Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '10

 
Kategori
Haber
 

İhbar telefonları Amerika'dan mı geldi?

İhbar telefonları Amerika'dan mı geldi?
 

upload.wikimedia.org/.../4/49/Echelon.jpg


CHP milletvekilleri Kemal Kılıçdaroğlu ve Kemal Anadol iki gündür ısrarla kozmik odada araştırmalar yapan hakimi takip eden araç için ihbar telefonunun Amerika'dan geldiğini söylüyorlar. Hatta bir gazete de Arınç'ın evinin yakınlarında görülen iki subayın ihbarının da Amerika'dan gelmiş olabileceğini yazınca CHP bu fikri de destekledi. Ancak hükümet sözcüsü bunların ancak deli saçması olabileceğini söylemişti. Peki böyle bir şey doğru olabilir mi?

Bugün internet kullanıcıları olarak Google Earth programını indirerek, evimizin önündeki arabaları bile uydudan görebiliyoruz. Bunlar eş zamanlı görüntüler olmasa bile, bölge ve çevre hakkında yeterli bilgiler veriyor. Bir formda kullanıcılardan biri "Canlı görüntüleri nasıl izleyebilirim?"diye sormuş, başka birisi de "CIA ya başvur, onlar sana yardımcı olur" diye cevaplamış.

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi öğretim üyesi Yard. Doç. Uğur Dolgun'un bu konudaki görüşleri şöyle:

Amerika'nın dünyanın en gelişmiş istihbarat örgütü olan NSA diye bir ulusal güvenlik ajansı var. Yabancı diplomatları ve askeri ataşeleri dinlemek için kurulmuştu ama NSA bugün yeryüzünde telefon, faks, bilgisayar, internet dahil her türlü yazışmayı ve konuşmayı izliyor. Bunun için Promis ve Echelon sistemlerini kullanıyor. Bu sistemler her gün uydulara 50'den fazla anahtar kelime, kavram yüklüyor. İçinde bu kelimelerin geçtiği her türlü konuşma otomatik olarak izlenmeye alınıyor. Sonra insansı yargılar yapabilen akıllı bilgisayar sistemleri devreye giriyor ve bu konuşmaları ayıklıyor. Önemsiz görülenler imha ediliyor. En önemliler analizciler tarafından raporlaştırılıp ilgililere sunuluyor. NSA'da her gün 40 ton evrak atılıyor.

Dünyanın bütün istihbarat örgütleri, dünyadaki bütün haberleşmeleri kontrol ediyorlar mı?

Amerika, İngiltere ve İsrail kontrol ediyor. Çünkü uydularla bilgisayarları birlikte kullanan Promis ve Echelon sistemini yaratanlar onlar. Diğer ülkelerin istihbarat örgütleri ellerindeki teknoloji yeterli olmadığı için dünyadaki bütün haberleşmeleri kontrol edemiyor. Öcalan'ın cep telefonuyla konuşurken yakalanması bu sistemlerin kullanılmasına örnektir. Echelon ve Promis'te kişinin konuşmasını uyduya yüklüyorsunuz. Sonra uydular konuşmaları uzaydan alıyor ve bilgisayara gönderiyor. Bilgisayar da kişinin koordinatlarını saptıyor. Öcalan'ın da konuşması uyduya yüklendi. Sonra sadece telefonla konuşması beklendi. Konuştuğu anda, sistem ses tanımını yaptı ve Öcalan'ın yeri milimetrik saptandı. Dudayev de böyle yakalandı. Rusya Çeçen lideri yakalayamıyordu. ABD, onun yerini cep telefonuyla konuşurken belirledi ve Dudayev telefonla konuşurken füzeyle öldürüldü

Soğuk savaş döneminde Amerika'nın Türkiye'de bilinen 13 üssü vardı. Doğu bloku çökünce ABD bu istasyonların bazılarını boşalttı ve kullandığı Promis sistemini Türkiye'ye hibe etti. Ancak yeni bir sistem olan Echelon sistemini devreye sokunca, bize hibe edilen sistem teknolojik olarak geri kaldı ve sadece yurt içinde kullanılmaya başlandı.

Peki Echelon programı nedir?

En gelişmiş izleme sistemi olan Echelon'un Türkiye dahil, dünyada birçok ülkede uydu trafiğini izleyen antenleri var. Bu programın sahipleri, Amerika, İsrail ve İngiltere. Uydu-bilgisayar korelasyonu sayesinde görüntü istihbaratı da var bu programda. Uydularla yerini belirlediğiniz kişinin koordinatlarıyla görüntü alıyorsunuz. Amerikalı kuramcılar, gece saatinde siyah tenis topunun yerinin bile uydularla saptandığını söylüyorlar.

Terör korkusuyla insanlar öyle bir paranoya ortamına girdiler ki gözetlenmeye razı oldular.



Eğer ihbar telefonunun ABD içinden geldiği doğruysa bütün bu olanlar uydu vasıtasiyla nokta olarak görüntülenip, bilgi verilmiştir.Peki bu kadar ileri teknolojiye sahip ABD neden Usame bin Ladin'i yakalayamıyor? Yoksa yakalamak istenmiyor mu? Bu da ayrı bir soru.

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..