Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '18

 
Kategori
Tiyatro
 

Hidayet Sayın, Cenk Behram Su ve Tiyatro Gazetesi

Hidayet Sayın, Cenk Behram Su ve Tiyatro Gazetesi
 

Hidayet Sayın… Türk tiyatrosunun en üretken yazarlarından biri olan Sayın, yakın çevresinden edindiğim son bilgilere göre 104. oyununu tamamlamış. Sanırım bir rekora doğru koşuyor. 89 yaşında halen yazmaya karşı inanılmaz bir tutku ve motivasyona sahip olan yazarın, özellikle umutsuzluğa kapılıp, çeşitli nedenlerden dolayı yazmaktan vazgeçenlere önemli bir örnek teşkil edeceğini düşünüyorum.

Hayatımda tanıdığım en mütevazı insanlardan biridir Hidayet Sayın… Her zaman önerileri ve destekleriyle tiyatronun hangi alanında olursa olsun, amatör-profesyonel herkesle iletişim kuran bilge bir insandır. (Yazılarımda sıklıkla mütevazılık üzerine durmaya başladığımı fark ediyorum. Sanırım çağımızın ve alanımızın en aranan değerlerlerinden biri bu)

Aydın’daki iki tiyatro sahnesinden birine adı verilen Hidayet Sayın, Aydın’a hekim olarak büyük hizmetleri geçen bir isim. Yazarlığa olan ilgisi Ankara’da Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra -doktor olarak görev yaptığı dönemde- Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde bambaşka bir seyir alır. O sırada Amerika’dan gelen Mac Goven adlı profesörün yazarlık derslerine katılma şansı elde eden Sayın, birçok yazarla tanışır ve oyun yazarlığı anlamında önemli bilgiler edinir. Doktorluk yaşamı boyunca çok değerli hizmetleri olan Sayın, oyun yazarlığında, 1963 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen “Topuzlu” ile büyük ses getirmeye başlar ve bunu Kent Oyucuları’nın sahneye koyduğu “Pembe Kadın” izler.

Yazarlıkta disiplinli çalışma denilince ilk akla gelen oyun yazarlarından biri haline gelir. Yazmaya her zaman gereken duyarlığı gösterir ve üretmeye devam eder. Yaşadığı tüm zorluklara rağmen sabırla bekler ve hayallerine birer birer ulaşır. Doktorluğa son verdiği yıldan bu yana hayatta en sevdiği uğraş olan oyun yazarlığına daha çok vakit ayırmaya başlar. Yazarın, sahne oyunları dışında; TRT tarafından yapımı gerçekleştirilen otuza yakın radyo oyunu, yaşam birikimini ortaya serdiği deneme kitapları ve çocuk öyküleri bulunmaktadır. Yazarın şimdiye kadar sahnelenen oyunları dışında, Devlet Tiyatroları edebi kurulun onayından geçmiş 23 adet oyunu sahnelenmeyi beklemektedir. Yazarı sadece ilk dönem oyunlarıyla tanıyan bazı tiyatroculara önerim, kendisinin yeni oyunlarını okumaları ve yazarın sadece ‘köy oyunları’ yazmadığını görmeleri gerekiyor.

Hidayet Sayın ile ilgili önemli kuramsal çalışmalara imza atan, yazarın oyunlarının toplu olarak basılmasını sağlayan ve onu akademik dünyada ölümsüzleştiren Prof.Dr. Müzeyyen Buttanrı’yı bu büyük emeğinden dolayı kutlamamız gerekiyor. Tiyatro ile Dopdolu Bir yaşam (İnceleme), Hidayet Sayın’ın basılmamış oyunlarını topladığı 2 ciltlik çalışma ve son olarak, Tiyatro İle Dopdolu Bir Yaşam 2 (İnceleme) yazarla ilgili bilgi edinmek ve oyunlarını çalışmak isteyen tiyatrolar için büyük birer hazine. Ayrıca yazarın oyunlarının ve diğer türlerdeki eserlerinin bir kısmının Cinius Yayınları tarafından basımı yapıldığını da belirtelim.

