Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Herpes virüsü

Herpes virüsü
 

Herpes (Uçuk) Virüsü


Genital Herpes (uçuk)

Sizlere bugün halk arasında “uçuk” olarak bilinen Herpes Simpleks Virüs adı verilen (HSV) virüsün yol açtığı bir enfeksiyon hakkında uzmanların bilgilerini aktaracağım.Yıllarca uyuyabilen ve aniden ortaya çıkabilen HSV virüsüne karşı dikkatli olmakta gerçekten fayda var.

-Genital Herpes’in belirtileri:

Hastalık kişiden kişiye göre değişir. Virüs, ilk temastan sonraki 2 gün ila 3 hafta arası süren bir kuluçka devresinin ardından kaşıntı, yanma, bacaklarda ağrı, genital bölgede başlayan ağrılar, karın boşluğunda dolgunluk hissi, vajinal akıntı şikayetleri ile ortaya çıkar. İlk bulgulardan sonraki birkaç gün içinde enfeksiyon yerlerinde uçuk tarzı yaralar çıkar. 3-4 gün içinde iz bırakmadan kaybon yaralar vajina ve rahim ağzında görülebilir. Sonrasında vürüs omurilik düzeyinde sinir köklerine giderek burada yerleşir ve bekler. Bu nefeksiyonlar esnasında virüsler sinirler boyunca ilerleyerek genelde ilk enfeksiyonu yarattığı alanların yakınında yeni lezyonları yapar. Her enfeksiyon atağı esnasında gözle görülebilen lezyonların bulunması şart değildir.Zaman zaman fark edilmeyen ataklar da söz konusudur. Bu dönemlerde vajinal salgılar ile virüs yayılımı olduğundan kadın cinsel partnerine hastalığı bulaştırabilir.

-Genital Herpes (HSV) tanısı:

Gözle görülebilen uçukların varlığında tanıyı koymak kolaydır. Fakat HSV olduğunu belirten tanıyı adlandırmak için bazı laboratuar tetkikleri gerekir.En iyi yol biraz masraflı olan enfeksiyon sırasında lezyonlardan alınacak olan materyal ile viral kültürü yapmaktır. Kanda yapılan testler ile de HSV varlığı saptanabilir. Ancak bu testler aktif enfeksiyonu göstermez. Sadece kişinin hayatının herhangi bir döneminde enfeksiyon geçirip geçirmediğini ve bağışıklık sisteminin virüse karşı antikor geliştirip geliştirmediğini belirler. Antikorlar bulunsa bile bunlar kişiyi yeni enfeksiyonlardan korumaz. Kan testi ayrıca oral ve genital enfeksiyonların ayrımını da sağlayamaz.

-Genital Herpes’in Tedavisi:

Değişik ilaçlar olmakla beraber kesin tedavi sağlayamamaktadırlar.Antibiyotik kullanımı viral bir enfeksiyon karşısında etkisiz olmaktadır. İlaçların faydası sadece ilk atağın şiddetini azaltmak ve sonrakilerin sıklığını düşürmenin ötesine geçmez. HSV enfeksiyonu geçiren kişiler bazı basit birkaç kuralla hastalığın süresini ve bulaşıcılığını azaltabilirler. Bu önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Enfekte alanı kuru ve temiz tutunuz,
Uçuk olan bölgeye dokunmayın, dokunduktan sonra hemen elinizi yıkayın,
İyileşene kadar cinsel ilişkiden kaçınınız.
Genital Herpes (uçuk) enfeksiyonu uzun dönemde yaşam kalitesini etkilemez ama bazı riskler de taşır. Gebelik döneminde bayanlar aktif olarak enfeksiyon açısında takip edilmelidir. Genital Herpes gebelikte ortaya çıkarsa virüs bebeğe geçebilir ve erken doğum riski oluşabilir. Anne karnında iken virüs bulaşan bebeklerin %50’sinde nörolojik hasar ve ölümler meydana gelebilir. HSV virüsü sonucu bebeklerde göz problemleri, döküntü ve beyin iltihabı olabilir. Antiviral ilaç tedavisi ile sonuç alınabilir. Genital Herpes şüphesi olan enfeksiyonun varlığını araştırmak için yeterli zamanın olmadığı durumlarda doğum şekli sezeryan olarak değişebilir.

Genital Herpes bilinen adıyla uçuk, sıkıntı yaratan hoş olmayan bir rahatsızlık. Sürekliliği olan temizlik ve birkaç basit kuralla yakalanma riskini azaltabilir ve kendimizi daha iyi hissedebiliriz. Ne dersiniz bayanlar?

Yaşamda önceliğiniz hep sağlığınızdan yana olsun...

Handan Sarayhanoğlu

 
Toplam blog
: 52
: 4392
Kayıt tarihi
: 22.10.07
 
 

1976 yılının güzel bir Kasım ayında başladı hayat yolculuğum.1993 itibari ile radyo ve Tv sektöründe..