Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '14

 
Kategori
Yoga / Meditasyon
 

Neden Yoga?

Neden Yoga?
 

Yoga ne işe yarar diye soruyorlar? Hem kendi deneyimlerimden hem de öğrencilerimde gözlemlediklerimden yola çıkarak cevaplayayım bu soruyu.

Aslında ben de soruyla başlayayım cevaplara ulaşmak için. Mesela kim ister başı ağrısın, şekeri, kolesterolu yükselsin, uykusuz geceler geçirsin,kabızlık çeksin, boynu, omzu tutuk kalsın? Kim ister her daim yorgun, gergin, stresli dolaşsın? Kararsızlıklar yaşasın,korkuların içinde kaybolsun?

İnsanız, korkularımız var. Bu korkular kısmen ailemizden bize miras, kısmen de bizim zamanla geliştirdiklerimiz. Bu korkular da yaşamımızı kısıtlar, hareket alanımızı daraltır. Bazen başedemediğimiz durumlarla karşılaşırız. Böyle zamanlarda da ya içinden çıkamaz sıkışıp kalırız ya da fazlaca agresifleşiriz. İnsanız, istemediğimiz olaylar, kişiler sıkılmamıza,üzülmemize neden olur. İnsanız, temiz ve düzenli, planlı programlı olmak isteriz. Ancak bunları hayatımızın odak noktası yapıp, takıntı haline getirme ihtimali de geliştiririz. Adına da “titizlik” der, işin içinden çıkarız. Bağımlılıklar yaşarız, kişilere, eşyalara, yerlere. Bağımlılığı fark etmez bağlı olduğumuzu iddia ederiz. Alışverişi çok sever, bağımlılığı konduramayız.

Hayatımızdakilerin kıymetini bilmez, şikayet eder, düzeltme, değişme, şifalanma yollarını görmezden geliriz.

Kısacası insanız, bedensel, zihinsel ve ruhsal problemler yaşarız. Yoga, kimin neye ihtiyacı varsa onu sunar. Cesaretle hareket etmeyi, odaklanmayı,disiplini,fark etmeyi,bedensel şifalanmayı da. Kendini tanımayı, doğaya barışık, insana toleranslı olmayı da. Hem ruhsal, hem bedensel, hem de yaşamsal dengede kalmayı da. Garantisi var mı diye sorarsanız, bu size bağlı. İsterseniz olur.

Çimen Erengezgin  

 
Toplam blog
: 164
: 608
Kayıt tarihi
: 08.09.11
 
 

Yazar ve Yoga Eğitmeni ..