Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '09

 
Kategori
Siyaset
 

Hükümetin Kürt Açılımı ve partilerin görüşü

Hükümetin Kürt Açılımı ve partilerin görüşü
 

Devletimiz tarihsel olarak ilk kez yüzünü Kürt meselesine çevirdi.


İçişleri Bakanı Beşir Atalay, devlet adına, Kürt Açılımı'nı ortaya koydu. CHP, MHP, DTP gibi partilerimiz de ilgili görüşlerini açıkladılar. PKK'nin dağdan inmesi göndemde. İşte ilgili değerlendirmeler :

Beşir Atalay (İçişleri Bakanı): Toplumsal mutabakat için diğer siyasi partilerin Kürt Açılımı ile ilgili düşünce, görüş ve önerileri gerekli.. Kürt sorunu açısından demokratikleşme çalışmaları yürütülmektedir. Herkesin bu sürece katkı sunmalarını diliyoruz. Çalışmaların sonucu kesin bir tarihe endeksli değildir. Azimli adımlar atmalıyız.. İmralı ile Ankara arasında bir mesajlaşma
sözkonusu değil.

Mustafa Özyürek (CHP sözcüsü): Bizim Kürt politikası yıllar öncesinden belli. Hatta bu ilkemiz nedeniyle yetkililerimizden biri o zamanlar soruşturma bile geçirdi. Sayın Beşir Atalay'ın ortaya koyduğu açılımda olumlu dilekler var. 2002 yılından beri böyle bir çalışma yürüttüklerini söylüyorlar, ancak, henüz sonuçlanmamış bir açılım. Tam açıklasınlar ki bilelim. Çünkü, "henüz yolun
başındayız" diyorlar. Biz, anadil ve kültürel haklardan yanayız. Hatta, Kürtçe yayın özel televizyonlarda da olmalı diyoruz. Ancak özerklik veya federal gibi yapılanmaların karşısındayız.

Mehmet Şandır (MHP Grup Başkan Vekili): Sayın Beşir Atalay, temenilerini dile getirdiler.

İlgili konuşmalarını dikkatlice takip ediyoruz. Bu topraklarda bin yıldır birlikte yaşamışız.

Demokratikleşmeyi gerekçe göstererek ayrışmadan yana değiliz. Türk milletinin bütünlüğünü bozmaya hiç kimsenin hiçbir kurumun hakkı yoktur. Hükümet, açılım konusunda siyasi partileri bilgilendirmeli. Biz çok net söylüyoruz: Farklılıklara saygı duyuyoruz, kişi ana dilini elbete günlük hayatta konuşur. Fakat anadilde konuşma topluluk hakkı olursa ayrışma olur.

Sırrı Sakık (DTP milletvekili): İyi niyyet var. Adımlar atılmalı. Her türlü katkı sunmaya hazırız.

Uzlaşma yoluyla birlik içinde özgürlükler, demokratikleşmeler hayata geçirilecekse bundan memnunluk duyarız. Türkiye'ye özgü bir model Meclis'te konuşulmalı. 15 Ağustos 'ta açıklanacak yol haritası ile hükümetimizin yol haritası inşaallah özdeşleşir. İnsanlarımız acı çekmemeli artık.

ŞEMSETTİN MURAT

 
Toplam blog
: 155
: 1573
Kayıt tarihi
: 20.09.08
 
 

Diyarbakır doğumluyum. Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü mezunuyum. Hazro TÖB-DER Şubesi başkanlığını y..