- Kategori
- TV Programları
Huzur Sokağı ve Birleşen Yollar

Huzur Sokağı dizisi neden huzursuzluk yaratıyor demiştim bir önceki yazımda ve dizi buraya kadar tamam ama dizinin olmamışları da var kitap ve film arasında benzerlikler ve farklılarda. Bunları anlatmayı o yazımda ertelemiş sonraya bırakmıştım. Yani bugüne.
Ama bunlara girmeden Huzur Sokağı neden huzursuzluk yaratıyor başlıklı yazımı okumadıysanız onu okuyup sonra devamı niteliğinde olan bu yazımı okumalısınız.
Şimdi nedir bu olmamışlar ve balıksırtı durduğu konuya bakalım.
En temel olmamış olan konu Şükran karakterinin Bilal ile olan münasebeti baştan yanlış işlendiği için çok abartı bir ilişki kurulmuş.
Huzur Sokağı kitabının uyarlandığı “Birleşen Yollar” filmi baz alınarak yola çıkmışlar diye düşünüyorum. Yani bana verdikleri his bu dizinin.
Filmde Şükran karakterinin aileyle olan ilişkisi tam oturtulurken burada kızını Bilal’e yamamaya çalışan bir anne görüntüsü çizilmesi hiç şık durmamış.
Şükran’ın annesinin Feyza’ya yaptıkları mahalle baskılarıyla olabilecek şeyler yadırganmaz benzerleri yaşamın içinde de var ama bu davranışlarının temeli Şükran’a dayanınca işte orada boşlukta kalıyor ve itici. Senarist değişiminden sonra Şükran’ın annesi karakteri biraz daha oturmuş ama söylediğim mantıki boşluklar sebebiyle Şükran platonik aşkı anlaşılır dursa da annesinin tepkileri anlaşılır değil. Keşke baştan temellene bilseydi.
Filmde de kitapta da Feyza’nın bir anne babası var zengin şefaat içinde bir anne baba ve çocuklarıyla ilgili değiller. İyi çocuklar yetiştiren annelerin masalıyla büyüyen bir genç kız. Bu masalların arayışında.
Dizide ise Feyza’nın üvey annesi var. Annenin ölümü ise bir sırın arkasında. Başka bir hikâye yaratmak merak unsuru oluşturmak adına düşünülmüş ki dizilerde hikâyelerin uzun soluklu olması adına gerekli olan bir materyali kullanmışlar iyi de yapmışlar.
Alışıldık mutsuz zengin aile çocukları devrini çoktan geçtik tersi olsaydı bilindik olurdu.
Filmde Feyza’nın okul arkadaşı Leyla’yla Bilal için girdikleri iddia burada da kullanılmış ve burada daha gerçeğe yakın temellendirilmiş. Yani Bilal ve Feyza arasına giren uçurum Bilal’in iddiayı öğrenmesine dayandırılmamış ki iyi de yapılmış. Klasik Yeşilçam mantığına sıkışıp kalınmamış.
Kitapta ve filmde Huzur Sokağı’na dikilen bir apartmanla mahallenin isyanı başlıyor ve Feyza ile Bilal bu şekilde tanışıyor dizide bu kullanılmamış tesadüfen tanışan iki genç klasik dizi tanışması olmuş. Olmuş mu eh işte daha yaratıcı olunabilirdi belki.
Filmde de çocuklarla alakalı bir şeyler dağıtan bir Hayri dede var dizide de aynı dede kullanılmış.
Eski mahallerin böyle dedeleri, amcaları vardı örneğin bizim mahallenin bir Recep amcası birde Sema teyzesi vardı eskilerde tüm çocukları seven tüm çocukların sevdiği.
Filmden ve kitaptan farklı olarak burada Feyza’nın babasıyla Bilal arasında kurulan bir bağlantı var Feyza’nın babasının fabrikasında arıtma tesisi olmadığı için mahalleden bir çocuğun zehirlenip ölmesiyle mahkemeye uzanan yol ve bu yoldaki sorunlar. Feyza’nın babasının ortağının aileye olan gizli kini ile ayrı bir hikâye yaratılmış. Kötü mü olmuş şu anki işleyişiyle iyi olmuş hikâyeyi kısırlıktan kurtarmak adına düşünülmüş Feyza’nın üvey annesiyle ve babasıyla ilişkilendirilen yan karakterler ve onlara ait hikâyeler yaratılmış.
Film ve kitaptaki Feyza daha uysal bir kız buradaki Feyza biraz daha hırçın hatta eleştirisi bile yapılmış. Bu bana çok itici gelmedi çünkü 70’li yıllarda bir hanımefendilik vardı ve kızlar daha bir narin daha bir zarifti. Şimdiye uyarlanan bir dizide erkeksi, hırçın bir kız gerçeğe daha yakın duruyor zarif hanımefendi kızlar devri çoktan geçti bu yüzden pekte eleştirilecek bir durum değil Feyza.
İlk sekiz bölümde izlediklerimle bu ve buna benzer konular kullanılmış ya da kullanılmamış kimisi oturmuş kimisi oturmamış bu şekilde oturtulmuş ilerleyen bir dizi.
70’li yılların penceresinde de fakülteye giden insanlar nasıl sofu olunur düşüncesi hakimdi bugün geldiğimiz noktada da böyle bir düşünce içindeyiz. Değer yargılarına bağlı insanlar maalesef ki belli bir kesimce bu kelimenin içinde haps edilip ötekileştirildi. Ötekileştirilen tarafta diğer tarafı berikileştirdi.
Bir önceki yazımda da söylediğim gibi dizi bu temellendirmeyi bizim sorgularımıza bırakarak anlatmayı tercih etmiş ve bu şekilde ilerliyor.
