- Kategori
- Yemek - Mutfak
Hurmalı ve çaylı kek

Hurma, lezzetli olmasının yanı sıra içerdiği lif ve mineraller sayesinde çok da faydalı bir meyve. Tek başına fazla tatlı geldiği için kuru meyve olarak çok tüketmesem de kek ve kurabiyelerde şeker yerine kullanmayı severim. Çay ve hurmayı birlikte kullandığım bu kek biz de çok sevilir, umarım sizler de beğenirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Malzemeler:
200 gram çekirdeksiz kuru hurma
250 ml su
2 poşet siyah çay
85 gram oda ısısında tereyağı
2 yumurta
175 gram un
1 paket kabartma tozu
1 tutam tuz
1 tatlı kaşığı karışık baharat (tarçın, karanfil, yenibahar)
sos için;
100 gram esmer şeker
100 gram tereyağı
140 ml krema
Hazırlanışı:
Sos tenceresine suyu ve hurmaları koyun bir taşım kaynatın. Altını kapatın çayı ekleyin ve demlenmeye bırakın. Soğuduktan sonra çay poşetlerini çıkarın ve el blenderı ile püre haline getirin.
Tereyağını iyice çırpın içine yumurtaları ekleyip karıştırımaya devam edin. Bir kapta un, tuz, kabartma tozu ve baharatı karıştırın, eleyerek tereyağlı karışıma ekleyin. Ardından hurma püresini de ilave edin.
Yağlanmış, yuvarlak ya da kare kek kalıbına boşaltın ve 175 derecede içine batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar (yaklaşık 30-40 dakika) pişirin.
Sos; sos tenceresine şekeri koyun ve kısık ateşte şeker sıvı hale gelinceye kadar pişirin. Şeker hazır olunca üzerine tereyağı ve kremayı ekleyin. Altını kapattıktan sonra bir sos kasesine alın.
Servis tabağına aldığınız bir dilim kekin üzerine bolca sos döküp, dilerseniz yanında vanilyalı dondurma ile servis edin.
Diğer tarifler için: http://www.dokuzuncubulut.com/