Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '15

 
Kategori
Yoga / Meditasyon
 

Hipnoz ve hipnoterapinin efendileri-2

Hipnoz ve hipnoterapinin efendileri-2
 

http://hipnozvemutluluk.com/2014/08/hipnoz-ve-hipnoterapinin-efendileri-2/ 

 

Marquis De Puységur

Marquis De Puységur

 

Marquis de Puységur (1751–1825): Hipnozun modern tarihinin önemli kilometretaşlarından biri  olarak bilinen bir isimdir. Fransız bir aristokrat olan Puysegur Mesmer in uygulamalarından oldukça etkilenerek Manyetizmayı çevresindekilere uygulamış, zamanla kendi tekniğini geliştirerek  Manyetizmanın  hipnoza geçişmesinde önemli bir rol almıştır. Uygulamalarında deneklerinin ortaya koyduğu tepkileri  ”Yapay bir Somnambulistik durum (uyurgezerlik)” olarak tanımlamıştır. Hatırlanacağı üzere bu  hal daha sonra James Braid tarafından ”Hipnoz” olarak adlandırılmıştır.

 

Charcot

Charcot

 

Jean Martin Charcot (1825-1893): Fransız nöropatolog olan Charcot, nörolojiyi belli bir sisteme oturtup,  gerek patolojik gerekse de psikolojik argümanlarla besleyip belli bir sistematiğe oturtması nedeniyle kendisi, modern nörolojinin kurucusu olarak bilinmektedir. Bunun en önemli örneklerinden birisi 1868 yılında yaptığı çalışmalarla tanıladığı ve isimlendirdiği  Multiple Sclerosis(MS) i ayrı bir hastalık olarak tanımlamasıdır.  Ancak, Charcot un bilim dünyası dışındaki popülerliği daha çok Hipnoz ve Histeri üzerine uygulamalarından kaynaklanmaktadır. Mesmer in çalışmalarından oldukça etkilenen Charcot, bugünkü anlamıyla hipnozu indüksiyon ve etkin telkin metoduyla  birleştirerek modern hipnoterapinin de temellerini atanlar arasında yerini almış oluyordu. Kaldıki bu çalışmalar Freud ve Piere Janet gibi efsanevi isimleri de derinden etkileyen bir isim olarak Charcot yu ön plana çıkartmaktadır. Charcot isminin en ilginç yönlerinden birisi de Antartika da oğlu (Jean Baptiste Charcot)  tarafından keşfedilen bir adaya da isim babalığı yapmış olmasıdır. (wikipedia)

 

Janet

Janet

 

Pierre Janet (1859-1947): Fransız psikolog ve psikoterapist. Janet takıntılar, histeri ve benzer rahatsızlıkların ”bilinçaltı” duygulardan kaynaklandığı yönündeki çalışmaları ile aynı zamanda modern klinik psikoloji ve psikoterapinin de kurucuları arasında sayılmaktadır. Hipnoterapi açısından bakıldığında ise Janet davranış bozukluklarının bilinçaltında yatan nedenlerden kaynaklandığından hareketle, hipnozun bunların iyileştirmesinde oldukça etkili bir  yöntem olduğunu ortaya koymuştur. Bu bağlamda da hipnotik telkinlerin geliştirilmesinde önemli çalışmaları olmuştur. Bu uygulamaları Freud dan Jung a kadar modern psikolojinin efsane isimlerini etkilemiştir.

 

Freud

Freud

 

Sigmund Freud (1856-1939): Psikoloji denince herhalde hemen hepimizin ilk aklına gelen Avusturyalı bu isimdir. Ancak kamuoyunda kendisi hakkında oldukça az bilinen bir özelliği de, Freud un tüm bu çalışmalarının başlangıç noktasının hipnoz ve hipnoterapi uygulamalarının olmasıdır. Özellikle Charcot nun önemli takipçilerinden olan Freud, davranış bozukluklarının bilinçaltı yönüne odaklanarak hipnozu oldukça yoğun bir şekilde hastaları üzerinde uygulamıştır. Freud hastalarının hipnoz seanslarında konuştukça semptomlarında azalma gözlemlemiş, ancak trajikomik bir şekilde hipnotik transı derinleştirip geliştirmede istediği başarıyı elde edemeyince   psikanalizde kullanılan ”serbest çağrışım” metodunun yaratıcısı olmuştur. 

 

 
Toplam blog
: 22
: 278
Kayıt tarihi
: 01.09.14
 
 

1963 Yılında İstanbul'da doğdum. Üniversite Eğitimimden sonra (Marmara Üniversitesi İktisat) yakl..