Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ismail hakkı özsarı

http://blog.milliyet.com.tr/ihozsari

11 Mayıs '15

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Hıdırellez nasıl kutlanırdı ?

Hıdırellez nasıl kutlanırdı ?
 

alıntıdır


Hıdırellez beş Mayıs'ı, altı Mayıs'a bağlayan gecedir. Bu gece de, karaların ermişi Hızır ile denizlerin ermişi İlyas buluşurlar. Dünya kurulduktan sonra beri böyle olur. Eğer Hızır ile İlyas buluşmayacak olurlarsa denizler deniz olmaktan, topraklar da toprak olmaktan çıkar. Yağmurlar yağmaz. Ekinler yeşermez. İnanışa göre Hızır ile İlyas’ın buluşmaması aynı zamanda kıyametin de habercisi kabul edilir.
 
Yine inanışa göre bu gecede biri mağripten, biri maşrıktan iki yıldız doğar. Hızır ile İlyas’ın üstüne gelirler. Tam el ele tutuştukları anda, yıldızlar da birleşir. Tek bir yıldız olup Hızır ile İlyas’ın üstüne yağar.
 
Rivayete göre kim ki bu yıldızların birleştiği anı görür ve o anda ne dilerse gerçekleşeceğine inanılır.     
 
Bizler çocuk yaşlardayken Hıdırellez’in gelmesi sevinçle kutlanırdı. Bir gün evvelden, genç kızlar ev ev dolaşırlar. Genç kızlara ve erkeklere ait yüzük, küpe, düğme… vb. eşyaları toplarlar. Akşam olunca bunların uygun büyüklükteki bir toprak kap içine koyup, o gece gül ağacı dibine bırakırlar.
 
Aynı gece köy meydanında ateş yakılır. Ateşin üzerinden atlanır.
 
Altı mayıs sabahı hiç kimse üzerine doğdurmaz. Zaten bahar ayıdır. Erkenden kalkılır. O güne değin korunan köy merası serbest edilmiştir. Hayvanlar otlamaya gidilir.
 
Öğleye doğru köyün tüm erkek ve kız gençleri büyük bir ağacın altına toplanır. Salıncak kurulur. Bu salıncaklarda genellikle kızları erkekler, erkekleri de kızlar sallar. Ara ara sallayan, sallanılan hızını arttırır. Bu arada sallanan korkar. Yavaş sallaması için sallayana yalvarır. Sallayan da ‘’Yavuklunun adını söyle yavaş sallayacağım,, der. Herkesin içinde yavuklunun adı söylenir mi? Utanılır. Bunun üzerine sallayan tempoyu arttırır. İlla bir ip ucu alacak ki ‘’Hiç olmazsa yavuklunun baş harfini söyle diye ısrar eder.
 
Sıra bir gün önce toplanan eşyaların küpten çıkarılmasına gelmiştir.
 
Sesi güzel kızlar önce mani okurlar.
 
‘’A benim bahtı yârim.
 
Gönülde tahtı yârim.
 
Yüzünde göz izi var,
 
Sana kim baktı yarim.
 
Küpten eşya çıkarılır. Böylece o mani de eşya sahibine gitmiş olur.
 
Bu arada genç kızlar kaşla göz arasında çaktırmadan ya bir mendili, ya işlemeli bir çehreyi(mendilin büyüğü) sevgililerine hediye eder. Bazen de sapları gelin duvaklarını süsleyen tellerle sarılmış güzel kokulu bir çiçek demetini verirler. Erkekler de bu çiçek demetlerini yan giydikleri kasketiyle kulakları arasına takarlar. (kulağının arkasına kıstırır)
 
Bu arada zaman hızla geçmektedir. Bu arada ikindi yaklaşmıştır. Herkesi bekleyen bir işi vardır.
 
Hıdrellezi gelecek seneye kutlamak üzere dağılınır.
 
Toplam blog
: 291
: 1113
Kayıt tarihi
: 12.07.12
 
 

Emekli öğretmenim. Kitap okumayı ve düşüncelerimi paylaşmayı çok severim. Tarih özel ilgi alanımd..