi
: 08.03.07
 
 

Yazmaktan hoşlanan... Kelimeleri renklendiren bir sihirbazım ben.. Bodrum'da yaşamaktayım.. Sev..