En güzel anlatılan şey her iki tarafında birbirlerine kendini ifade etme telaşı. Yanlış anladın, yanlış anlattım, aslında öyle değil böyleydi.
Gerçekte de öyle değil midir? Birbirimizi anlamaktan uzak hep kendimizi doğru anlatma telaşında değil miyiz? Bir öyle bir böyle örneklerle kendimize göre kötü kendimize göre iyi belirleyerek yargılar oluşturmaz mıyız? Kimi zaman bunu değer yargılarına bağlar, kimi zaman yaşam farklılıklarına, kimi zaman politik simgelere ama hep bir şeylere bağlar birbirimizden uzaklaşırız.
Bu dizide de bunların altı çiziliyor işte. Ne tek taraflı türbanlılar kötüdür ne tek taraflı açık saçık yaşamlar kötüdür mesajı veriliyor. Cahilin her yerde kendi doğrularıyla insanları yargılamasına, kibirin dünyayı sırf ben yarattım mantığının gücün egemen olduğu kesimin kendi çerçevesinde ki değerlendirmelerine yer veriyor.
Son bölüme kadar. Yani bu haftaki bölüme kadar anlatılanda verilen de bu. Henüz bu haftaki bölümü izlemedim. İlk sekiz bölümü geçiş bölümüydü diğer nedenlerin yanı sıra buraya kadar yazmamamın bir nedeni de buydu. Bana göre dizinin kendini ispatı bundan sonra başlıyor. İlk sekiz bölümüne bakarak İslami temellerdedir dizi, belli bir amacın parçasıdır demek sadece bir ön yargıdır ya da bir önceki yazımda söylediğim nedenlerdendir.
Şimdi dizi ikinci evresine giriyor. Feyza ve Bilal’in ayrı dünyalardan birbirlerine sızışlarına. Yani aşklarının, birbirlerine olan yaklaşmalarının başlama ve ilerleme dönemi. Nasıl devam eder ne kadar sürdürürler bu evreyi bilmiyorum. Bu evreden sonrası üçüncü evresi işte dizinin asıl başlayacağı yer üçüncü döngüsüdür.
Huzur Sokağı kitabını okuyanlar bilir ki, Kitap’ın en dikkat çekici noktalarından biri Feyza’nın kimlik arayışında kendine çizdiği yoldu.
Dizinin balıksırtı olduğu yerde burası. Bakalım bu hassas ayarı rating yolunda eze eze mi gidecek yoksa aynı orantıyı kuracak mı? Bir şeyleri aşağılamadan öne çıkarmadan salt doğru bu ya da öteki demeden nasıl yapacak? Burada sisteme olan güvensizliğim ağır bastığı için çokta emin olamıyorum becerip beceremeyeceklerine, bu yüzden dizi asıl kendini bu dönemeçte ispatlayacak. Bunu ilerleyen bölümlerde hep birlikte göreceğiz ben de tabii gözüme batan rahatsızlıklar oldukça ya da diziye yersiz suçlamalar buldukça yine yazacağım.
Ha birde diziyle alakalı keskin bir eleştiride başörtüsü, türban reklamı satışlarına yönelikti ki evet haklılar başörtüsü satışları Şükran’ın türbanlarıyla orantılı bir değişim yaşayacaktır.
Ki bu çok normaldir normal olmayan şudur ki Bihter’in gecelikleri, Fatmagül’ün entarileri, Sıla’nın tokası, Hürrem’in yüzüğü satışlara renk katıyor da Şükran’ın eşarpları neden karın ağrısı yaratıyor. Yarın da Feyza’nın bir şeyleri satışlara yansır. Bundan doğal bir şey yoktur. Çünkü dizilerin temel reklam malzemeleri olmazsa olmazlarıdır.
Bugüne kadar hiçbir dizi karakterinin öne çıkarılan ürünlerine sempatim olmadı ilk kez Dila Hanım’ın atına karşı bir sempati duydum. E onunda Dolly koyun gibi kopyası yapılmayacağına göre.:))
Demem o ki bu tür ürünlere sempati vardır ve bunu da reklamcılar kullanır.
Bunlara takılmayı kenara bırakıp asıl olana odaklanmaya başlasak doğru yorumlayıp doğru aktarsak hem temiz ekran oluşumuna katkı sağlar hem de gelecek nesillerin aydınlık yetişmesine ön ayak oluruz.
Yok, bizler ilada popülizme hizmet edeceğiz diyorsanız elinizde bir gelecek kalmayacak benden söylemesi…
Ve tekrar diziye dönersek dediğim gibi balıksırtı olduğu konu işlenmeye başladıkça dizi gerçek kimliğini bulacak burada yine senaristlerin ve Şenol Beyin becerisi devreye girecek bakalım ne kadarını becerip ne kadarında sınıfta kalacaklar. Gerçekten işleri zor ve onlarda zor olanı seçtiklerinin oldukça farkındalar.
Onlara kolay gelsin diyoruz çünkü buna çokça ihtiyaçları oldukları bir dönemece girdiler… Haydi hayırlısı…
Ve soracağımız soru “O sokağa girmek mi daha zor çıkmak mı?” bunun cevabını Feyza’da mı Bilal’de mi, anlatılanlarda mı yoksa kendimizde mi bulacağız…
https://twitter.com/#!/oyatekin (@oyatekin)
http://yurthaber.mynet.com/yazarlar/tum/1/o.tekin35
OYA TEKİN / MEDYABEY.COM
Not: Burada yazılan tüm yazılarım elektronik imza ve zaman damgası güvencesi altında yasal hakları korunmaktadır. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilmeksizin izin alınmadan kullanılamaz.