Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '18

 
Kategori
Haber
 

Hıdırellezde Bu Mevsim, Genç Kızların Gönlü "Bayıktır". Gözleri "Şehla" Görür.

Hıdırellezde Bu Mevsim, Genç Kızların Gönlü "Bayıktır". Gözleri "Şehla" Görür.
 

       Karadeniz’e   bahar, nazlana nazlana gelir. Bir sevgiliye sunar gibi sunar kendisini. Bahar,  Bartın’da, daha bir  başkadır. Bahar, herkesin kucağına “pat” diye oturuvermez öyle. Gelince de “gıdım  gıdım”gelir

       Bahara hemen sahip çıkılmaz. Bahar  illaki gıdıklayacak bir yanlarından. Öylesi teslim olurlar  bahara.  Üstelik Bartın’lı;  hem  kadir bilir, hem de ağzının tadını. Ağzının tadını bilmesi de, cabası. Çiğ işlerde ne tarağı vardır, ne de bezi. Ne softa dinler, ne de kadı.

       Durun hele biyo. Daha bitmedi. İşte Bartınlı bu güzellikleri hissettiği için, hiç acelesi yoktur. Aralarında, “ al gülüm, ver gülüm’e” dönmez işler. Gönülden olur her şey. Bazı gönüllerin hınzırlıkları tutar. O apayrı bir konudur.

       Mayıs'ın ilk haftası ve ilk Pazar günü Hıdırellez olarak kutlanır. Anladığımız kadarıyla yazın başlangıcı. Bu tarihten itibaren tüm evlerde yaz mevsimine hazırlıklar başlar. İlk olarak da sobalar kaldırılır. Bartın deyimi ile "Hıdırellez gelmeyince sobalar kalkmaz".

       Bartın'da akla ilk gelen yer: ”Yirmibeşkuyu “ Mevkii'dir., 1970'li yıllara kadar Hıdırellez kutlanırdı. Artık orada yaşanan lar, fotoğraflarda kaldı..

                                                           & & &

       Bu mevsim, Bartınlı genç kızların içi " bayıktır." Gözleri "şehla görür". Bir dediğini, anında unutur. Kızlar, her mahallenin bahçelerinde, çiçekli dalların altında bir su dolu küpün başında halka olurlar.

       Önceden nesi var nesi yoksa, küpçü başına vermişlerdir. Bunlar küplere atılır. Sonra da tombala çeker gibi  o nesneleri göstere göstere küpten, tek tek çıkarırken, mani de okur. Kimse bilmez  kime söylendiğini. Ancak malın sahibi bilir. Maniler okundukça, allı morlu çehrelere bürünür o simalar. İki damla gözyaşı da akıverir sessizce

       Bartın, Mayısın başından beri, en biçimli baharlıklarını giyinik bekler. Bir nişanlı bekler gibidir. Sevdiğine verdiği söz üzerine   kavuşmak içindir o köşe başında bekleyişler.

       Bu mevsim, sevda mevsimidir. Aşk mevsimidir. Gönül otlakları geniştir. Aşkın okları salıverilir deryaya. Onlar, aşk biçer, sevda biçer, geri döner. Gönüller, gönülden vurgundur. Ayıklar, bayıklar, gönül penceresinden bakarlar da bakarlar. ”Belki sevdiceğimi görürüm” diyerekten. Bazen, o  “gönül penceresi”  kapalıdır.  Olur  a !  O zaman şansına küs !

       Fakat 50-60 yıldan beri devam eden Şu Mayıs’ın can damarı Hıdrellez, artık Bartın’da yok. Herkes kendi bahçesinde, mütevazı bir törenle bu Hıdrellezi kutluyor. Eski günlere gözü yaşlı bakıyor uzaklardan.
Bu gelenek 1970'li yılların başlarından itibaren maalesef terkedildi.  Çünkü Hıdırellez'in kutlandığı Yirmibeşkuyu Mevkii, tahminen 70'li yılların ikinci yarısında belediye tarafından molozlarla dolduruldu.

       Gelelim günümüze? Artık, pek çok gelenek göreneğimizde olduğu gibi Hıdırellez de tarihe karıştı. Kutlamalar, eski coşkusunda olmasa da halen piknik alanlarında düzenlenen eğlencelerle sürdürülmeye çalışılıyor. 

       Başkan Cemal Akın, hııdırellez proğramını, şehir merkezindeki ırmak kıyısında uyguladı. Şimdi de bu yıl aynı yerde olacak. Aradan tam  40 yıl geçtikten sonra. Pek çok etkinlikler de olacak. Çuval yarışından, kaşıklı yumurta yarışına, halk danslarına, konserlere animasyonlara kadar  halk eğlenecek. Parola  “ 7 den yetmişe herkes eğlenecek."

       “Karanfiliy gurusu / Rakınıy durusu / Seni başkalarına veryala / İşte sözün doğrusu.”  Bu dörtlükle kızcağızın  yüzü allak bullak olur. Zira kızın gönlü başkasındadır.

       “Pencereden bakıyosuy / Sevdiğine işmar çakıyosuy / Sende bu güzellik  vaken / Deliganlıları yakıyosuy “ Herkes, kaderine razıdır. Bu maniler hayat verir..

