Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '22

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

III.Murat-Kraliçe I.Elizabeth

İngiltere varlığını Osmanlı Sultanı III Murat'a mı borçlu.?

16. yüzyıl Avrupasının en güçlü devleti sömürgeci İspanyadır. İspanya katoliktir ve Papanın destekçisidir. İspanya kralı 2. Ferdinand'ın dul kızı Aragonlu Catherin ile evli, olan İngiiz kralı 8.Henry genç Anne Boleyn'e aşık olur. Fakat katoliklerde  boşanma olmadığı için evlenemez.

Sevdiği kadın uğruna Kral 8.Henry Vatikan'la mücadeleye girdi. Papa'ya söz geçiremeyince dinde reform yapıp, protestanlığı benimsedi. Anglikan kilisesini kurdu. İlk karısından boşandı ve Anne Boleyn'le evlendi. Bir bakıma  kendi mezhebini ilan etti..

Henry, dünyanın en kudretli devleti olan Osmanlı'ya heyetler gönderip, siyasi, adli ve mali sistemini inceletip bu doğrultuıda da reformlar yaptı. Kral ölünce yerine, yaşayan erkek çocuğu olmadığı için ilk defa bir kraliçe, Argonlu Catherin'den doğan kızı 1.Mary geçti. Katolik olduğu için babasının protestan mezhebine inananları diri diri yaktırdı ve idam ettirdi. Bunun için Kanlı Marry olarak anıldı. Ölünce hiç çocuğu olmadığı için yerine üvey kardeşi I.Elizabeth ( Anne Boyle'nin kızı) geçti. Yeni kraliçe protestandı. Önce iç barışı sağladı halkına daha yumuşak davrandı. Aklın ve gerçeğin peşini bırakmadı.

Bu sırada katolik İspanya'nın yenilmez armadası kraliçeyi tahttan indirmek için protestan İngiltere'yi hedef seçmiş kuzeye yönelmişti. I.Elizabeth  katolik Avrupayı dininden uzaklaştırıyordu.1587 yılında Kraliçe Elizabeth çaresiz kaldı. Kudretli Osmanlı  Sultanına bir mektup yazarak içinde bulunduğu müşkül durumunu anlattı. Daha önce 1580 de İstanbul'a, Osmanlı limanlarında ticaret izni alması için gönderdiği elçi Mr.Harborne'i  bu sefer, İspanya'nın gazabından kurtarması için  çok cömert hediyelerle Sultan III.MURAT'a gönderdi..

Elçi, diz çökerek  Sultan'a adeta yalvardı.''Yardımınız olmazsa Avrupa tamamen Katolik taassubuna mahkum olacaktır. Putperestlere meydanı teslim etmeyelim.'' dedi. Osmanlı diplomasisi Avrupa'da her zaman katoliklere karşı protestanların yanındaydı. Sultan Kraliçeye yazdığı cevabi mektupta ''Daha önce dostlarımızı nasıl himaye etmişsek, Kraliçe'ye de aynı muamele yapılacaktır.'' sözü verdi.

O yıl Osmanlı donanması Akdeniz-İlkbahar manevraları için Akdenize indi. Bu durumda İspanya donanmasını  ikiye böldü. Bir yandan Akdenizde bulunurken, diğer yandan kalan gemileriyle kuzeye dümen kırdı. Gücü yarıya inen İspanya gemileri Hollanda açıklarında İngilizler tarafından yakıldı. Bu yenilgiden sonra İspanya bir daha belini doğrultamadı. Hem akdeniz Osmanlı donanmasına kaldı, hem de Fransa ve Hollandaya göz açtırmayan İspanya armadasının  baskısı kuzey Avrupa'dan silindi. İspanya'nın denizaşırı faaliyetleri duraklamaya girdi. İngiltere hemen atak yaparak, yüz yıl içinde dünyanın en büyük donanmasına sahip oldu. Hindistanı sömürgesi yaptı, idaresi için vali gönderdi.

Eğer, Sultan'ın desteği olmasaydı belki de bu gün Londra'da  katolik Vatikanın  vesayeti  altında olacaktı.

Bir kaç yıl önce The Guardian gazetesi  bu yardımdan ''Türklere Niçin Teşekkür  Etmeliyiz'' manşetiyle bahsetmiştir.

 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..