Bizleri böylesine önemli bir değerle tanıştıran ve Aydın’da tiyatro ile uğraşan insanlarla, Sayın arasında köprü işlevi gören ustamız Yalçın Dinçer’i de ayrıca anmak ve emekleri için teşekkür etmek istiyorum.

 

CENK BEHRAM SU

Renkli kişiliği ile uzun zamandır Ege bölgesinde tiyatro macerasını sürdüren bir isim Cenk Behram Su… Onu bazen sahnede, bazen reji odasında, bazen de belgesel çekmek için Afrika’da bulabilirsiniz. Hayatı ve sanatı birbirine eklemlemeyi başaran güzel insanlar topluluğunun, güzide bir üyesidir.

Tiyatroda uzun yıllar oyuncu ve yönetmen olarak birçok projeye imza atan ve çeşitli ödüller alan Su, bu sıralar eski uğraşı olan yazarlığı daha çok ön plana almış görünüyor. Yazarın çeşitli ekipler tarafından sahnelenen oyunlarına ve daha nice sürprizler barındıran perde yüzü görmemiş oyunlarına kadar, hangisini isterseniz ulaşmanız mümkün. Yazarın sosyal medya hesaplarından kendisi ile iletişime geçebilirsiniz.

Kuşadası’nda yaşayan Cenk Behram Su, tiyatro dışında reklam, klip ve sinema filmi yönetmenliği/yapımcılığı da yapmış bir isim. Özellikle engellilerin hayatına dönük hazırladığı Köşe adlı filmi kesinlikle izlemenizi, hatta imkânlarınız ölçüsünde kentlerinizde gösterimini sağlamanızı öneriyorum.

 

TİYATRO GAZETESİ

Tiyatro Gazetesi ülkemizde çok önemli bir görevi yerine getiriyor. Türkiye’nin bir ucundan diğer ucuna, gazetemizin girmediği yer yok gibi… Tiyatro Gazetesi merkez tiyatrolar dışında, Anadolu’da kendini var etmeye çalışan tiyatronun umudunu sayfalarına taşır. Kimselerin görmediği ve görmezden geldiği tiyatro emekçilerini gündemine taşır. Her yıl verdiği Anadolu Tiyatro Ödülleri’ndeki ‘Anadolu” bu bilincin yansımasıdır.

 Arkasında büyük sermaye kuruluşlarının olmadığı böyle yayınların sahibi siz okuyucular, seyirciler ve tiyatro insanlarıdır. Geçen ay kapak yazısında yayın kurulunun zorunlu açıklamasında belirtildiği gibi; ülkemiz yayıncılığı kâğıt konusunda yaşanan sıkıntılar ve döviz kurlarındaki artıştan dolayı maalesef zor günler geçiriyor. Bu zor zamanlarda, gazetemize daha çok sahip çıkmalı, her okuyucumuz iki gazete almalıdır. Gücü yettiği ölçüde tiyatro ekiplerimiz, bazı gösterimlerini Tiyatro Gazetesi yararına yapabilirler. Bu tarz yayınların yaşaması için can suyu olan reklamlara daha çok önem verilmeli; herkes imkânları ölçüsünde gazetemize ilan vermeli ve verilmesini sağlamalıdır.

Basın, kitle iletişimin olmazsa olmazlarından biridir; hele ki bizim gibi mesleki yayınların azlığı göz önüne alındığında var olan basın-yayın organlarının önemi çok daha büyüktür. Kültür-sanat yayıncılığı yapan bu emektar yayınları desteklemeniz ve onlara hayat vermeniz dileğiyle…

 

Tiyatro Gazetesinin 91. Sayısında yayınlanmıştır.

 

Serkan Fırtına

serkanfirtina35gmail.com

 

 
Toplam blog
: 43
: 516
Kayıt tarihi
: 25.10.14
 
 

1981 İzmir doğumlu. Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü'n..