       Bartınlı, bu güzel adeyleri bırakalı 40 yılı aştı. Eskiden öyle miydi ya! Herkes, elinde sepeti,  kilimi, gazocağı ve nevaleleriyle akın akın Asma Mahallesinden yaya olarak 25 Kuyusu’na, ırmak kenarına giderdi. Ateşler yakılır, motor sefaları yapılırdı. Sazlar çalardı. Herkesler oynardı. “Biyago’lar, yeri göğü inletirdi.

       Ekmek elden, su göldendi. Hiç bitmesin dediğimiz bu eski günlerin adetleri, mazi oldu şimdi. Kimi maziler yürek yakardı. İşte onlardan biri:

“Ey sesimi duyanla / Estanyo’dan, Pandispanya’dan, Larnaka’dan / Sesimi duyanla / Kavşak Suyundan içenle / Aladağ’dan inmeyenle / Kırtepeden kız beğenenle / Aladağ’da eşek safarisi yapanla / Sesimizi duyuyo musuyuz? / Napıyonuz? / Eyi mi siyiz? / Deyven bakay, Nicedir hallar ?

Hey gidi eski Hıdrellezler / Köfteleri saralım yufkaya / Yanında yeşil soğanla / Bir de tere olursa / Yernilmez tadına / Doyamadık hala /
Hıdrellez günü / Çocukluğumuza bürünsek biyo / Kısa pantolonlarımızı giysek / Değnekten atımıza binsek / Anamızın hoşaf tasını / Zırh niyetine kafamıza geçirsek / Söğütten kamçımızı arada bir şaklatsak / Dıgıdı dıgıdı atımızı koştursak

Kızlara caka satsak / Kırtepe’lere çıksak / “Biyago’lar çeksek / Kendimize kız beğensek / Kendimizden geçsek / Hasan Bayrı’nın / “Bu ne sevgi ah, bu ne ızdırap”  şarkısı ile coşsak / Naralar atsak / Hey gidi eski günler desek / İç geçirsek

Hey gidi eski Hıdrellezler / Kafamız ırmak sefalarında / Erük’ün mayhoşluğu dudaklarımızda / Gönlümüz Kırtepeli’nin  dudağının ucunda / Çalsın plaklar desin: / “Bu ne sevgi ah, bu ne ızdırap”/ Diye diye / Oy anam oy / Deyven biyo / Deyven  bakay  / Ben bu hallerle / Abıhh nellere gidem

Ört ki, ölem !

Görüntünün olası içeriği: bitki, ağaç, açık hava ve doğa

BARTIN'A HIDIRELLEZ, ELİNDE ÇİÇEĞİ İLE GELİR.

Görüntünün olası içeriği: bitki, çiçek, ağaç, gökyüzü, açık hava ve doğa

SALKIMLAR AŞKIN TANELERİDİR ADETA.  iÇİMİZİ ISITIR.

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, gülümseyen insanlar, açık hava

BALONLARDA BİLE BELEDİYE BAŞKANI VARDIR.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakkabılar ve açık hava

HALK IRMAK KIYISINDA  AÇILIR, SAÇILIR.

Görüntünün olası içeriği: ağaç, gökyüzü, bitki, açık hava ve doğa

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, gökyüzü, açık hava, su ve doğa

FOTO COŞKUN  RESMİN ADINI KOYMAMIŞ...  DOĞRUSU "YİRMİBEŞ KUYUSU MEVKİİ"

Görüntünün olası içeriği: açık hava

BARTIN UÇAKTAN BÖYLE GÖRÜLÜYOR.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi

UZUN PAÇALI  MAYOLARLA...

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, bitki, ağaç ve açık hava

NİYETLERİNİN CEVABINI, DALLARDAKİ ÇAPUTLARDA ARAYANLAR.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, kalabalık, gökyüzü ve açık hava

İŞTE 25 KUYUSU DENİLEN YER.

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, ayakta duran insanlar

EH BİRAZ DA DÖKTÜRMEK LAZIM... BÖYLELİKLE HIZIRLARA GÖZ KIRPILMIŞ OLUR.

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, Cemal Akın dahil, gülümseyen insanlar, açık hava

BARTIN BELEDİYE BAŞKANI AKIN BOL KEPÇE YEMEK DAĞITIYOR. BÖYLESİ  ŞAMATALARI SEVİPOR KENDİSİ.

Görüntünün olası içeriği: açık hava, yazı, su ve doğa

Görüntünün olası içeriği: 6 kişi, ayakta duran insanlar, sahnedeki insanlar, kalabalık ve açık hava

GELSİN ÇUVAL YARIŞLARI

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, okyanus, açık hava, su ve doğa

BARTIN BOĞAZINDA HIDIRELLEZ KAYIKLARI

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, gökyüzü, kalabalık ve açık hava

BARTIN 25 KUYUSUNDA KİM KİME, DIM DIMA..

Görüntünün olası içeriği: ağaç, gökyüzü, açık hava, su ve doğa

İNCEOĞLU BAHÇESİNİN KAVŞAĞI. HIDIRELLEZ YOLUDUR  BURASI.

Görüntünün olası içeriği: açık hava

GEMİLER HIDIRELLEZ SAHASINA BU İSKELEDEN KALKARDI.

Görüntünün olası içeriği: 7 kişi, ayakta duran insanlar, düğün ve açık havaSIRAYA ÇIKAN BARTINLI KIZLAR, EN GÜZEL TÜRKÜLERİ İLE HIDIRELLLEZİ KARLŞILARDI.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ağaç ve açık hava

IRMAKTA MOTOR SEFALARI

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ağaç ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ağaç ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, düğün ve açık hava

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..